18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Borzalmakról számoltak be a Hamász fogságából kiszabadult túszok

2023-11-28T215353Z 1246349090 RC2LM4AVWYG4 RTRMADP 3 ISRAEL-PALE
2023.11.29. 21:21
Ahogy a Hamász által az október 7-i dél-izraeli terrortámadásban elrabolt izraeli túszok közül egyre többen szabadulnak ki az Egyesült Államok, a katariak és az egyiptomiak által közvetített tűzszüneti megállapodás részeként, lassan napvilágra kerülnek a több mint 50 napos fogságban elszenvedett borzalmak történetei.

Yael Mozer Glassberg, a tel-avivi Schneider Orvosi Központ visszatérő gyermekek osztályának vezető orvosa, aki tagja annak a speciálisan összeállított szakembercsoportnak, amelynek feladata a visszatért túszok kezelése, a Fox News Digitalnak elmondta, hogy a gyermekosztályokra jellemző szokásos csevegés, sírás és nevetés helyett:

nagyon-nagyon csend van itt.

Mozer Glassberg, aki általában a kórház májtranszplantációs osztályát vezeti, elmondta: csapatával eddig 22 kiszabadult tússzal, köztük 15 gyerekkel dolgozott egy erre a célra létrehozott kórteremben.

Bár a visszatért túszok többsége fizikailag stabilnak tűnt, sokan a fogság alatt testsúlyuk akár 15 százalékát is elvesztették, és mindannyian félnek felemelni a hangjukat a terroristákkal töltött 50 nap után.

Bár az izraeli hatóságok azt kérték, hogy a túszok és családtagjaik ne osszák meg a palesztin terrorcsoportok kezében töltött idejük részleteit, mivel féltik a még mindig Gázában fogva tartott mintegy 170 másik túsz biztonságát.

Az eddig napvilágra került információk a fogvatartóik puszta brutalitását és embertelenségét mutatják, különösen a kisgyermekekkel és idősekkel szemben.

A mészárlásokat bemutató videókat nézették a gyerekekkel 

Kedden Deborah Cohen, a hétfőn kiszabadult 12 éves Eitan Yahalomi nagynénje a BFM francia tévécsatornának elmondta, hogy a terroristák fegyverrel kényszerítették unokaöccsét, hogy nézze meg az október 7-én végrehajtott borzalmakról készült vágatlan videófelvételeket.

Ez az a fajta horrorfilm, amelyet senki sem akar látni. Arra kényszerítették, hogy nézze meg, és ha ő vagy bármelyik másik gyerek sírt, a terroristák fegyverrel fenyegették meg őket, hogy hallgassanak

– mondta.

Cohen azt is elmesélte, hogy Yahalomit, akit az október 7-i támadásban családja nélkül raboltak el otthonából, a Nir Oz Kibbutzból, a terroristák egy motorkerékpár hátuljára ültették, és átvitték a lerombolt határkerítésen a Gázai övezetbe.

Elmondása szerint, ahogy az ottani utcákon keresztülhajtották, a helyi lakosok odamentek, és elkezdték gúnyolni és verni őt.

Reménykedni akartam benne, hogy ott jól bánnak vele, de úgy tűnik, ez hiábavaló volt... Ezek szörnyetegek

– mondta Cohen, hozzátéve, hogy Yahalomi apja, Ohad még mindig fogságban van.

Yahalomi nagymamája, Esther az izraeli médiának elmondta, hogy „az első 16 napban egyedül volt egy bezárt szobában”.

Emily Hand még mindig csak suttogva tud beszélni

Egy másik ritka vallomásban Thomas Hand, a 9 éves Emily Hand apja a sajtónak elmondta, hogy a szombaton kiszabadult lánya még mindig suttogva beszél.

A legmegdöbbentőbb dolog Emilyvel való találkozásunkkor az volt, hogy suttogva beszélt, olyannyira, hogy nagyon nehéz volt érteni őt. Nagyon közel kellett tennem a fülemet a szájához, hogy halljam.... A fogságban azt mondták neki, hogy ne adjon ki semmilyen hangot, és látni lehetett a rettegést a szemében

– mondta az izraeli-ír kettős állampolgárságú apa. 

Hand elmondta, hogy amikor megkérdezte a lányát, hogy szerinte meddig volt fogságban Gázában, a 9 éves lány azt válaszolta, hogy „körülbelül egy évig”.

A Tel-Avivban található Edmond és Lily Safra Gyermekkórházban, a Sheba Medical Centerben Moshe Ashkenazi igazgatóhelyettes elmondása szerint eddig körülbelül 21 kiszabadult túszt kezeltek.

Vannak igazán megrázó történetek. Nem mehetek bele túl sok részletbe, de sok mindent hallottunk, ami nem volt könnyű, és azt kell mondanom, hogy ezeknek az embereknek az ereje elképesztő

– mondta.

Ashkenazi elmondta, hogy bár senki sem szorult sürgős orvosi beavatkozásra a praxisa alatt, „elég nyilvánvaló, hogy mindannyian nagyon nehéz időszakon mentek keresztül – ami természetes, hiszen 50 napig tartották őket fogságban”.

Izraelben az egészségügyi szakemberek szinte azonnal elkezdtek felkészülni a túszok visszatérésének forgatókönyvére az október 7-i támadást követően, amikor megerősítést nyert, hogy több száz embert, köztük gyerekeket is elraboltak.

Mivel világszerte kevés hasonló forgatókönyvből lehetett meríteni, Ashkenazi elmondta, hogy a kórház – más izraeli kórházakhoz hasonlóan – multidiszciplináris szakértői csapatot állított össze, köztük pszichológusokat, pszichiátereket és más szakértőket, hogy segítsenek a reményeik szerint hamarosan visszatérők rehabilitációjában.

Nem kaptak orvosi ellátást a túszok

A dél-izraeli Soroka Orvosi Központba az egyik túsz, a 84 éves Elma Avraham, akit vasárnap este engedtek szabadon, kritikus állapotban érkezett meg – közölte lánya, Tali Amano a nyilatkozatában.

52 napig vártunk az édesanyámra. Édesanyám 84 éves, nagymama és dédnagymama. Boldog asszony, hihetetlenül optimista. Elvitték a házából, és elrabolták egy motorkerékpáron. Korábban önállóan élt, főzött magának, és gondoskodott minden szükségletéről – beleértve a krónikus betegségei miatt felírt gyógyszereit is

– mondta. 

Amano elmondta, hogy édesanyját, aki pajzsmirigybetegségben, szívbetegségben és autoimmun betegségben szenvedett, „orvosilag teljesen elhanyagolták”, és „a halál küszöbén érkezett haza”.

Kedden a kórház közölte, hogy Avraham állapota javult, magához tért, és önállóan lélegzik.

Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint eddig összesen 69 túszt szabadítottak ki, közülük 51 izraeli állampolgárt és további 18 külföldi állampolgárt, főként thaiföldieket, akik a támadás napján Izraelben dolgoztak. A kiszabadultak közül 30 gyermek, 20 nő, főként anyák és idősek, valamint egy férfi.

(Borítókép: Elengedett izraeli túszokat szállító helikopter érkezik a Sheba Medical Centerhez Tel-Avivban 2023. november 28-án. Fotó: Athit Perawongmetha / Reuters)