WHO: Ne temessék tömegsírokba az áradások áldozatait!

2023.09.15. 15:42
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és több segélyszervezet pénteken felszólította a líbiai hatóságokat, hogy hagyjanak fel a hét eleji árvíz áldozatainak tömegsírokba temetésével, miután egy jelentés szerint eddig több mint ezer embert hantoltak el ily módon.

A csütörtökön közzétett ENSZ-jelentés szerint Dernában több mint ezer, Beidában pedig több mint száz holttestet temettek tömegsírokba a katasztrófa után. A Líbia keleti részén fekvő Dernában – amelyet hétfőn árasztott el a víz, miután két gát is átszakadt a heves esőzések miatt – több mint 11 ezren biztosan meghaltak, több mint tízezer ember sorsáról pedig semmit nem tudni.

Felszólítjuk a tragédiában érintett közösségek hatóságait, hogy ne siessenek a tömeges temetésekkel vagy hamvasztásokkal

– mondta Kodzsima Kazunobu, a WHO tisztviselője a szervezetnek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) és a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével (IFRC) közösen kiadott közleményében.

A segélyszervezetek felhívják a figyelmet, hogy a sietve intézett temetések a családtagok számára hosszan tartó lelki megpróbáltatásokhoz, valamint társadalmi és jogi problémákhoz is vezethetnek. Ezért azt kérik a hatóságoktól, hogy körültekintőbben szervezzék meg a holttestek jelzett és dokumentált egyéni sírokba helyezését. 

A közlemény szerint a természeti katasztrófákban elhunytak holttestei „szinte soha” nem jelentenek egészségügyi kockázatot – kivéve, ha az áldozatok édesvízkészletek közelében találhatók.

Az ICRC pénteken közölte, hogy egy teherszállító repülőgéppel ötezer hullazsákot küld Bengáziba. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy a halottak kiemelésében résztvevők számára kockázatot jelentenek a Líbia egyes részein gyakori, fel nem robbant lőszerek – összegezte az MTI.

Példátlan katasztrófa

Ahogy arról beszámoltunk, a heves esőzések következtében Líbia északkeleti részén két gát összeomlott. A ciklon minden bizonnyal az egyik leghalálosabb lesz, amelyet Észak-Afrikában valaha is regisztráltak. Líbia példátlan humanitárius válsággal néz szembe a keleti közigazgatás vezetője és a Nemzetközi Mentőbizottság szerint is.

Az áradások több várost, valamint a keleti partvidéket egészen Bengáziig érintették. Legalább 37 lakóépületet sodort el a tenger.

Tízezer katonai alkalmazottat vetettek be, de az árvíz sújtotta területek közül sok még mindig megközelíthetetlen a mentésben dolgozók számára. A történtek miatt sok ország és emberi jogi csoport ajánlott fel segítséget Líbiának, miközben mentőcsapatok igyekeznek túlélőket találni a romok és törmelék alatt.