18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Testkamerás felvételen, ahogy a rendőrség a prágai lövöldözőre vadászik

K EPA20231221166
2023.12.22. 14:21
Sajtótájékoztatót tartott a cseh rendőrség a december 21-i, összesen 14 ember halálát okozó lövöldözés kapcsán. A rendőrség többek között beszélt arról, hogyan semlegesítették az elkövetőt, miért rossz épületben várták őt, illetve van-e összefüggés a vidéken történt kettős gyilkosság és az egyetemi lövöldözés között.

A sajtótájékoztatón először bemutattak egy háromperces videót, amelyen látható, ahogyan a rendőrség reagált az elkövetőre. Mint később fogalmaztak, a rendőrség azt a taktikát választotta, hogy rendőreik minél hamarabb beavatkoznak, hogy ezzel előzzék meg a civilekre leselkedő nagyobb veszélyt.

Az első helyszínre érkező rendőrnek például nem volt géppuskája, mindössze egy pisztollyal lépett be a lövöldözés helyszínére – a bejelentést követő öt percen belül.

Ekkor még csak az az információ állt rendelkezésükre, hogy a támadó valamelyik felső emeleten lehet. Az első rendőr után a többiek már taktikai felszerelésben léptek be az épületbe.

A beavatkozási taktika az, hogy minél előbb odaérj az elkövetőhöz, és magadra vond a figyelmét. Amikor az elkövető érzi, hogy szorul a hurok a nyaka körül, akkor ilyen esetben általában a szokásos akciót választja, ami az öngyilkosság

fogalmaztak a sajtótájékoztatón.

Ezenkívül elárulták, hogy a lövöldözőnek összesen nyolc fegyverre volt engedélye, ebből kettő puska volt. Azt viszont már nem közölték, ebből mennyi volt az elkövetőnél a tömegmészárlás közben, ugyanakkor, mint azt reggeli cikkünkben összefoglaltuk, korábban azt nyilatkozták, az épületben több fegyvert is találtak.

Miért rossz épületben vártak a rendőrök?

A prágai rendőrfőkapitányság vezetője, Petr Matejcek ezután kifejtette, a rendőrség miért nem a lövöldözés helyszínén, a Károly Egyetem Jan Palach téri épületében várta az elkövetőt. Elmondta, hogy információik szerint az elkövetőre – akiről azt mondták, az intézmény hallgatója volt – az egyetem Celetná utcai épületében számítottak, mivel ott lett volna órája.

Küldtünk is járőröket [oda]. Arról volt információnk, hogy az elkövető a Celetná utcán lesz. Nem volt információnk az elkövető mozgásáról

fogalmazott Matejcek, aki kifejtette, hiába próbálták bemérni az elkövető telefonját, az sikertelen volt, ezért is érkeztek először az egyetem másik épületébe, miközben a főépületben egy rendőr sem volt.

Az elkövető kilétéről egyébként azután szereztek tudomást, hogy egy barátja jelezte a rendőrségnek, a férfi öngyilkos üzenetet küldött neki, amiben leírta, hogy Prágába tart.

Ezek után ez a személy hiába próbálta elérni telefonon a későbbi elkövetőt, ez többszöri próbálkozásra sem sikerült, így értesítette a rendőrséget.

Az elkövető valamivel délután három előtt tüzelt először, ezt követően a rendőrök öt percen belül már a helyszínen voltak. Miután megközelítették a lövöldözőt, többször is célba vették, azonban valószínűleg nem érte találat, mivel fedezékben várta a rendőröket – végül saját maga vetett véget az életének. A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy több száz rendőr vett részt a műveletben.

A múlt heti, kettős gyilkosság és a mostani lövöldözés közötti összefüggésről a prágai rendőrség első osztagának vezetője, Ales Strach azt nyilatkozta, hogy a kettő között „a jelzések abszolút az összefüggésre utalnak”, ugyanakkor még várnak a ballisztikai vizsgálatra, hogy ezt megerősítsék. Mint elmondták, a rendőrség eddig is gyanúsítottként kezelte a 24 éves elkövetőt. Ugyanakkor indítékát még továbbra sem ismerik, azt még mindig vizsgálják.

Mindegyik sérült állapota stabil

A sajtótájékoztatón ugyanakkor nemcsak a rendőrség vett részt, hanem a mentőszolgálat is. Ők elárulták, hogy

egyik sérült sem vesztette életét a kórházba szállítás vagy műtét közben,

és jelenleg mindegyikük állapota stabil. Hozzátették, hogy volt egy olyan, a lövöldözés következtében kórházba szállított személy, akinek nem volt semmilyen sérülése, csupán hányingere.

Mint arról az Indexen beszámoltunk, december 22-én előre eltervezett gyilkolásba kezdett egy 24 éves cseh állampolgár, aki közösségi oldala alapján már december 9-e óta készülhetett a gyilkosságra. A rendőrség az éjszaka folyamán kijelentette, hogy a férfi két hasonló, Oroszországban történt lövöldözésből informálódott – mindezt az azóta elérhetetlen Telegram-csatornája és más közösségi oldala alapján állapították meg, igaz, hozzátették: a nyomozás még kezdeti fázisban van.

A rendőrség és a belügyminisztérium még az eset után kijelentette, hogy nem terroreseményként tartja számon a lövöldözést. Vit Rakusan belügyminiszter közlése szerint az elkövető nem állt kapcsolatban egy terrorszervezettel sem, míg Vondrásek rendőrfőnök korábban bejelentette, az elkövető orosz esetekből inspirálódhatott.

Az, hogy pontosan hogyan zajlottak le az események, korábban ebben az írásunkban követtük folyamatosan frissülő cikkünkben, míg az éjszaka megjelent új információkat itt foglaltuk össze. Ezenkívül külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Borítókép: Egy rendőr a prágai Károly Egyetem épülete előtt a lövöldözés után 2023. december 21-én. Fotó:  Martin Divisek / MTI / EPA)