Izrael ultimátuma után a Hamász visszakozott, egy magyar túsz is kiszabadult

2023.11.25. 17:35 Módosítva: 2023.11.25. 18:18
A terrorszervezet szerint Izrael nem tartja magát a tűzszüneti megállapodásban foglaltakhoz, ezért késleltette a túszok szabadon bocsátását. Izrael azt állítja, hogy nem sértette meg az egyezséget. A túszok második csoportja végül nem sokkal az Izrael által adott ultimátum lejárta előtt szabadulhatott.

23:45: Egy magyar állampolgársággal rendelkező nő is van a Hamász által szombaton szabadon bocsátott túszok között – jelentette be a Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton késő este.

Immáron meg tudjuk erősíteni a jó hírt, miszerint az Izrael és a Hamász megállapodása alapján, a mai napon szabadon bocsátott túszok között van egy magyar állampolgársággal rendelkező hölgy, aki már Izraelben tartózkodik és biztonságban van

– fogalmazott a miniszter. Szijjártó Péter azt írta: „Az imént megköszöntem a katari kormánynak a segítséget, egyúttal reméljük, hogy a túszok elengedése a következő napokban is folytatódik. Soltan Bin Saad Al-Muraikhi katari külügyi államminiszterrel továbbra is folyamatosan kapcsolatban maradunk és amennyiben megbízható információt kapunk, azt az eddigi gyakorlatnak megfelelően fogjuk nyilvánosságra hozni” – zárta bejegyzését.

Szijjártó Péter Facebook-bejelentésével egyidőben az izraeli kormány nyilvánosságra hozta szombat este kiszabadult túszok névsorát.

22:55: Izraeli médiajelentések szerint a hétórás késlekedés után a terrorszervezet végül 13 izraeli és 4 thaiföldi túszt adott át a Vöröskeresztnek. A kiszabaduló nyolc izraeli gyermek és öt nő nagy részét a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

22:05: Katari bejelentés szerint a Hamász 13 izraeli és 7 egyéb állampolgárságú túszt átadott a Vöröskeresztnek, akik a rafahi határátkelőhöz szállítják őket. Ezt az IDF szóvivője, Daniel Hagari is megerősítette az X-en.

20:15: A BBC-nek egy magas rangú palesztin tisztviselő, a CNN-nek pedig egy katari tisztviselő megerősítette, hogy a túszok szabadon bocsátásával kapcsolatos vita megoldódott. Joe Biden amerikai elnök ezt megelőzően telefonon egyeztetett a katari emírrel.

Tizenhárom izraeli túszért cserébe 39 palesztin fogvatartottat is szabadon engednek. 

Korábban a Hamász katonai szárnya, a Kasszam Brigádok úgy döntöttek, hogy addig késleltetik a túszok második csoportjának szabadon bocsátását, amíg Izrael nem hajlandó a segélyszállítókat beengedni Gáza északi részére – írja a BBC. A portál emellett arról ír, hogy a Kasszám Brigádok azzal vádolják Izraelt, hogy nem tartja be a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás feltételeit.

A BBC izraeli forrásai tagadták, hogy országuk megsértette volna a tűzszüneti megállapodást.

Az UNRWA közölte, hogy a segélyek egy hónap után először jutottak el Gáza északi részére, az ENSZ szerint pénteken összesen 137 teherautó érkezett Gázába. A Palesztin Vörös Félhold 196-ra tette a rafahi határátkelőn áthaladó teherautók számát.

Szombaton az izraeli Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) közölte, hogy az ENSZ több mint 50 teherautónyi humanitárius segélyt – élelmiszert, vizet, menedékeszközöket és orvosi felszerelést – szállított a Gázai övezet északi részére és a még nem evakuált menedékhelyekre.

A Hamász szerint Izrael nem tartja be a feltételeket 

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő szerint azért nem adták át a túszokat, mert Izrael megsértette a humanitárius tűzszüneti megállapodást, és megakadályozta, hogy a megbeszélt segélyszállító teherautók Gáza északi részére eljussanak.

A tisztviselő szerint Izrael a 100 teherautóból csak három teherautót engedett át Gáza északi részére, miközben azzal is megsértette a megállapodást, hogy drónokat küldött Gáza déli része fölé. 

Izraeli biztonsági tisztviselők a kormány utasításaira vártak arra vonatkozóan, hogy mit kell tenniük, ha a Hamász felrúgja a megállapodást. A Haaretznek nyilatkozó források értetlenségüknek adtak hangot, amiért a Hamász késlekedett a foglyok szabadon bocsátásával. 

A Hamász szóvivője, Oszama Hamdan sajtótájékoztatót tartott a libanoni Bejrútban, ahol arról beszélt, hogy Izrael nem teljesítette a megállapodás rá eső részét, és a Hamász már tájékoztatta a közvetítőket az izraeli jogsértésekről.

Hamdan szerint péntek óta összesen 340 segélyszállító teherautót küldtek Gázába, de csak 65 jutott el Gáza északi részébe, kevesebb mint a fele annak, amiben Izraellel megállapodtak.

Izrael ultimátumot adott a Hamásznak

Joav Galant izraeli védelmi miniszter a Gázai övezetbe tett szombati utazásakor kijelentette: az izraeli katonák mindaddig nem hagyják el a palesztin területet, amíg az iszlamisták által fogva tartott valamennyi túsz ki nem szabadul. A hadsereg továbbra is nyomást gyakorol a Hamászra, minden további tárgyalást „tűz alatt” folytatnak.

Az izraeli televízió 13. csatornája biztonsági illetékesekre hivatkozva közölte, hogy az izraeli hadsereg kész felújítani a katonai műveleteket a Gázai övezetben, ha a Hamász helyi idő szerint éjfélig (közép-európai idő szerint 23 óráig) nem adja át a túszok második csoportját.

Katar bejelentette, hogy tárgyalást folytat Izraellel és a Hamásszal. Egyiptom is közölte, hogy megkísérel közbenjárni a túszok elengedésének késlekedésével kapcsolatban. Végül az egyeztetésekhez a Fehér Ház is csatlakozott.

Eddig zavartalanul ment a túszok elengedése

Izrael és a Hamász egy hosszú tárgyalási folyamat után szerdán kötött egyezséget, amelynek értelmében foglyokat cserélnek, valamint minimum négy napra humanitárius célú tűzszünetet kötnek a felek. A tűzszünet helyi idő szerint péntek reggel 7 órakor életbe lépett a korábbi megállapodásnak megfelelően. Az izraeli kormányzat még csütörtökön közölte, hogy kaptak egy listát arról, ki lesz az első 13 túsz, akit elengednek.

A pénteki humanitárius tűzszünet idején négy csoportot engednek el a terroristák, a csoportokban lehetnek magyar túszok. Péntek este 24 túszt engedtek szabadon – köztük 13 izraeli, 10 thaiföldi és egy filippínó állampolgárt. Cserébe Izrael 39 bebörtönzött palesztin foglyot, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett el. Jelenleg öt magyar várja, hogy hazatérhessen.

Az újraegyesülő családokról készült felvételek egyszerre megrázóak és meghatóak. Ebben a cikkben szedtük össze azokat a történeteket, amelyek ismertté váltak a túszok szabadon bocsátását követően.