Izrael újabb pusztító támadást jelentett be

2024.03.18. 09:03
Az izraeli miniszterelnök bejentette, hogy Izrael a több mint öt hónapja tartó háború után benyomul Rafahba, annak ellenére, hogy több mint egymillió kitelepített ember keresett ott menedéket.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette: folytatja a Hamász elleni katonai hadjáratot Gázában, ahol a segélyszervezetek szerint éhínség fenyeget, miközben a tűzszüneti tárgyalások újraindulnak – számolt be a Reuters.

Netanjahu a kabinet ülésén közölte: Izrael a több mint öt hónapja tartó háború után benyomul Rafahba, miközben nemzetközi nyomás nehezedik Izraelre, hogy kerülje el a további polgári áldozatokat.

Szerinte ez a támadás több hétig is eltarthat még.

A Reuters cikkében megjegyzi, hogy Izrael szövetségesei nyomást gyakorolnak Netanjahura, hogy ne támadja meg Rafahot – civilek védelmére vonatkozó terv nélkül –, ahol több mint egymillió kitelepített ember keresett menedéket.

Netanjahu: Komoly beszélgetésünk volt a német kancellárral

Mint ismert, közben az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kiszabadításáról szóló megállapodást és a palesztinok további, fokozott segélyezését sürgette Olaf Scholz német kancellár Jeruzsálemben vasárnap.

A német kancellár és az izraeli kormányfő megbeszéléseit követően Benjamin Netanjahu elsősorban a háború folytatásáról, míg Scholz az izraeli túszok és a palesztin civilek szenvedéseiről és a megállapodás szükségességéről beszélt − közölte vasárnap az MTI. 

Nagyon komoly beszélgetésünk volt, barátok közti komoly beszélgetés, melyben a német kancellár aggodalmát fejezte ki két dolog, a gázai civilek védelme és a humanitárius segélyezés miatt. Úgy gondoljuk, hogy a Hamászt fel kell számolni, nem lehet Gázának jövője, békés jövő, izraeli jövő, ha a Hamász terrorszervezet, mely népirtást követett el, fennmarad

− mondta Benjamin Netanjahu.

A kancellár hangsúlyozta az izraeli kormányfőnek, a gázaiakat humanitárius segélyekkel kell ellátni, s közölte, nem nézhetik tétlenül a palesztinok éhezését, hogy sokkal több segélyre van szükség, s a segélyezést sürgősen javítani kell Izraelből.

Emellett kiemelte a túszok kiszabadításáról és a hosszan tartó tűzszünetről szóló egyezmény szükségességét.