Csak a halottak megszámlálása után lehet számítani közvetítésre Izraelből

K EPA20231007005
2023.10.08. 16:35
Túl korai közvetítésről beszélni Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között – jelentette ki vasárnap Izrael ankarai nagykövete, Irit Lillian. Elmondta, szerinte a támadások bebizonyították, a Hamásznak nincs helye Törökországban, sem máshol. A számos országban terrorszervezetként kezelt palesztin mozgalom szóvivője pedig egy interjúban azt mondta, hogy Irán támogatásával támadtak szombaton Izraelre.

A Gázai övezetet irányító Hamász rakéták ezreivel és határon átszivárgó egységekkel támadta Izraelt, amire válaszul Izrael kemény megtorlásba kezdett. Több száz izraeli és palesztin halt meg az Izrael által háborúnak minősített harcokban.

Irit Lillian kijelentette, Izrael számára az az elsődleges, hogyan reagáljon a támadásra.

„A közvetítés egy másik időpontban következik majd. Most sajnos a halottainkat számláljuk, a sebesültjeinket próbáljuk gyógyítani, még azt sem tudjunk, hány állampolgárunkat rabolták el. Azt akarjuk, hogy valamennyi elrabolt ember hazatérjen, és térjen vissza a nyugalom Izraelbe és a térségbe. Ezután tárgyalhatunk a közvetítésről és arról, kik lesznek a legjobb szereplők a közvetítésben” – fejtette ki a nagykövet.

A múltban a palesztinokat segítő, a Hamász tagjait vendégül látó és a kétállami megoldást (az önálló palesztin állam létrehozását) támogató Törökország többéves ellenségeskedés után most az Izraellel való kapcsolatai javításán munkálkodik.

A Hamász-tagok törökországi jelenlétére vonatkozó kérdésre válaszolva Irit Lillian közölte, hogy Száleh esz-Arúrit, a mozgalom egyik magas rangú vezetőjét néhány alkalommal látták törökországi rendezvényeken.

„Ez csak megerősíti a nézőpontunkat, hogy a Hamásznak nem szabad sem irodát fenntartania, sem más tevékenységet folytatnia sem Törökországban, sem máshol a világban” – mondta a nagykövet.

Numan Kurtulmus, a török parlament elnöke vasárnap megismételte az önmérsékletre való felhívást, és kijelentette, hogy a palesztinok hosszú ideje szenvednek az igazságtalanságoktól. Példaként a jeruzsálemi al-Aksza-mecsetet említette.

Az izraeli nagykövet kijelentette, hogy több együttérzést várt el Törökországtól, de hozzátette, hogy a történtek után a két ország közötti konstruktív párbeszédtől függ majd a közeledés sorsa.

Irán és a Hamász is kommentálta a történteket

A Hamász szóvivője, Gázi Hamad vasárnap a BBC brit rádió világszolgálatának Híróra című műsorában azt mondta, hogy az Izrael elleni támadást Irán támogatásával hajtották végre, és Teherán mindaddig támogatást ígért a palesztin harcosoknak, amíg fel nem szabadítják Palesztinát és Jeruzsálemet.

Mohamed Bageri iráni vezérkari főnök pedig közleményben méltatta a „palesztin harci csoportok komplex műveletét”. Úgy fogalmazott, hogy mindez annak

a szent dühnek a termése, amelyet a cionista ellenség ültetett el az elnyomott palesztin nemzetben, és most be kell takarítania.

Az iráni sajtó arról is beszámolt, hogy Ebrahim Raiszi iráni elnök vasárnap telefonon megbeszélést folytatott a Hamász, valamint az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet vezetőjével, Iszmaíl Hanijével és Zijád en-Nahalával.

Gázi Hamad a BBC szerint azt is közölte, hogy a Hamász több más országtól is támogatást kapott, de ezeket nem nevezte meg. A szóvivő kijelentette, hogy a támadás a zsidó telepesek által palesztin földön elkövetett erőszakra adott válasz volt.

A legutóbbi fejlemények

Mint az Indexen beszámoltunk róla, a legutóbbi jelentések szerint meghaladta a 600-at a halottak száma Izraelben, miután rakéták tömegét lőtték az ország déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, majd fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre.

Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhú szombat este közleményt adott ki a közösségi oldalán, amelyben arról írt, hogy az Izraeli Védelmi Erők minden erővel azon vannak, hogy megsemmisítsék a Hamász katonai szárnyát. A kormányfő szerint nehéz napok elé néz Izrael, de végül övék lesz a győzelem.

Szijjártó Péter vasárnapi bejelentkezésében az izraeli helyzetről közölte, hogy összesen négyszáz, Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral tartják a kapcsolatot, miközben tizenkettő magyar a Gázai övezetben van.

Az Izraelt ért szombati rakétatámadások miatt a Wizz Air felfüggesztette Tel-Avivba tartó és onnan érkező járatait.

(Borítókép: Palesztin rakétatámadásban kigyulladt járművek lángolnak az izraeli Askelonban 2023. október 7-én. Fotó:  MTI / EPA / Atef Szafadi)