A brutális orosz támadás miatt Ukrajna és 30 tagállam az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2023.12.29. 06:51
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A megszállók még 5 irányból támadtak, a legdurvább összecsapások Avdijivkánál voltak.

    Az oroszok a nap folyamán 13 alkalommal ostromolták az ukrán védők állásait a Dnyeper folyó bal partján, Herszon térségében – tájékoztat az AFU, vagyis az ukrán hadsereg vezérkara az orosz agresszióról szóló esti összefoglalóban – írja az Unian.

    Az ellenség nem mond le arról a szándékáról, hogy kiszorítsa egységeinket a Dnyeper bal partján lévő hídfőállásokból. Így a nap folyamán az ellenség 13 sikertelen támadást intézett csapataink állásai ellen, tisztességes választ kapott és jelentős veszteségeket szenvedett. Az ukrán katonák rendületlenül tartják a helyüket, és a már elfoglalt állásokat

    – közölte a vezérkar.

    A műveleti adatok szerint a nap folyamán összesen 42 katonai összecsapás volt a frontvonal mentén. Kupjanszk irányában a Harkivi területen lévő Szinkivka közelében az ukrán védők 12 támadást vertek vissza.

    Bahmut irányában a honvédség visszaverte a megszállók három támadását Bogdanovka és Andrejevka közelében, a Donyecki területen, ahol sikertelenül próbálták áttörni csapataink védelmét.

    Avdejevka irányában a védelmi erők visszaverték az orosz csapatok 11 támadását Novobakhmutovkától és Avdejevkától keletre, valamint további 10 támadást a Donyecki területen lévő Pervomajszkoje és Nevelszkoje térségében, ahol az oroszok légi támogatással sikertelenül próbálták áttörni az ukrán erők védelmét.

    A Donyecki területen Marjinka irányában a védelmi erők továbbra is visszatartják a támadókat Marjinka és Novomihajlovka térségében. Itt az Orosz Föderáció erői két sikertelen támadást intéztek a védők állásai ellen.

    Zaporizzsjai irányban a védelmi erők két támadást vertek vissza a Zaporizzsjai területen Rabotinoje és Novodovarivka déli részén. Itt az oroszok repülőgépek támogatásával sikertelenül próbálták kiszorítani egységeinket állásaikból.

    Ma az orosz erők összesen két rakéta- és 40 légicsapást, valamint 33 többszörös rakétaindítású támadást intéztek csapataink és lakott területek ellen. Az orosz terrortámadások következtében a civil lakosság körében halottak és sebesültek vannak. Lakóépületek, kórházak és más polgári infrastruktúra is megsemmisült és megrongálódott. 

    Ugyanakkor a védelmi erők légiereje 17 alkalommal támadta a megszállókat, emellett két légvédelmi rakétarendszerrel is csapást mértek. A rakétacsapatok a megszállók két olyan területét lőtték, ahol személyzetet, fegyvereket és katonai felszerelést tároltak, négy tüzérségi löveget és két lőszerraktárat is csapás ért.

    A szárazföldi erők parancsnoksága ma jelentette, hogy az orosz megszállók a nap folyamán nem értek el jelentős sikereket a Bahmut és Limano-Kupjanszk irányban, de tovább nyomulnak előre.

    Mint ismeretes, az AFU október közepe óta ellenőrzi a Dnyeper folyón átívelő hídfőállást Herszon térségében. Oleksandr Kovalenko katonai megfigyelő szerint a hadművelet kezdete óta az orosz hadvezetésnek 60 ezer főről több mint 72 ezer főre kellett erősítenie a dnyiperi csoportját.

  • Az az elképzelés, miszerint 100 ezer rendőrt mozgósítanának a frontra, „furcsa és irreális” – jelentette ki Ivan Vijgovszkij, az Ukrán Nemzeti Rendőrség vezetője az egyik ukrán televíziónak adott interjúban.

    „Egyes polgárok, köztisztviselők, hivatalnokok azt állítják, hogy a Nemzeti Rendőrségben 250 ezer rendőr van, és felajánlják, hogy 100 ezret közülük kiküldenek a frontra. Furcsa ezt olyan emberektől hallani, akik az állami rendszerben dolgoznak, és ennek ellenére sincsenek tisztában az alapvető számokkal” – mondta a rendőrség vezetője.

    Vijgovszkij hozzátette, hogy korábban 300 ezer fő is volt a Nemzeti Rendőrség soraiban, azonban a mai létszámkeret 120 ezer főre apadt, ráadásul mintegy 17,5 ezer üres álláshely nincs lezárva a rendszerben. Valójában tehát körülbelül 100 ezer ember szolgál most a rendőrségnél, akik közül körülbelül 20 ezer nő – fejtette ki.

    A rendőrfőnök azt is megjegyezte, hogy a rendőrség már most is bőven kiveszi a részét az ország védelméből, és több ezren harcolnak a fronton. Hangsúlyozta azt is, hogy minden olyan rendőrnek, aki a frontvonalra akar menni, minden további nélkül adott ez a lehetőség – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!