2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij ezt az amerikai szenátoroknak mondta, miközben Ukrajna támogatása mellett érvelt.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta amerikai szenátoroknak, hogy ha az amerikai pénzek elapadnak a háborúra, annak kaszkádszerű hatása lesz, és végül az európai országok is ugyanezt fogják tenni – írja a CNN.

    Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy Oroszország győzne, ha az USA elállna a segítségnyújtástól. 

    Önök pénzt adnak, mi életeket adunk

    – mondta a szenátoroknak küldött üzenetében a résztvevők szerint.

    Emellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanazt a tanácsot adta a törvényhozóknak, amit két évvel ezelőtt mondtak neki, Tim Kaine demokrata szenátor szerint, aki ezt erőteljes pillanatnak nevezte. 

    Zelenszkij azt mondta, hogy amikor ez a háború elkezdődött, ön adott egy nagyon jó tanácsot Ukrajnának, maradjon egységes és maradjon erős. Szóval mi az én üzenetem két és fél évvel később? Maradjatok egységesek és erősek

    – mondta Kaine a CNN műsorvezetőjének, Manu Rajunak. 

  • Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy nem ért egyet azzal a negatív hozzáállással, amelyet más vezetők tanúsítanak orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal szemben – idézték őt a török televíziók.

    Erdogan szerint Oroszország nem olyan ország, amelyet figyelmen kívül lehet hagyni, és megismételte, hogy reméli, sikerül megoldást találni a fekete-tengeri gabona-kezdeményezés felélesztésére, amelyből Moszkva júliusban kilépett – írja az al-Dzsazíra.

    A [politikai] vezetők és miniszterelnökök egyaránt negatívan viszonyulnak Putyinhoz. Természetesen mi nem hordozzuk vagy tükrözzük ezt az álláspontot. Én sem tartom helyesnek ezeket a megközelítéseket, mert Oroszország nem egy szokványos ország

    – idézték Erdogant.

    „Legyen szó a területéről vagy a világban elfoglalt helyéről, Oroszországnak egyértelmű helye van. A gabonatermelést tekintve Oroszország most a kevés országok egyike a világon. Most nem lehet figyelmen kívül hagyni egy ilyen országot” – mondta.

  • Egy amerikai tisztviselő szerint az ATACMS nem lesz része az Ukrajnának szánt amerikai csomagnak, amelyet pénteken jelentenek be – értesült a Sky News.

    Amanda Sloat, a Nemzetbiztonsági Tanács Európáért felelős vezető igazgatója az MSNBC-nek elmondta, hogy a nagy hatótávolságú rakétarendszerek nem fognak Kijevbe kerülni, annak ellenére, hogy a héten egyre több retorika hangzott el a bevonásukkal kapcsolatban, és Jake Sullivan néhány perccel ezelőtt azt mondta, hogy „az asztalon vannak”. 

    Arra a kérdésre, hogy miért nem kerülnek be, azt mondta:

    Nem fogom megelőzni a kormányzaton belül zajló tanácskozásokat. Maga Biden elnök mondta, hogy az ATACMS nem került le az asztalról, de ezt nem fogjuk bejelenteni.

    Azt sem volt hajlandó megmondani, hogy küldenek-e még több kazettás bombát.

  • Az orosz kormány „ideiglenes korlátozást” vezetett be a gáz és a gázolaj exportjára, hogy megpróbálja stabilizálni a belső piacot – közölte a Kreml

    A tilalmat ahogy bejelentették és életbe is lépett egy rendelet szerint.

    Emellett az orosz kormány rugalmas exportvámokat vezetett be az élő állatokra, halakra, tejtermékekre, zöldségekre, gyümölcsökre és számos más árura, a vonatkozó kabinethatározat szerint 4-7 százalékos mértékben, 80 rubel/dollár feletti árfolyam esetén.

    A listán szerepel még a kávé, a tea, a gabonafélék, az elkészített hús- és haltermékek, a cukor és édességek, a kakaó, az alkoholos és alkoholmentes italok, a dohánytermékek és az állati takarmányok. Néhány termék esetében vannak kivételek – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Kezdődik az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A csütörtöki percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!