Székeken aludtak és enni is alig kaptak a Hamász fogságából kiszabadult túszok

2023.11.27. 06:54
Egy, a Hamász fogságából kiszabadult édesanya azt mondta a rokonainak, hogy kisfiával egymáshoz tolt székeken aludtak. Egy 85 éves nagymama, akit szintén elrabolt a terrorszervezet, számolta a napokat, hogy tudja, mennyi ideje van fogságban. Egy testvérpár pedig szabadulásuk után tudta meg, hogy édesanyjukat meggyilkolta a Hamász.

A kiszabadult túszok többsége nem nyilatkozott közvetlenül a sajtónak, többségüket még mindig izraeli kórházban kezelik. Az arra vonatkozó információk, hogy hol és hogyan tartották őket fogva, továbbra is titkosak – írja a The New York Times. 

A kiszabadult túszok rokonai ugyanakkor beszéltek a fogság körülményeiről. Eszerint a foglyokat teljesen elzárva tartották a külvilágtól és sokkal soványabban tértek vissza, mint korábban. 

Ettek, de nem rendszeresen és nem mindig. Rengeteg rizst és kenyeret kaptak

– mondta Merav Mor Raviv, az 54 éves Keren Munder unokatestvére, akit pénteken engedtek szabadon a terroristák fiával, a 9 éves Ohad Munder-Zichrivel és édesanyjával, a 78 éves Ruth Munderrel együtt. Keren Munder és édesanyja hat-nyolc kilót fogyott a fogság ideje alatt. 

Raviv arról is beszélt, hogy Munderék egy előszobában, padokon aludtak, amelyeket három szék egymás mellé tolásával alakítottak ki, és amikor ki akartak menni a mosdóba, be kellett kopogniuk egy ajtón, és várniuk kellett, akár két órán keresztül

Merav Mor Raviv arról is beszélt, hogy Ruth Munder

csak a kiszabadulása után tudta meg, hogy fia, Roi meghalt az október 7-i terrortámadásban.

Munderék jobb híreket is kaptak. Raviv asszony elmondta, hogy Ruth azt feltételezte, hogy férje, Avraham Munder meghalt a támadásokban, de kiszabadulásakor közölték vele, hogy túlélte a támadást és külön vitték el a Gázai övezetbe. 

Adva Adar nagymamája, a 85 éves Yaffa Adar a pénteken szabadon engedett túszok között volt. Adar szerint nagymamája is lefogyott, és tudta, hogy közel ötven napja van fogságban, mert számontartotta a napokat. 

A 17 éves Noam Ort és húgát, a 13 éves Almát szombaton engedték szabadon a terroristák. Nagybátyjuk arról számolt be, hogy a két testvér a fogolycseréig nem tudta, hogy édesanyjuk, Yonat Or is a terrortámadás áldozatául esett. 

Durva történeteket tudnék mesélni arról, hogyan fogták el őket, és hogyan bántak velük

– mondta Ahal Besorai unokaöccséről és unokahúgáról. Az Or testvéreket édesapjukkal, Drorral együtt ejtették túszul, akit feltehetően még mindig Gázában tartanak fogva. 

Amit a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről tudni érdemes, ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport