Meglepő jelentést tettek az ukránok, fordulat jöhet a háborúban

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2024.01.14. 07:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szombat este áramkimaradás történt az oroszországi Rosztov-na-Donuban. Több városrész világítás, víz és fűtés nélkül maradt a tél közepén.

    A Komservis irányító vállalat közlése szerint többek között Magnyitogorszkaja, Zavodszkaja, Izvilisztaja és Batajszk maradt áram nélkül. Az MC távirati csatornája szerint a kimaradás 2-3 órán át tart – közölte a rosztovi média.

    Egyes beszámolók szerint a további kerületben sincs áram – jegyzi meg az Unian.

    A Rosztovi terület Novocserkasszk közigazgatási vezetője azt mondta, hogy baleset történt az áramellátás vonalain. A mérnökök azt ígérték, igyekeznek egy órán belül helyreállítani a hibát.

  • „Azonosítatlan eszköz” darabjait találták egy úton heverve az oroszországi Krasznodari terület Pavlovszkaja körzetében – jelentették a helyi tisztviselők szombaton.

    A RIA Novosztyi hírügynökség közzétett a helyszínről készült fényképeket, amelyeken az azonosítatlan tárgy darabjai láthatók. Ezek egy rakéta darabjaira hasonlítanak – írja a Kyiv Independent.

    A bűnüldöző szervek és a különleges szolgálatok vizsgálják az esetet – írta a Krasznodari terület operatív parancsnoksága Telegramon.

    A helyi hatóságok szerint az incidens helyszínén nem találtak áldozatokat, és károk sem keletkeztek. A helyszín biztosítására ideiglenesen forgalmi akadályokat állítottak fel.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalni akar Oroszországgal, de egyelőre nem teheti meg – mondta Dmitro Kornejcsuk kijevi politikai elemző az mk.ru szerint. A szakértő a Bloomberg egyik cikkét kommentálta, amely szerint az Egyesült Államok világosabb haditervet követel Ukrajnától, és elvárja, hogy Kijev ezt a következő hetekben nyújtsa be.

    Az elemző úgy látja, egyre több az olyan jelzés, hogy Kijevnek át kell állnia a védekezésre, és tárgyalásokat kell kezdenie Moszkvával. Állítása szerint Valerij Zaluzsnijtól, az ukrán fegyveres erők főparancsnokától és az ukrán védelmi minisztérium vezetőjétől, Kijlo Budanovtól is ilyen jelzések érkeznek.

    Ugyanakkor Kornejcsuk úgy véli, hogy Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja csak úgy tesz, mintha Washington nem lenne érintett ezekben a folyamatokban.

  • Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről. Az előző nap legérdekesebb hírei az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ma is!