„A Hamász ma este megérzi Izrael haragját”

33Z64EC-highres
2023.10.27. 22:58
Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, péntek este közölte, kiterjesztik a Gáza elleni műveleteket, vagyis megkezdődik az invázió. Nem sokkal később Mark Regev, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója is beszélt a fejleményekről.

Mark Regev, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója péntek este a Fox Newsnak nyilatkozott jelenlegi helyzetről.

Gáza egészen más lesz, ha ennek vége

– mondta Regev, majd azzal folytatta, hogy Izrael növeli a nyomást a Hamászon, és a katonai műveletek folyamatban vannak, ám a jelenlegi helyzetben nem tud ennél pontosabbat mondani.

„De a Hamász ma este megérzi Izrael haragját – folytatta Regev. – Továbbra is a katonai csapásaink célkeresztjében lesznek, egészen addig, amíg le nem szereljük a katonai gépezetüket és fel nem oszlatjuk a gázai politikai struktúrájukat.”

Netanjahu tanácsadója közölte, hogy a Hamász most megfizet az emberiség elleni bűncselekményeiért – írja a BBC

Izrael bejelentette, hogy fokozza a szárazföldi műveleteket a Gázai övezetben

Felgyorsultak az események péntek este, miután Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője közölte, hogy kiterjesztik a Gáza elleni műveleteket, ami azt jelenti, hogy kezdetét veszi az invázió. Ezzel párhuzamosan légicsapások érték Gázát, és megszűnt az internetkapcsolat, megszűntek a távkommunikációs lehetőségek a térségben.

A Hamász közleményben reagált a fejleményekre, és mozgósításra szólította fel a máshol élő palesztinokat is, miközben az Egyesült Államok sajtóhírek szerinte próbálja meggyőzni Izraelt, hogy teljes körű invázió helyett kisebb, korlátozott célú műveleteket hajtson végre.

Az Indexnek Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő azt mondta, az izraeli hadsereg esti bejelentése alapján nem biztos benne, hogy nagyszabású szárazföldi támadást hajt végre az izraeli hadsereg. Szerinte „nem feltétlenül kell egész pályás letámadásra számítani”, kifejtette azt is, milyen forgatókönyvek lehetségesek, és arról is beszélt, hogy ha az izraeli hadseregnek sikerül kimentenie néhány túszt, már az is nagy sikernek számít.

Időközben az ENSZ általános közgyűlésén elfogadtak egy határozatot, amely szerint támogatnak egy azonnali, humanitárius célú tűzszünetet Gázában, amelyet Jordánia kezdeményezett az arab országok nevében. Ebben a tűzszüneti felszólítás mellett elítélték a palesztin és izraeli civilek elleni erőszakos cselekedeteket, valamint minden terrorcselekményt. Továbbá arra szólították fel a Hamászt, hogy azonnal, feltétel nélkül engedjék el a túszokat. A döntést nagy többséggel (120 igen, 45 tartózkodás és 14 ellenszavazat mellett) fogadták el, Magyarország viszont a határozat ellen szavazott.

(Borítókép: Yousef Hassouna / AFP)