Izrael főpróbát tart, és hamarosan elpusztítja a Hamászt

GettyImages-1748568157
2023.10.30. 05:57
Izrael múlt pénteken megindította a szárazföldi műveletet a Gázai övezet ellen. Benjamin Netanjahu bejelentette, hogy újabb szakaszba lépett a háború, és elhúzódó fegyveres konfliktusra kell számítani. A szakértők egybehangzó véleménye szerint ez még csak a nagy offenzíva főpróbája. Herzi Halevi vezérkari főnök meghatározta katonáinak az offenzíva célját: elpusztítani a Hamászt.
  • A Hamász október 7-i terrortámadását követően Izrael hadiállapotot hirdetett az iszlám radikális szervezet ellen. A zsidó állam közel háromszázezer tartalékost mozgósított. A terrortámadás áldozatainak száma megközelíti az 1400-at. A Hamász irányította palesztin hatóságok szerint a válaszcsapásokban több mint 7000-en vesztették életüket.
  • Izrael egészen október 27-ig a háború második fázisára készült, a terrorszervezet több magas rangú vezetőjét likvidálta, folyamatosan bombázta és blokád alá vonta a Gázai övezetet. Megsemmisítette a Hamász támaszpontjainak, lőszerraktárainak többségét.
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szárazföldi erői október 27-én bevonultak a Gázai övezetbe. A Hamász bejelentette, hogy szembeszáll az izraeli erőkkel. 
  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök október 28-án megerősítette a szárazföldi hadművelet tényét, és bejelentette a háború újabb szakaszát. Netanjahu szerint ez Izrael második függetlenségi háborúja, és elhúzódó fegyveres konfliktusra kell számítani, amelyben megsemmisítik az ellenséget.

Az IDF több felvételt és háborús eredményt is megosztott közösségi oldalain. A tárca szerint a szárazföldi művelet megindítása óta csapataik számos terroristával végeztek a Gázai övezet északi részén zajló összecsapásokban.

A Hamász erői az Erez átkelő közelében csaptak össze az IDF csapataival. Az izraeli szárazföldi erők utasították a légierőt, hogy a Hamász két támaszpontja ellen is dróncsapásokat hajtson végre, ezekben több terroristát is likvidáltak. 

 A Hamász elpusztítása a cél

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy október 29-én este azt mondta, hogy Izrael a terveknek megfelelően folytatja a harcászati műveletek folyamatos kiterjesztését a háborús célok elérése érdekében.

Hagari szerint az IDF folytatja a tömeges légicsapásokat is, hogy megvédje erőit és megsemmisítse a Hamász célpontjait.

A szárazföldi hadművelet összetett, és veszélyeket rejt magában, mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük erőink biztonságát

– fogalmazott Hagari, aki ismét arra kérte a Gázai övezet északi részén élő civileket, hogy ideiglenesen költözzenek délre. 

A Hamász mindeközben abban érdekelt, hogy a lehető legtöbb civil maradjon a területen, mert így élő pajzsként tudják őket használni, és meg tudják védeni saját infrastruktúrájuk, laktanyáik, lőszerraktáraik és föld alatti alagútrendszerük maradékait.

Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke Dél-Izraelben közölte a katonákkal, hogy

a háború hosszú folyamat lesz, és most abban a szakaszban vagyunk, amikor kemény csapást mérünk az ellenségre, a Gázai övezetben és annak kapujánál. Az IDF most csak egy dologra összpontosít, a győzelemre, a Hamász elpusztítására, a lehető legtöbb ellenséges parancsnok, a lehető legtöbb ellenséges harcos, a lehető legtöbb ellenséges infrastruktúra megsemmisítésére.

Halevi szerint a feladatokat profin fogják elvégezni, és elhozzák a biztonságot Izraelnek.

Ez még mindig nem a nagy támadás

„A felvételek és az izraeli erők kommunikációja alapján ez még mindig nem a nagy szárazföldi támadás, hanem egy pár ezer katonával végrehajtott kisebb hadművelet, amely nem a sűrűn lakott területeket célozza” – mondta az Indexnek Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Úgy tűnik, hogy a szakértők egyetértenek abban, hogy ugyan Izrael bevonult a Gázai övezetbe és megkezdte a szárazföldi hadműveleteket, de ez még csak a főpróbája lehet egy nagyobb inváziónak. 

„Az IDF északi irányból egy Beit Henoun nevű kis település irányába indított meg támadást három oldalról, illetve a Gázai övezetnek a tengerparti részén. Én úgy gondolom, hogy ez még nem a teljes támadás, hiszen Netanjahu elnök úr is úgy fogalmazott, hogy ez egy nagyon hosszú és nagyon bonyolult művelet. Szerintem ez a főpróba” – mondta Resperger István, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

Itt azt kell látni, hogy ha tényleg megindul egy nagy támadás és ugye Izrael egyre sikeresebben vadássza le, légicsapásokkal öli meg a Hamász vezetőit, az nem biztos, hogy jót fog tenni a túszoknak, mert előállhat az a helyzet is, hogy nem lesz kivel tárgyalni

– fogalmazott a szakember, aki szerint ha meg is egyeznek a Katarban lévő Hamász-képviselőkkel, akkor sem biztos, hogy az övezetben lévő, még élő Hamász-parancsnokok ezt be fogják tartani.

A nemzetközi feszültség

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szüntesse be az ENSZ finanszírozását azt követően, hogy az ENSZ Közgyűlése egy nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket, de nem ítélte el a Hamászt.

Minden becsületes országnak be kellene szüntetnie az ENSZ finanszírozását, amíg az elfogultságnak és az antiszemitizmusnak nincs vége, addig nem folytathatjuk a dolgokat a megszokott módon

– mondta Erdan, aki szerint felfoghatatlan az ENSZ határozata, a szervezet pedig elvesztette a legitimitását. 

Erdan arról is beszélt, hogy az ENSZ strukturálisan hibás, mivel a szervezet egyharmadát muszlim országok alkotják, és egy több tízezer fős országnak is annyi hatalma van, mint az Egyesült Államoknak, miközben olyan országoknak a képviselői, mint Irán, az emberi jogi tanácsokban ülnek. 

Az izraeli ENSZ-nagykövet szerint a szervezet bátorítja a jövőbeli atrocitásokat, mivel „meg akarja kötni Izrael kezét”, hogy ne válaszoljon teljes erővel a Hamász terrorjára.

Az Európai Unió 27 tagállama közül nemmel szavazott a gázai övezeti tűzszünetre való felszólításra Ausztria, Magyarország, Csehország és Horvátország. Az ENSZ Közgyűlése pénteken késő este fogadta el a „sürgős, tartós és állandó humanitárius tűzszünetre” vonatkozó határozatot a Gázai övezetben.

Az ellenségeskedések beszüntetését sürgető határozatot Jordánia terjesztette be, és csaknem 50 ország, köztük Törökország is támogatta. Az előterjesztés a 193 tagú közgyűlésben 120 igen szavazatot kapott, 45 ország tartózkodott és 14 volt a nem szavazat. A 193 tagú közgyűlésben az ellenzők között volt Izrael és az Egyesült Államok is

Az Indexnek reagálva Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Magyarország azért nem szavazta meg az előterjesztést, mert az arab csoport nevében kezdeményezett határozat nem volt kellően kiegyensúlyozott, több kiemelten fontos elem hiányzott a szövegből, ami nem tette lehetővé annak támogatását.

A határozat nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadását, nem szólít fel a több mint 200 túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és nem erősítette meg az államok önvédelemhez való jogát. Magyarország ezen hiányosságok miatt támogatta Kanada módosító javaslatát, amely javított volna a szövegen, elítélve a Hamász terrortámadását, és felhívást intézve a túszok szabadon bocsátására. Sajnálatos módon azonban a módosítás nem került elfogadásra

– tette hozzá Paczolay Máté

Izrael megteheti, hogy nem vonul be Gázába?

„Izrael bármit megtehet. Tisztán kell látnunk. Mi történik akkor, ha sikerül felszámolni a Hamászt? Az Iszlám Dzsiháddal jobban járnak?” – tette fel a kérdést Kaiser Ferenc, aki szerint a nyomor, a kilátástalanság és az elkeseredés végül a terroristák újabb nemzedékét termeli ki.

Azoknak a gyerekeknek egy része, akik most rettegnek, éheznek, szomjaznak, és mondjuk, most 8-10 évesek, később terroristává válhatnak. Mind a két oldal lépései újratermelik ezt a kilátástalan helyzetet. Egészen egyszerűen a Gázai övezetet csak úgy lehetne biztonságossá tenni, ha mindenkivel végeznek. Izrael gyakorlatilag felszámolná, úgymond, a biztonsági kockázatot, tehát a terrorizmussal meg a radikális mozgalmakkal szembeni fenyegetettség vagy a mozgalmak jelentette fenyegetettség csökkenne, de a nemzetközi kapcsolatait tönkretenné, miközben az egész iszlám világ Izrael elpusztítását, a zsidók vérét akarná

– mondta, hozzátéve, hogy a Hamász terrortámadásáig úgy tűnt, Izrael viszonya normalizálódik az iszlám országokkal, de jött a terrortámadás, amit Irán támogathatott. „A jelenlegi helyzet nyertese Irán” – fogalmazott az NKE docense.

Kaiser Ferenc szerint esélyes, hogy új front nyílik északon a háborúban, és a Hezbollah – amely még nem döntött erről – is belépjen a háborúba. Úgy véli, hogy Irán nem fog belépni a háborúba, mert tudja, mire számíthatna Izraeltől és az Egyesült Államoktól, ezért továbbra is a különböző terrorszervezetek és milíciák támogatásával akarja gyengíteni a zsidó államot.

(Borítókép: Ilia Yefimovich / picture alliance / Getty Images)