18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ismét felcsaptak az indulatok Koszovóban, miután megöltek egy rendőrt

2023.09.24. 15:16

A rendőrök éjszaka vették észre, hogy két, rendszámtábla nélküli teherautó elzárta a forgalmat a koszovói Mitrovica északi részét a délivel összekötő hídon. Amikor a rendőrök intézkedni akartak, rájuk lőttek, a tűzharcban pedig két rendőr megsebesült, egyikük belehalt sérüléseibe – adta hírül az MTI a pristinai belügyminisztériumra hivatkozva.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözéssel.

Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök este tart sajtótájékoztatót a fejleményekről.

Vladimir Orlic szerb házelnök kijelentette: az albán fél gondolkodás és bizonyítékok nélkül Szerbiát teszi felelőssé a támadásért. Úgy látja az ilyen incidensek inkább Albin Kurtinak kedveznek.

A tűzharc még mindig folyik, a lövészek komoly fegyverzettel rendelkeznek, és maszkot viselnek – közölte a koszovói kormányfő.

A elkövetők egy kolostorba is betörtek

A Bajske ortodox kolostorában éppen újvidéki zarándokok tartózkodnak, akik a lövöldözés miatt nem tudják elhagyni a kolostor területét. A Raska-Prizren Egyházmegye vezetősége szerint a fegyveres, álarcos csoport egy páncélozott járművel törte át a kolostor kapuját. A szerb egyházmegye határozottan elítéli a koszovói eseményeket – ismertette a Magyar Szó.

A helyi média úgy értesült, hogy a kolostorban még mindig rejtőzhetnek olyan fegyveresek, akik az éjszakai incidensben vettek részt.

A Leposavic és Mitrovica közötti utat lezárták, időnként továbbra is lövéseket lehet hallani a főút irányából. A közeli koszovói-szerb határátkelőket szintén lezárták.

Nem csitulnak az indulatok Koszovóban

Ahogy az Index beszámolt róla, a Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban jelentősen kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.