Tankelhárító gránáttal sebesítették meg a Ferencváros volt sportolóját Izraelben

2024.01.08. 07:39

Dósa D. Bálint, a Ferencváros egykori kézilabdázója, a Tatai AC volt játékosa 2021-ben úgy döntött, hogy beáll a fegyveresek közé Izraelben. Bár a volt sportoló keresztény hitű, a zsidó államba érkezve egy sorsszerű „hívás” az izraeli katonákhoz szólította.

„Ejtőernyősnek jelöltek ki, összesen 12 hónapig tartott a kiképzés – mondta a Blikknek Dósa, akinek korábban semmilyen formában nem volt katonai tapasztalata és repülőgépből sem ugrott ki.

Nagyon kemény, sokkal durvább megterhelés volt, mint amiben sportolóként az edzéseken, vagy bárhol másutt részem volt. Ha a kiképzés előtt kérdeztek volna, azt mondom, elképzelhetetlen, hogy ilyesmit végigcsináljon az ember

– árulta el kiképzéséről az egykori kézilabdázó, aki végül a 202-es egység ejtőernyős felderítője lett.

Mint köztudott, október 7-én a Hamász terroristái megtámadták Izraelt és több ezer embert mészároltak le. A történtek idején Dósa D. Bálint egységével a bázisukon volt, mint mondta, társaival egy óra alatt kellett teljes menetfelszerelésbe öltözniük. A támadást követő napokban három kibucba is elküldték őket, hogy azonosítsák, majd – ha kell – likvidálják az esetleg még ott rejtőző fegyvereseket. Hozzátette, ott volt Be’eriben is, ahol megölték Ilan Weiszt, az 56 éves magyar állampolgárságú férfit.

Dósát végül Gázába küldték, ahova november 4-én érkezett meg egységével, és ahol a tűzszünetig dolgozott.

Az volt a feladatunk, hogy elfoglaljunk egy iskolaépületet, amit a terroristák menedéknek használtak. Miután ezt megtettük és az épület már üres volt, fedezőtüzet kellett nyújtanunk az ezred többi egységének, hogy ők is elfoglalhassák a számukra kijelölt épületeket. Közben azonban egy terroristának valahogy sikerült közénk férkőznie, látta, hogy honnan lövünk, így ránk küldött egy rakétát

– mondta Dósa, majd hozzátette, egy gránát a falba csapódott mellettük, a robbanás pedig repeszeket szórt szét.

Az egyik legnagyobb a combom felső részén talált el, de hálát adok az Úrnak, hogy a főütőerem mellett néhány centiméterrel fúródott belém. Ha kicsit odébb megy, azonnal elvérezhettem volna

– emlékezett vissza. Mint mondta, nehéz helyzetben volt, ugyanis a sérülés helye miatt nehéz volt szorítókötést tenni vérző sebére.

A magyar katonát végül kórházba szállították, nemrég tért haza otthonába. Dósa a történtek ellenére kijelentette, ha felépül, visszatér a harctérre. Úgy fogalmazott, hogy „Isten ezt a feladatot szánta neki”.