2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Kitörhet a káosz Iránban?

AFP  20240520  34T78L3  v1  HighRes  IranPoliticsAccidentRaisi
2024.05.25. 20:04
Ebrahim Raiszi iráni elnök vasárnap meghalt, amikor az őt és a más iráni tisztségviselőkből álló küldöttséget szállító helikopter lezuhant az ország északi részén a hegyek között, ami további kétségek közé sodorta az ország és a régió jövőjét.

Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter és más magas rangú tisztviselők szintén életüket vesztették a balesetben, amikor a csoport Irán Kelet-Azerbajdzsán tartománya felett utazott – erősítette meg az iráni állami Iszlám Köztársaság hírügynökség. A sűrű köd órákig akadályozta a keresési és mentési munkálatokat, mielőtt megtalálták a baleset helyszínét. A köd olyan sűrű volt, hogy az irániak kénytelenek voltak az Európai Unió műholdjainak támogatását igénybe venni a helikopter helyének meghatározásához. 

Raiszi halála lezárja az iráni politika rövid, de transzformatív korszakát, amely az országot keményvonalas irányba tolta, és azzal fenyegetett, hogy a Közel-Keletet a regionális háború szélére sodorja. A hatalomban töltött közel három év alatt Raiszi egyértelműen konzervatívabb irányba fordította Irán belpolitikáját és társadalompolitikáját, és az országot még inkább az Egyesült Államok ellenlábasának szerepébe taszította a régióban, miután elődje, Hasszán Roháni – aki legyőzte őt a 2017-es elnökválasztáson – először enyhülést keresett a Nyugattal az iráni atomprogrammal kapcsolatban, mielőtt fokozta a proxitámadásokat – írja elemzésében a Foreign Policy

Az Ali Hámenei ajatollahhoz fűződő szoros kapcsolatáról ismert iszlám jogász, akit számos tisztviselő és szakértő az idősödő legfelsőbb vezető utódjaként tartott számon, hivatali ideje alatt Irán felgyorsította az urándúsítást, és lelassította a közös átfogó cselekvési tervről szóló tárgyalásokat, miután az Egyesült Államok 2018-ban, három évvel hivatalba lépése előtt felmondta a megállapodást.

Irán Raiszi alatt is támogatta Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban a Sahíd öngyilkos drónok és tüzérségi fegyverek kiterjedt exportjával; növelte a regionális proximilíciák támadásait az Egyesült Államok és Izrael ellen a Hamász 2023. októberi, Izrael elleni, határokon átnyúló támadását követően; és alig egy hónappal a halála előtt hatalmas drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen. 

Szakértők szerint függetlenül attól, hogy ki váltja Raiszit, az általa követett stratégia valószínűleg nem fog változni, mivel az megszilárdult az iráni politikai és klerikális vezetés magasabb szintjein. 

Raiszival vagy nélküle, a rezsim elégedett azzal, ahogyan az október 7-e utáni Közel-Kelet alakul

– mondta Behnam Ben Taleblu, az Alapítvány a Demokráciák Védelméért (FDD) Iránra összpontosító vezető munkatársa.

Fennáll a káosz lehetősége

Az iráni alkotmány értelmében valószínűleg Mohamed Mohber első alelnök lesz a kabinet vezetője a következő 50 napban, amíg a választásokat ki nem írják. Elemzők szerint a legutóbbi parlamenti választásokon rekordalacsony volt a részvételi arány. Ráadásul Hámenei és szövetségesei komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a 2021-es elnökválasztáson Raiszit győzelemre segítsék, kizárva a potenciális riválisokat. 

Mielőtt elnök lett, Raiszi az iráni ügyészségi bizottságban szolgált, amely 1988-ban mintegy 5000 disszidens kivégzéséért volt felelős. Az ENSZ emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolta meg, és az amerikai pénzügyminisztérium szankciókkal sújtotta. Ez a keménykezű megközelítés folytatódott a 22 éves Mahsza Amini 2022 szeptemberében az iráni erkölcsrendészet őrizetében bekövetkezett halálával, ami országos tiltakozásokat váltott ki. 

Az előrehozott választások és a jövőre esedékes elnökválasztás horizontján túlmenően az iráni uralkodó osztály csúcsán is fennáll a káosz lehetősége, mivel az iráni legfelső vezető fián, Mojtaba Hámenein kívül a 85 éves Hámenei lehetséges utódainak sora rövid, és Raiszi halála további zűrzavarba sodorhatja az ország politikai jövőjét. 

A hadsereg lehet a helyzet legnagyobb nyertese

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC), az iráni fegyveres erők legjelentősebb ága, amely az ország gazdaságának nagy részét ellenőrzi, szintén kihasználhatja a felfordulást, hogy megerősítse a befolyását.

Nincs trónörökös, ha ő távozik. Ami igazán érdekes, az az, hogy az IRGC lényegében egy lassú mozgású puccsot hajt végre

– mondta David Des Roches, az amerikai Nemzetvédelmi Egyetem Közel-Kelet–Dél-Ázsia Stratégiai Tanulmányok Központjának professzora, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese. 

Miközben a mentőalakulatok Raiszi lezuhant helikopterét keresték, az állami média arra kérte az iráni népet, hogy imádkozzanak érte. Ehelyett a balesetről szóló bejelentés után néhány iráni, úgy tűnt, hogy ünnepi tűzijátékot gyújt, és éljenzi a keményvonalas vezető halálát.

Raiszi elnök és [külügyminisztere] mai balesete és valószínű halála fel fogja rázni az iráni politikát. Az okoktól függetlenül a rezsimben elterjed majd a gyanú, hogy bűntény történt. Ambiciózus elemek kezdhetnek nyomulásba, ami reakciókat kényszeríthet ki a rezsim más részeiből. Készüljetek fel!

– írta Afshon Ostovar, a Naval Postgraduate School docense, veterán Irán-szakértő az X-en közzétett bejegyzésében, mielőtt az elnök halálát megerősítették volna. 

Bár szakértők szerint valószínűtlen, hogy akár az előrehozott választásokon, akár a 2025-ös iráni elnökválasztáson egy liberális figura kerülne ki nyertesen, Raiszi halála nyitva hagyhat egy szűk lehetőséget az újraéledő tiltakozó mozgalmaknak, amelyek a felszín alatt is megmaradtak. 

Ezek a mozgalmak nem halottak. Alacsony szinten, a periférián működnek. Sztrájkok, szakszervezetek, ilyesmik. A helyzet országos robbanáshoz is vezethet, de az is lehet, hogy semmi sem lesz belőle. Azonban az iráni tiltakozó mozgalmak története mindig a mikor és nem a ha kérdése

– mondta Ben Taleblu, az FDD szakértője.

(Borítókép: Emberek gyülekeznek a teheráni Valiasr téren 2024. május 20-án, hogy meggyászolják Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter helikopterbalesetben bekövetkezett halálát. Fotó: Atta Kenare / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport