Tömeggyilkosság Lewistonban, keresik az elkövetőt

K EPA20231026006
2023.10.26. 05:30
  • Mike Sauschuck, Maine állam Közbiztonsági Hatóságának megbízottja szerint két lövöldözésről érkezett jelentés Lewistonban, több áldozattal.
  • Az Androscoggin megyei seriffhivatal közzétette a fegyveres gyanúsított fotóit, és közölte, hogy két aktív lövöldözős incidens ügyében nyomoznak.
  • A hatóság arra kért minden üzletet, hogy a nyomozás végéig zárjon be.
  • A Maine állami rendőrség arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak otthon, és zárják be az ajtókat. „A bűnüldöző szervek jelenleg több helyszínen is nyomoznak” – tették hozzá.
  • A szomszédos Auburn városa arra kérte a lakosokat, hogy zárt helyen húzódjanak meg.
  • A lewistoni rendőrség azonosította a lövöldözés helyszíneit: Schemengees és Sparetime Recreation, egy étterem és bowlingpálya.
  • A lewistoni rendőrség közzétette egy fehér jármű képét, amely a gyanúsítotté, és arra kérte a lakosságot, ha látják, jelentkezzenek.
  • A rendőrség a közösségi médiában Robert Cardot nevezte meg a lövöldözés gyanúsítottjaként, és közzétette a fényképét.
  • Mike Sauschuck azt mondta, hogy a Lewistontól mintegy 8 mérföldre fekvő Lisbonban megtalálták a kérdéses járművet, de a gyanúsított még szabadlábon van.
  • A lisboni hatóságok közölték, hogy csütörtökön minden városi hivatal zárva lesz, és arra kérték az embereket, hogy zárt helyen keressenek menedéket.

Maine állam rendőrsége az X közösségi platformon arra kérte az embereket, hogy maradjanak az otthonaikban, zárt ajtók mögött, mert „aktív lövöldöző van Lewistonban”. Hozzátették, hogy a rendőrség több helyszínen nyomoz.

Az Androscoggin megyei seriff hivatala két fotót tett közzé a gyanúsítottról a Facebookon, azt írva, hogy szabadlábon van. A képen egy szakállas férfi látható, puskával a kezében.

A Portlandtől mintegy 56 kilométerre északra, Androscoggin megyében található város központi kórháza közleményt adott ki, amely szerint a környező kórházakkal koordinálják a nagyszámú meglőtt sérült ellátását.

Legalább 22 ember halt meg

„Legalább 22 ember halt meg a Lewistonban történt tömeges lövöldözésben” – mondta Robert McCarthy városi tanácsos a CNN-nek adott telefoninterjúban.

McCarthy elmondta, hogy ezt az információt a város egyik ügyintézőjétől kapta SMS-ben.

„A Central Maine Medical Center a halálos lövöldözés miatt minden szabad, szolgálaton kívüli alkalmazottat behív – mondta McCarthy. – A fegyvertárat triázsközpontként állították fel.”

Azonosították a gyanúsítottat

A Lewistoni Rendőrkapitányság azonosította Robert Cardot a három, Lewistonban történt lövöldözés gyanúsítottjaként – írja folyamatosan frissülő hírfolyamában a CNN

A gyanúsított még szökésben van, ezért a rendőrség folyamatban lévő bűncselekményként határozta meg az esetet.

Card 40 éves, és „fegyveresnek és veszélyesnek kell tekinteni” – olvasható a Lewinstoni Rendőrkapitányság Facebook-bejegyzésében.

A Maine állambeli bűnüldöző szervek illetékesei szerint Card képzett lőfegyveroktató és az amerikai hadsereg tartalékos katonája.

Itt olvasható a lewinstoni rendőrség teljes közleménye:

A bűnüldöző szervek megpróbálják megtalálni Robert Cardot, a Schemengees Bar és Sparetime Recreation területén ma este történt tömeges lövöldözéssel kapcsolatban gyanúsított személyt. Cardot fegyveresnek és veszélyesnek kell tekinteni. Kérjük, ha tudnak a tartózkodási helyéről, lépjenek kapcsolatba a bűnüldöző szervekkel.

Joe Biden is megszólalt az ügyben

Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt több maine-i törvényhozóval a Maine állambeli Lewistonban történt tömeges lövöldözés után – közölte a Fehér Ház sajtóirodája szerdán a Poolnak.

Az elnök egyenként beszélt telefonon Janet Millsszel, Maine állam kormányzójával, Angus King és Susan Collins szenátorokkal, valamint Jared Golden képviselővel a Maine állambeli Lewistonban történt lövöldözésről, és teljes szövetségi támogatást ajánlott fel a szörnyű támadás nyomán

– áll a Fehér Ház közleményében.

Sokkot kaptak az emberek

Jason Levesque, a Lewistontól körülbelül 3 kilométerre fekvő Auburn polgármestere arról beszélt, hogy minden korosztály szemtanúja volt a lövöldözésnek, így tinédzserek is. A közösséget sokkolták a történtek, az embereken pánik és aggodalom lett úrrá.

Ilyen helyzetre nem lehet teljesen felkészülni

– mondta a CNN-nek Levesque, aki nem tud arról, hogy a halottak között gyerek is lenne, ám egy középiskolás diákról tud, aki megsebesült.

„Auburn és Lewiston egymás mellett vannak, csupán egyetlen folyó választ el minket. A lakosság körülbelül hatvanezer fő, így ez a közösségünk minden szegletére hatással lesz” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy bár volt, aki hallott néhány durranást, ám mivel halloween van, elsőre nem gondolt semmi rosszra. De aztán látta, hogy mindenki elkezd sikítozni és futni…

A helyi iskolák időközben bejelentették, hogy az órákat csütörtökön nem tartják meg, egyúttal közölték, hogy mindenki keressen menedéket, maradjon biztonságos helyen.

Lezárták az egész várost

Billie Jayne Cooke, az egyik lewistoni lakos egy rendezvényről távozott, amikor értesült a támadásról, és hallotta, hogy az elkövető szökésben van.

„Az egész hazaút a szirénák hangjától volt hangos. Helikopterek, szirénák – még sosem volt ekkora hangzavar ebben a városban, az egész államból, sőt az államon kívülről is érkeztek rendőrök. Egyszerűen szörnyű az egész. Az ember nem gondolná, hogy megtörténhet ilyen, most mégis megtörtént” – mondta Cooke a BBC-nek, hozzátéve, hogy az egész város le van zárva.

A nő arról is beszélt, hogy nem tudja feldolgozni a történteket, annyira elképzelhetetlennek tűnik az egész, amiatt viszont szerencsésnek tartja magukat, hogy két kórház is van ebben a kisvárosban.

Másik városban folytatódhat a lövöldözés

A Maine állambeli Lisbonban megtalálták a gyanúsított kocsiját – közölte MIke Sauschuck, a helyi közbiztonsági hatóság megbízottja. Lisbon mintegy nyolc mérföldre délkeletre fekszik Lewistontól.

A lisboni lakosoknak azt mondták, hogy maradjanak otthon, amíg tart a gyanúsított felkutatása.

Hajtóvadászat indult a valószínűleg mentális zavarokkal küzdő elkövető ellen

A maine-i hatóságok szerint több száz rendőr dolgozik az egész államban Card felkutatásán, a lakosságot pedig arra kérték, hogy lépjenek kapcsolatba a bűnüldöző szervekkel, ha információjuk van a tartózkodási helyéről. A lakosokat arra kérik, hogy továbbra is maradjanak a tartózkodási helyükön.

A bűnüldöző szervek egyik tisztviselője, aki névtelenséget kérve beszélt a The Washington Postnak a kialakuló helyzetről, azt mondta, Card hátterének gyors áttekintése alapján a hadsereg tartalékosáról van szó, aki idén mentális problémákkal küzdött. A Maine állambeli bűnüldöző szervek közleménye szerint a tisztviselők úgy vélik, hogy a 40 éves Card a Maine állambeli Sacóban élő, kiképzett lőfegyveroktató volt.

A bűnüldözési tájékoztatásban az is szerepelt, hogy Cardot állítólag idén nyáron két hétre beutalták egy mentális egészségügyi intézménybe.

Maine államban sokaknak van fegyvere, de viszonylag kevés az erőszakos bűncselekmény

Ebben a jelentős vadászkultúrával rendelkező vidékies államban a fegyvertartás aránya az egyik legmagasabb az országban, a bűnözési ráta pedig az egyik legalacsonyabb. Évente jellemzően körülbelül 20 gyilkosság történik, amelyek fele családon belüli.

Az FBI éves bűnözési adatai szerint Maine-ben a 100 000 lakosra jutó 103,3 erőszakos bűncselekményi arány 2022-ben a legalacsonyabb volt az országban, és messze elmaradt az erőszakos bűncselekmények 380,7-es országos átlagától.

Már 576 tömeges lövöldözés történt idén az Egyesült Államokban

A legutóbbi tömeges lövöldözés, amely legalább 22 halálos áldozatot és több tucatnyi sebesültet követelt a Maine állambeli Lewistonban, a Gun Violence Archive (Fegyveres Erőszak Archívum) szerint az idén az Egyesült Államokban bejelentett korábbi 565 lövöldözés listáját gyarapította.

A nonprofit szervezet és a CNN meghatározása szerint a tömeges lövöldözések azok, amelyekben a lövöldözőt leszámítva négy vagy több embert lőnek le.

A KFF (korábbi nevén Kaiser Family Foundation) 2023-as felmérése szerint minden ötödik amerikai felnőtt közül közel egynek volt már családtagja, akit fegyverrel öltek meg, beleértve az emberöléseket és az öngyilkosságokat is. Körülbelül ugyanennyi felnőttet fenyegettek már meg személyesen fegyverrel, és körülbelül minden 6. felnőttből egy volt már szemtanúja lövöldözésből származó sérülésnek – derült ki a felmérésből.

Az egész rendőrség ezen az ügyön dolgozik

Ryan McGee lisboni rendőrfőnök a helyi rendőrség teljes állományát berendelte a hajtóvadászatra, és bezáratta a helyi üzleteket – közölték bűnüldözési források.

McGee egy rögtönzött interjú során a CNN-nek elmondta, hogy csapata „egész éjjel” az aggódó polgárok hívásaira reagált. 

Azt szeretnénk, hogy most is ezt tegyék, ha bármi gyanúsat látnak. Meg akarjuk találni a gyanúsítottat, hogy a közösségünk biztonságban legyen. Tehát a legfontosabb dolog, amit mondhatok, hogy ha a közösségben valaki lát valamit, maradjanak bent, ne közelítsenek, hívják a rendőrséget

– fogalmazott. 

McGee elmondta, hogy a hatóságoknak rengeteg információval rendelkeznek, amelyekkel dolgoznak, de nem kívánt nyilatkozni a gyanúsítottról vagy arról, hogy az ismeri-e a környéket. 

Az FBI és a Belbiztonsági Minisztérium is beszállt a hajtóvadászatba

Az amerikai bűnüldöző szervek tisztviselői szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Hivatal (ATF), a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) és egyéb ügynökségek és szervezetek szövetségi ügynökei csatlakoztak a hajtóvadászathoz.

Az FBI több tucatnyi ügynököt és egyéb munkatársat küldött a nyomozást vezető helyi és állami rendőrség segítségére. 

Ezek között vannak bizonyítékgyűjtő és SWAT-csapatok, áldozatsegítő szakértők és műszaki szakemberek – közölték az amerikai bűnüldöző szervek tisztviselői.

A nyomozók a mobiltelefonok jeleit vizsgálják, hogy megpróbálják azonosítani a gyanúsított lövöldözés előtti órákban és napokban történt mozgását, valamint a közösségi médiát és más elektronikus feljegyzéseket vizsgálnak, hogy megpróbálják azonosítani a tartózkodási helyét.

Reagáltak a politikusok a mészárlásra

Maine állam kormányzója, a demokrata Janet Mills (D) az X-en, korábbi nevén Twitteren közölte, hogy tájékoztatták a lövöldözésről, és felszólította a környéken élőket, hogy „kövessék a szövetségi és helyi hatóságok utasításait”.

Angus King, Maine állam független szenátorának irodája azt közölte, hogy „mélységesen meg van rendülve”, és hogy a szenátusi szavazás után csütörtök délután „azonnal hazaindul Maine-be”. Arra kérte a lakosokat, hogy minden gyanús tevékenységet jelezzenek a hatóságoknak.

Jared Golden demokrata képviselő tweetjében úgy fogalmazott, hogy

mint minden maine-i lakost, engem is elborzasztottak a ma este Lewistonban történtek. Ez a szülővárosom. [...] Megszakad a szívünk az áldozatokért, és mindenkit arra biztatunk, hogy kövesse a hatóságok utasításait, miközben azok a munkájukat végzik.

Susan Collins, az állam republikánus szenátora „borzalmasnak” nevezte az incidenst, és ő is felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthon, amíg a bűnüldöző szervek a lövöldözőt keresik.

Nagyra értékeljük a támogatást, amelyet az egész országból kaptunk, beleértve azt a hívást, amelyet Biden elnöktől kaptam, aki felajánlotta segítségét.

– tette hozzá.

Joe Biden telefonon beszélt Millsszel, Kinggel és Goldennel is – közölte a Fehér Ház.

(Borítókép: Rendőrök a Maine állambeli Lewistonban elkövetett lövöldözés egyik helyszínén 2023. október 25-én. Fotó: C. J. Gunther / MTI / EPA)