Akár 12 évet is kaphat az erőszaktevő volt kormánytanácsadó

2024.04.15. 14:37
Öt évvel az elkövetett erőszak után Burce Lehrmannt elítélte az ausztrál szövetségi bíróság. Bár Lehrmann végig tagadta, hogy elkövette volna Brittany Higginsszel szemben az erőszakos tettet, de a bíró a „valószínűségek mérlegelése” alapján bűnösnek találta. Akár 12 év is várhat a politikusra.

Egy volt kormánytanácsadó megerőszakolta egy kolléganőjét a parlament egyik irodájában – állapította meg hétfőn egy ausztrál bíró, elutasítva a rágalmazási keresetet az országot megrázó ügyben. Bruce Lehrmann, az előző kormány munkatársa rágalmazási pert indított a Network Ten ausztrál médiatársaság ellen, miután az 2021-ben levetített egy interjút a vádlójával, Brittany Higginsszel, aki meg sem nevezte őt név szerint – írta meg a Times Live.

Michael Lee ausztrál szövetségi bíró hétfőn közölte: a polgári perekben alkalmazott „valószínűségek mérlegelése” elvének alapján állapította meg, hogy Lehrmann megerőszakolta Higginst, nem pedig a büntetőeljárásokban alkalmazott „minden kétséget kizáró” mérce alapján.

A nemi erőszakkal kapcsolatos következtetésem: Lehrmann megerőszakolta Higginst. Sietek hangsúlyozni, hogy ez a megállapítás a valószínűségek mérlegelése alapján született

– mondta a bíróságon a több tízezer nézőnek élőben közvetített kommentárjában.

Lehrmann nem nyilatkozott az újságíróknak, amikor elhagyta a bíróságot. Korábban tagadott minden vétkes cselekedetet, most akár 12 börtön is várhat rá.

Lehrmannt először azzal vádolták, hogy 2019-ben megerőszakolta Higginst a fővárosban, Canberrában lévő miniszteri irodájában. A büntetőper 2022-ben meghiúsult, miután egy esküdtről kiderült, hogy egyéni kutatást végzett az ügyben, és a javasolt újratárgyalást elvetették, mert az ügyészek szerint az súlyosan károsítaná Higgins mentális egészségét.

Ausztrália teljesen felbolydult

Higgins vádja megrázta Scott Morrison akkori miniszterelnök kormányát, aki a szövetségi választások előtt a szexuális visszaélésekről, női diszkriminációról és parlamenti visszaélésekről szóló jelentések közepette küzdött a közvélemény haragjának csillapításáért.

Morrison 2022-ben vesztette el a hatalmat.

Az ügy Ausztrália két legnagyobb médiavállalatát is érintette, miután Higgins, aki az első büntetőeljárás során lemondott a névtelenséghez való jogáról, interjút adott a Network Ten csatornának a tapasztalatairól.

A rágalmazási perben a bíróságnak rémes részleteket meséltek arról, hogy a rivális Seven tévécsatorna producerei több ezer dollárt költöttek drogokra és szexmunkásokra, hogy exkluzív interjút készíthessenek Lehrmannal.

Van segítség

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

(Borítókép: A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2023. április 15-én. Fotó: Róka László / MTI / MTVA)