Három orosz vadászbombázót pusztítottak el az ukránok, Kalasnyikovval szedtek le Lanceteket

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Vége
347Y6NX-highres

A legfontosabbak

2023. december 22., 17:48
Térképen az ukrán fronthelyzet
Index
2023.12.22. 07:58
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6995-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 5086-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek  tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért, írták.

  • A Biden-kormányzat fokozza erőfeszítéseit a Nyugaton befagyasztott mintegy 300 milliárd dollár értékű orosz vagyon elkobzására, hogy biztosítsa Ukrajna további finanszírozását, értesült a The New York Times, írja a The Kyiv Independent.

    A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője a The New York Timesnak elmondta, hogy szükség van egy alternatív finanszírozási forrásra. 

    John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő nemrég azt mondta, hogy az Egyesült Államok decemberben egy újabb katonai csomagot ad át Ukrajnának, de várhatóan ez lesz az utolsó támogatás addig, amíg a kongresszus nem hoz döntést arról, hogy újabb forrásokat biztosítanak a programhoz. 

    A The New York Times meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy az elmúlt hetekben intenzívebbé váltak a tárgyalások arról, hogy a befagyasztott orosz vagyonból pénzügyi segítséget nyújtsanak Ukrajnának.

  • Egy Kijevre mért orosz dróncsapás következtében kigyulladt egy lakóépület a Szolomjanszkij kerületben – jelentették Kijev város illetékesei.

    Egy személyt kórházba szállítottak, míg egy másik személy orvosi segítséget kapott a helyszínen dolgozó mentőszolgálattól, miután a lelőtt drón becsapódott az épületbe.

    A tisztviselők szerint a légvédelem aktív a térségben, és felszólították a lakosokat, hogy keressenek menedéket.

    Oroszország a tél beköszöntével fokozta a kritikus energetikai infrastruktúra elleni támadásokat Kijevben.

  • A bírák felsőfokú képesítési bizottsága levelet kapott az Ukrán Biztonsági Szolgálattól (SZBU), amely szerint Roman Ignatov, a Legfelsőbb Bíróság vezetője orosz állampolgársággal rendelkezik. Korábban Ignatov tagadta az orosz útlevéllel kapcsolatos információkat − írta meg az Ukrajinszka Pravda

    Roman Ignatov, a bírák magas szintű képesítési bizottságának vezetője tagadta az orosz állampolgárságára vonatkozó információkat, valamint kijelentette, hogy provokációkat készítenek elő a Legfelsőbb Bíróság alkalmazottai ellen, és fokozott biztonságot követelt.

  • Az orosz csapatok a katonai műveletek végrehajtása során minden irányban kiterjesztik az ellenőrzési zónákat − közölte az orosz vezérkari főnök, a védelmi miniszter első helyettese, Valerij Geraszimov hadseregtábornok − írja a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség. 

    Az orosz csapatok sikeresen folytatnak aktív védekezést, magabiztosan tartják állásaikat a harci érintkezés teljes vonalán, és folyamatosan bővítik az ellenőrzési zónákat minden irányban. Az ellenséget folyamatosan tűz alá veszik, megakadályozva az előrenyomulását

    − mondta Geraszimov. 

  • December 21-én este az orosz hadsereg rakétatámadást indított Zaporizzsja ellen, megrongálva a polgári infrastruktúrát − írta meg az Ukrajinszka Pravda.

    Este 18 óra 38 perckor az orosz hadsereg rakétatámadást indított a régió központja ellen. A támadás következtében a polgári infrastruktúra megrongálódott

    − közölte a régió közigazgatásának vezetője. 

    Áldozatokról még nem kaptak információt, a rakéta típusának megállapítása folyamatban van.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!