Kijev új adatokat közölt arról a statisztikáról, amit senki sem akar megismerni

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2024.04.09. 07:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy orosz Telegram-csatorna, az Informant közzétett egy hosszú videót, amelyen az látható, hogy az ukrán oldalon harcoló fegyveresek miként repültek be UH–60 Black Hawk helikopterek segítségével Oroszország területére.

    A felvétel még pár hete, az orosz elnökválasztás idején készült, amikor az Ukrajna által támogatott és a moszkvai kormányzat ellen küzdő orosz önkéntesek támadásokat intéztek a határ menti Belgorodi terület ellen (és sikeresen be is törtek Oroszország területére).

    A videó egyik részét az egyik berepülő fegyveres sisakkamerája készítette, amelyet később a holttestéről szereztek meg az orosz katonák. A többi részét a támadókat megfigyelő orosz drónok készítették.  

    A felvételen az látható, amint az orosz önkéntesek a Black Hawk helikopterek segítségével landoltak egy oroszországi település, Kozinka közelében (arról korábbi híradások is szóltak, hogy erre a településre bejutottak a Vlagyimir Putyin ellen küzdő önkéntesek). Ugyanez a támadás látható egy másik, valamivel távolabbi videófelvételen is: 

    A Black Hawk helikoptereket az ukrán katonai hírszerzés (HUR) adhatta át az önkénteseknek. A HUR-nak két ilyen helikoptere is van: az elsőt még 2023 februárjában kapták meg, és mindkettőhöz rejtélyes körülmények között jutottak hozzá, máig sem ismertek a részletek. A felvételek alapján úgy fest, mindkettő részt vett az akcióban.

    Azt egyébként, hogy a Black Hawkok is részt vehettek a támadásban, már hetekkel ezelőtt is híresztelték. Sőt, a Telegramon megjelent egy olyan információ is, miszerint az egyiket kilőhették (ugyanis a határ közelében felvétel készült egy lezuhant gépről). Akkor a HUR cáfolta, hogy az az ő Black Hawkjuk lenne, és utóbb orosz oldalról is elismerték, hogy valójában csak egy Mi–8-as csapatszállító roncsa látható a felvételen. 

    Külföldi zsoldosok is részt vehettek a támadásban – állítja az orosz fél

    Az orosz oldalon egyébként már a napokban is felvetődött egy pluszinformáció ezzel a támadással kapcsolatban. Mint megírtuk, Jevgenyij Poddubnij orosz haditudósító pár napja azt állította, hogy 

    Kozinkánál egy szabotázsakcióban amerikai, román és francia zsoldosok is részt vehettek.

    Poddubnij mindezt egy videó alapján közölte, amelyet szintén egy azóta elesett katona sisakkamerája rögzített. Ez a felvétel állítólag egy kozinkai lakóházban készült, és több fegyveres angolul kommunikál egymással. A felvétel nagyobbik része alább meg is tekinthető:

  • Karin Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője nekiment a kongresszusnak, mivel szerinte a képviselők tétlenségének következtében Ukrajna egyre inkább teret veszít a csatatéren – írja az UNIAN.

    A szóvivő felszólította a kongresszust, hogy azonnal oldják meg a kérdést.

    Az elmúlt hetekben, hónapokban azt figyeltük, hogy Ukrajna elveszíti a helyét a csatatéren. Ez pedig a kongresszus tétlenségének tudható be

    – húzta alá Jean-Pierre.

    A szóvivő megjegyezte, az Amerikai Egyesült Államoknak továbbra is segítséget kell nyújtania Ukrajnának ebben a háborúban, hiszen az ukránok szabadságukért, a demokráciáért és Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziója ellen küzdenek.

    „És tudjuk, mi történik, ha nem reagálunk a zsarnokságra, ha nem állítjuk meg a diktátorokat” – hangsúlyozta.

  • Első alkalommal vált a rubel Oroszország külkereskedelmi elszámolásainak fő fizetőeszközévé – derült ki a Bank Rosszii hétfőn közzétett adataiból.

    Az orosz jegybank szerint a rubel részesedése februárban az orosz exportelszámolásban 2023 augusztusa óta a legmagasabbra, 41,6 százalékra, az importban rekordszintű 38,1 százalékra emelkedett, miközben a kínai jüan fajlagos súlya a külkereskedelmi tranzakciókban csökkent.

    Februárban mind az export, mind az import volumenének csökkenése közepette a jüan aránya az exportbevételekben 30,2 százalékra csökkent (januárban 40,7 százalék volt), az import elszámolásaiban pedig 32,3 százalékra süllyedt (januárban 38,5 százalék volt)

    – írta a szabályozó hatóság.

    Értékben kifejezve februárban az exportbevételek 9,3 milliárd dollárt értek el, illetve 7,1 milliárd dollár értékű, jüanban történő importelszámolások voltak – adta hírül az MTI.

    Februárban a rubelben denominált tranzakciók aránya az exportbevételekben 8,6 százalékponttal 41,6 százalékra, az importelszámolásokban pedig 6,9 százalékponttal 38,1 százalékra nőtt. Ezt megelőzően a nyilvános adatok szerint a rubel részesedése az importban nem érte el az egyharmadot sem.

  • Ukrajna és nyolc másik európai ország csatlakozott az Európai Unió Tanácsának azon döntéséhez, hogy kiterjessze az Ukrajna szuverenitását és területi integritását megsértő személyek és intézmények elleni szankciókat.

    Az EU Tanácsa még március 12-én döntött úgy, hogy további hat hónappal,  szeptember 15-ig meghosszabbítja a szankciórendszert, amely magában foglalja a magánszemélyekre vonatkozó utazási korlátozásokat, a vagyoni eszközök befagyasztását, valamint a magánszemélyek és jogi személyek számára történő pénzellátás tilalmát.

    A tanács emellett úgy döntött, hogy nem újítja meg a szankciókat három személy ellen, és kilenc elhunyt személyt töröl a listáról.

    A szankciók továbbra is érvényben maradnak több mint 2100 természetes és jogi személlyel szemben.

    Ehhez a határozathoz most Észak-Macedónia, Montenegró, Albánia, Ukrajna, Moldova, Bosznia-Hercegovina, Izland, Liechtenstein és Norvégia is csatlakozott. Ezek az országok gondoskodnak arról, hogy nemzeti politikáik összhangban legyenek az EU Tanácsának határozatával – közölte az Ukrajinszka Pravda.

  • Adam Kinzinger volt kongresszusi képviselő szerint, ha az Egyesült Államok nem segít Ukrajnának, és az elveszíti a háborút, a képviselőház elnöke, Mike Johnson lesz a hibás – írja az UNIAN.

    Most a lelkiismeretére kell gondolnia, mert el kell mondanom, ha Ukrajna elveszíti ezt a harcot, akkor ő lesz az a fickó a történelemkönyvekben, akiről azért írnak, hogy Ukrajna miért veszítette el ezt a harcot

    – mondta Kinzinger a CNN-nek adott interjújában.

    „Nem feltétlenül mondják azt, hogy elmulasztotta a segítségnyújtást, de tehetett volna valamit, ami megváltoztatta volna a helyzetet – tette hozzá. – Szembe kell néznünk azzal, hogy nem mi segítünk Ukrajnának. Ukrajna segít nekünk azzal, hogy harcol az egyik fő versenytársunk, sőt őszintén szólva, az egyik legnagyobb ellenségünk ellen.”

    A lap kiemelte, hogy a Kamara kéthetes szünet után ezen a héten tér vissza a munkához, Johnson pedig megígérte, hogy konkrét segélycsomagot mutat be Ukrajnának, amikor visszatér a kongresszusba, ugyanakkor a részletekről nem beszélt.

  • Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!