2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00 ÉLŐ
Belgium 0
Szlovákia 1
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ivan Kiricsevszkij katonai szakértő szerint az oroszok oldalán stratégiai hibák léphetnek fel, miután Vlagyimir Putyin elnök átalakítja a hadsereg személyi állományát – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Elmondása szerint az orosz csapatok időt akarnak nyerni, mivel a hatékonyságon szeretnének javítani. Szerinte ez problémás, mivel az elnök döntését nem veszik figyelembe. Úgy véli, jelenleg az oroszok támadási üteme nem megfelelő, így nem tudják áttörni a masszív ukrán védelmi vonalat.

  • Az ukránok új rendszert vezettek be karácsonyra, hogy ezzel is eltávolodjanak Oroszországtól – írta a Reuters

    Az ukránok többsége ortodox keresztény, akik január 7-én ünneplik a karácsonyt. Ukrajna azonban közölte, idén nem ünnepelnek ezen a napon, hanem csatlakozva a keresztény hagyományokhoz, december 25-én karácsonyoznak.

  • Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere évzáró sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna hatalmas ellenállást tanúsított 2023-ban, az oroszok pedig nem érték el a céljaikat – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A külügyminiszter szerint az Egyesült Államok továbbra is Ukrajna támogatására ösztönzi a világ országait. A csatatéren nehéz évet tudhatnak maguk mögött a felek, Ukrajna pedig olyan ellenállást tanúsított, amire senki sem számított. Kiemelte, hogy az ukrán fegyveres erők kiszorították az orosz csapatokat a Fekete-tenger térségéből, így saját tengeri folyosót létesítettek élelmiszerexportra.

    Antony Blinken mindemellett úgy véli, az oroszok katonailag és gazdaságilag is meggyengültek. Véleménye szerint Ukrajna szempontjából kiemelkedően fontos az Egyesült Államok támogatása.

  • Robert Fico szlovák miniszterelnök azt mondta, megakadályozza Ukrajna NATO-csatlakozását. Véleménye szerint a döntés egy harmadik világháborúhoz vezetne.

    Nem fogunk beleegyezni Ukrajna NATO-tagságába, mert az a harmadik világháború kezdetét jelentené… Úgy vélem, ez soha nem fog megtörténni. Amíg lehetőségem van befolyásolni a szlovák politikai színteret, addig élni fogok a vétójogommal egy ilyen döntés ellen

    – mondta Fico az InfoVoinának adott interjúban.

    Anton Herascsenko ukrán belügyi tanácsadó szerint sok szakértő ellenkező véleményen van: Ukrajna NATO-csatlakozása csökkentené a harmadik világháború kirobbanásának esélyét.

    Biztos vagyok benne, hogy Putyin örül a miniszterelnök véleményének és az orosz narratívák előretörésének az EU-ban

    – fogalmazott X-en közzétett bejegyzésében a diplomata, aki egy képet is közzétett közösségi oldalán, melyen Orbán Viktor látható Robert Ficóval.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak: