Éheznek a gyerekek Gázában, többen belehaltak az alultápláltságba

2024.03.05. 12:47
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint gyermekek halnak éhen Gáza északi részén. A szervezet október eleje óta először járt a hétvégén az Al-Awda és Kamal Adwan kórházakban.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arról számolt be az X-en, hogy az élelmiszerhiány tíz gyermek halálát és széles körű, súlyos mértékű alultápláltságot eredményezett, a kórházi épületek pedig elromosodtak – számolt be a BBC.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium vasárnap arról számolt be, hogy a Kamal Adwan kórházban legalább 15 gyermek halt meg alultápláltság és kiszáradás miatt. Egy tizenhatodik gyermek vasárnap halt meg a déli Rafah város egyik kórházában.

A WHO vezetője nyilatkozatában „súlyos alultápláltságról, éhen haló gyermekekről, súlyos üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerszükséglet-hiányról, továbbá lerombolt kórházi épületekről” számolt be Gáza északi részéről, ahol a becslések szerint 300 ezer ember él kevés élelemmel és tiszta vízzel.

A WHO a több hónapja elmaradó látogatásával kapcsolatban Gebrejeszusz azt írta, hogy „erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy rendszeresebben jusson el Gáza északi részébe”.

Az ENSZ a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az éhínség Gázában „szinte elkerülhetetlen” a jelenlegi körülmények között. A szervezet egyik magas rangú tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben legalább a lakosság egynegyede – 576 000 ember – katasztrofális mértékű élelmiszerhiánnyal küzd, és északon minden hatodik két év alatti gyermek akut alultápláltságban szenved.