Eltemették a székelyudvarhelyi tragédia 17 éves áldozatát

2023.12.21. 21:09
A romániai Farkaslakán helyezték végső nyugalomra a hétfői székelyudvarhelyi tragédia 17 éves halálos áldozatát, Sipos Dávidot. A diákotthon falának leomlásáért továbbra is a kollégium szomszédságában csatornarendszert építő kivitelezőt okolják, aki jelenleg hatósági felügyelet alatt áll.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, hétfő délután összedőlt egy diákokotthon külső fala Székelyudvarhelyen, a balesetben meghalt a kollégium egyik 17 éves lakója. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egyik külső fala a halálos áldozaton kívül három lányt temetett maga alá, akik súlyos sérüléseket szenvedtek. 

Az emeletes épület külső fala mintegy 200 négyzetméternyi felületen omlott le. A balesetért az épület mellett munkálatokat végző kivitelezőcéget okolják, mivel a diákok elmondták, hogy mióta megkezdődtek a munkálatok az épület követlen szomszédságában, a kollégium falain repedések jelentek meg, majd azok egyre nagyobbakká váltak, sőt állítólag azt is „érezték, hogy az épület mozog”.

A balesetben a 17 éves Sipos Dávid vesztette életét, akitől barátai, rokonai, iskolatársai

csütörtökön vettek végső búcsút a farkaslaki temetőben

– derült ki a Tények riportjából.  A fiú most karácsonykor ünnepelte volna 18 születésnapját. 

Hatósági felügyelet alá helyezték a gyanúsított kivitelezőt

A balesetért az árkot ásó cég vezetője László Szilveszter Sándor felelhet, akit a fal leomlását követő napon már őrizetbe is vettek a helyi hatóságok – gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt bűnhődhet. Kezdeményezték a letartóztatását is, ehelyett azonban két hónapra hatósági felügyelet alá helyezték, amely értelmében nem hagyhatja el Maros és Hargita megyét. 

A Láreno-Fa Kft. egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője a nyomozók szerint személyesen utasította munkásait, hogy több mint 2 méteres mélységig leássanak az épület fala mentén, holott a tervező a jóváhagyott projektben 1,1 méter mélységű árkot irányzott elő.

A CÉGVEZETŐ KORÁBBAN ÚGY NYILATKOZOTT, NEM JÁRT A DIÁKOTTHONBAN, NEM VOLT TUDOMÁSA ARRÓL, HOGY AZ ÉPÜLETBEN TANULÓK VANNAK

.

Az árkot egy kotrógéppel ásták, amelynek a kezelője azt mondta, amikor észrevette, hogy lehullott egy darab vakolat az épületről, nem volt már idő senkit riasztani, az épület fala pillanatok alatt leomlott.