Újabb légi katasztrófa Oroszországban: lezuhant egy helikopter húsz fővel a fedélzetén

2024.03.14. 07:23 Módosítva: 2024.03.14. 09:24

Cikkünk időközben frissült! 

Az esetről először a 112 nevű orosz Telegram-csatorna számolt be, de utóbb a régió kormányzója, Szergej Noszov is megerősítette, hogy baleset történt.

112 szerint a baleset egy hegy közelében történt, és a gépen húsz személy (17 utas és háromfőnyi kezelőszemélyzet) utazott, akik közül sokan megsérültek.

Az egyik utas meg is halt, két személy pedig súlyosan megsérült a baleset következtében.

Úgy tudni, hogy a helikopter egy Szopka Kvarcova nevű településről vitt munkásokat (vélhetően bányászokat) Omszukcsan településre.

A kormányzó közölte, a helyszíni mentés már zajlik. A baleset okáról még nincs konkrét információ, de egy másik Telegram-csatorna, a Mash úgy értesült, az Mi–8-as pilótái 13 kilométerrel a felszállás után tájékoztatták a diszpécsert egy motorhibáról. Később a motor felmondta a szolgálatot, és emiatt ért földet a helikopter a csatorna szerint (ők egész konkrétan azt írták, hogy a gép kényszerleszállást hajtott végre). 

Az orosz állami hírügynökség narratívája először eltért

A RIA Novosztyi – még órákkal ezelőtt, hajnalban – egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva – szintén úgy számolt be az esetről, hogy a helikopter „keményen ért földet a Magadani területen”. A forrásuk nekik még azt mondta, nem tud sérültekről vagy halottakról.

Azt viszont a forrásuk is elismerte, hogy a mentés nem lesz egyszerű. Mint mondta, egy mentőhelikoptert is a helyszínre küldenek, de több órába is beletelik, mire odajuthatnak a géphez.

Megerősítették az adatokat, újabb részleteket közöltek

Frissítés:  Időközben Szergej Noszov kormányzó is megerősítette, hogy valóban meghalt egy személy a gépen utazók közül (közlése szerint az egyik pilóta volt az). Azt is hozzátette, hogy a két sérült közül az egyik ember súlyos, a másik „mérsékelten súlyos” sérülést szenvedett.  

Közölte továbbá, hogy a helikopteren aranybányászok utaztak, és azt is, hogy a gépen utazókat Magadan városába viszik további vizsgálatokra és kezelésre. 

A távol-keleti regionális ügyészség az incidenssel kapcsolatban szintén közölte, hogy valószínűleg a motor meghibásodása okozhatta a balesetet. Azt is bejelentették, hogy a légiközlekedési szabályok megsértésének gyanúja miatt – amely gondatlanságból bekövetkezett halálos balesethez vezetett ez esetben – büntetőeljárás indult. 

Eközben az orosz közösségi médiában, a Telegramon már olyan információ is terjed,

hogy nemcsak egy, hanem két halálos áldozat is lehet,

de ezt hivatalos forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni. 

Oroszországban a szankciók miatt egyre gyakoribbak a repülő- és helikopter-balesetek. Két napja egy Il–76-os gép zuhant le, annak a fedélzetén mindenki meghalt

A háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.