2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kanada hosszú távon 650 millió kanadai dollár értékű támogatást nyújt Ukrajnának – jelentette be Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

    A pénz egy részét 50 páncélozott jármű és 50 mentőautó építésére fordítják. Kanada továbbá segíti az ukrán pilóták felkészítését az F–16-os vadászgépek használatára.

  • Moszkva arra törekszik, hogy átvegye az ellenőrzést Ukrajna felett, és ehhez minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    Népirtást hajtanak végre az orosz megszálló erők Ukrajnában

    – jegyezte meg. Az államfő nem sokkal korábban hosszú távú megállapodást kötött az amerikaiakkal a fegyvergyártás kérdésében.

  • Az Európai Bizottság az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós, makroszintű pénzügyi támogatás keretében 1,5 milliárd eurót folyósított Ukrajnának – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.

    Az Európai Unió azért hozta létre ezt a pénzügyi eszközt, hogy stabil, kiszámítható és jelentős pénzügyi támogatással segítsen Ukrajnának fedezni az azonnali finanszírozási szükségleteit 2023-ban. A pénteki kifizetéssel együtt Ukrajna idén már 13,5 milliárd eurót kapott a makroszintű pénzügyi támogatás plusz (MFA+) eszköz keretében.

    A támogatást elviekben azért kapja Ukrajna, hogy továbbra is folyósítsa a béreket és nyugdíjakat, és fenntartsa az alapvető közszolgáltatásokat, például működtesse a kórházakat és az iskolákat, illetve gondoskodjon a lakóhelyüket elhagyó személyek lakhatásáról.

  • Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök óva intette Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt a Varsó elleni újabb sértésektől.

    „Üzenem Zelenszkijnek, hogy soha többé ne sértegesse a lengyeleket úgy, ahogyan azt nemrég az ENSZ-ben tartott beszéde során tette. A lengyelek ezt soha nem tolerálják” – idézte a lengyel kormányfőt a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Szerinte Lengyelország a jelenlegi geopolitikai helyzetben megvédi az érdekeit, és tudja, „hogyan kell ezeket az érdekeket alakítani”.

    Varsó korábban ígéretet tett arra, hogy teljesíti az Ukrajnával már megkötött hadiipari megállapodásokat, miután közölte, hogy a jövőben  leállítja  a háború sújtotta szomszédjának szánt fegyverszállításokat.

     

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kanadai parlamentben tartott beszédében azt mondta, hogy „Moszkvának egyszer s mindenkorra veszítenie kell”.

    „Nem egy közönséges konfliktusról, hanem több millió emberélet megmentéséről van szó. Az életnek és az igazságnak kell győznie Ukrajna-szerte. A mi győzelmünkkel kell véget vetni ennek a háborúnak” – mondta a The Guardian szerint.

  • Az ukrán fegyveres erők vezérkarának pénteki esti jelentése szerint az orosz katonák kirabolják a Zaporizzsja régióban található Tokmak helyi lakosságát a pénzügyi támogatás késedelme miatt.

    Tokmak városában a helyi lakosság továbbra is szenved az orosz megszálló erők katonáinak cselekedeteitől, akik a pénzügyi támogatás késedelme és az élelmiszerhiány miatt tömeges lopásokat folytatnak

    – írták.

    A vezérkar állítása szerint az oroszok arra kényszerítik a civileket, hogy háziállatokat, élelmet és konzerveket adjanak nekik – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Storm Shadow (a Vihar Árnyéka) típusú rakétákkal támadta pénteken Ukrajna Szevasztopol városát – közölte az ország légiereje a Sky News nevű híroldallal.

    A jelentések szerint egy ember eltűnt, miután az ukrán hadsereg rakétatámadást indított a fekete-tengeri orosz flotta főhadiszállása ellen Szevasztopolban.

    Az orosz védelmi minisztérium először arról számolt be, hogy egy katona meghalt a támadásban, majd később azt közölte, hogy az illető eltűnt. Az eltűnt személy a fegyveres erők tagja volt, de egyéb információt nem közöltek róla az oroszok – írja a lap.

    A védelmi minisztérium azt is állította, hogy további öt, a szevasztopoli létesítményt célzó rakétát lőttek le.

    Úgy tudni, hogy legalább egy ukrán rakéta eltalálta a kijelölt célpontot, és tüzet okozott.

    A brit és francia gyártmányú rakéták szállításáról szóló döntés volt a háború egyik legvitatottabb lépése a nyugati országok részéről – többen is attól tartanak, hogy az ukránok orosz területen is bevethetik a nagy hatótávolságú fegyvereket.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései az alábbiak voltak: