új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lengyelországi Lublinban tett látogatásakor állami kitüntetéseket adott át szombaton az ukrajnai háborús erőfeszítések támogatásáért – írja a Kyiv Independent.

    Az elnöki hivatal jelentése szerint a kitüntetett önkéntesek Bianka Zalewska újságíró és Damian Duda orvos voltak.

    Zelenszkij azt is megemlítette, hogy Lengyelország mennyit tett Ukrajnáért a háború kezdete óta.

    Büszke vagyok arra, hogy Ukrajnának ilyen erős szomszédja van. Szeretnék köszönetet mondani. Szeretnék köszönetet mondani az egész lengyel nemzetnek, mindazoknak, akik a kezdetektől fogva segítenek. Úgy gondolom, hogy a közös utunkon előkerülő akadályok eltörpülnek a népeink közötti erős kötelékhez képest

    – mondta Zelenszkij.

  • Az ukrán csapatok jelenleg Bahmuttól délre és Zaporizzsja nyugati részén nyomulnak előre az Institute for the Study of War (ISW) szombati jelentése szerint.

    Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán erők „kimerítik az orosz csapatokat és veszteségeket okoznak” az egész fronton.

    A nyugati országoktól kapott, Bahmut külvárosában telepített nehézfegyverek jelentős károkat okoztak az ellenséges vonalakban a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó ukrán parancsnokok szerint.

    Az ukrán egységparancsnok azt jelentette, hogy a nehéztüzérség kulcsszerepet játszik az ukrán fegyveres erőknél, beleértve a lengyel gyártású Krab löveget és az amerikai gyártmányú M109 önjáró tarackot is. Azon véleményét is hangsúlyozta, hogy akár egyetlen tüzérségi egység is megváltoztathatja a csata menetét – írja a Sky News.

  • Orosz orgánumok arról számoltak be szombaton, hogy a Zaporizzsja irányában nemrégiben megsemmisített Leopard 2 harckocsit németül beszélő legénység üzemeltette. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a felszerelés állítólag a Bundeswehrhez, Németország egyesített fegyveres erőihez tartozott.

    A Vedomosztyi orosz lap a zaporizzsjai tengelyen működő orosz hírszerző csoport parancsnokának információit tette közzé.

    „Miután megállítottunk egy újabb ukrán támadást, és elfogtunk egy ATGM rakéta által működésképtelenné tett Leopárdot, a roncsok között egy súlyosan sérült katonát fedeztünk fel tragikus körülmények között elhunyt társai mellett. Miután a férfi visszanyerte az eszméletét, könyörögni kezdett, hogy »Nicht shissen!«, vagyis »Ne lőj!«” – idézte fel az eseményeket a parancsnok.

    A parancsnok elárulta, hogy a katona – mielőtt belehalt volna sérüléseibe – azt állította, hogy nem zsoldos, hanem a Bundeswehr szolgálatban lévő tagja. A német katona azt is mondta, megbánta, hogy Ukrajnába merészkedett – idézi az orosz parancsnok beszámolóját a Bulgarian Military.

  • Az ukrán fegyveres erők a belgorodi régióban Sebekino városát lőtték szombaton, melynek következtében az egyik ipari létesítmény műhelye találatot kapott és kárt szenvedett – jelentette be Telegramon Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.

    Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

    „Sebekino városát az ukrán fegyveres erők tűz alá vették. Nem voltak áldozatok. Az egyik ipari létesítmény termelési műhelyének területén jelentős kár keletkezett” – idézi Gladkovot a TASZSZ.

    A kormányzó megjegyezte, hogy az operatív és sürgősségi szolgálatok kivonultak a helyszínre.

  • Az orosz fegyveres erők Ukrajna infrastruktúráját jelentős részét megsemmisíthetik, amennyiben Amerika nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat szállít Ukrajnának – nyilatkozta Scott Ritter, az amerikai hadsereg volt tengerészgyalogos hírszerző tisztje a Dialogue Works YouTube-csatornán.

    Az ATACMS nem fogja megváltoztatni a harctéri helyzetet, de Ukrajnába küldésük azt fogja eredményezni, hogy Oroszország csapást mér az ország kritikus infrastruktúrájára

    – idézi a szakértőt az mk.ru.

    A volt hírszerző tiszt többször kijelentette, hogy az orosz elektronikus hadviselés (EW) rendszerei képesek lesznek felülkerekedni az amerikai nagy hatótávolságú rakétákon.

  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei nem észleltek nehézfegyvereket a zaporizzsjai atomerőmű közelében, de megerősítették, hogy a korábban bejelentett aknák a helyükön maradtak – közölte az ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi.

    Emellett a NAÜ-t aggasztják a személyi állománnyal kapcsolatos fejlemények, mivel a teljes körű háború kezdete óta azok a szakemberek is elhagyták a létesítményt, akiknek bejárásuk volt a fő irányítótermekbe.

    Korábban arról lehetett hallani, hogy szeptember hónapban megerősödött a katonai tevékenység a zaporizzsjai atomerőmű környezetében, írja a Korrespondent.

    A Zaporizzsjai Nukleáris Erőmű (ZNPP) arról tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy nemrég több dróncsapást hajtottak végre a közeli Enerhodar városában, ahol az erőmű számos alkalmazottja és családja él.

    A NAÜ szakértői fokozott katonai tevékenységre figyelmeztetnek az atomerőmű környékén, és jelezték, hogy az elmúlt héten számos robbanás történt az erőmű körül.

    Továbbra is nagyon aggódok az erőművet fenyegető lehetséges veszélyek miatt a régióban tapasztalható fokozott katonai feszültség idején. Nem számít, hogy mi történik a konfliktusövezetben, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a nukleáris katasztrófát

    – mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!