Izrael újabb légicsapást mért Rafahra, 12 palesztin halt meg

2024.05.31. 12:12
Az izraeli erők legalább 12 palesztint megöltek csütörtökre virradóra a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra mért légicsapásban. A harcok más területeken is folytatódtak, és Izrael ellenőrzése alá vont egy fontos területet.

Az izraeli erők ellenőrzésük alá vonták a Gázai övezet és Egyiptom közötti határmenti ütközőzónát, így átvették az irányítást Gáza teljes szárazföldi határa felett – közölte a Reuters pénteken. 

Izrael az ütközőzóna elfoglalásával elvágta azt az útvonalat, amelyet a Hamász palesztin iszlamista fegyveres csoport használt, hogy fegyvereket szállítson Gázába.

A lapnak nyilatkozó gázai orvosok szerint 12 palesztin civil vesztette életét a harcokban, akik éppen egy holttestet próbáltak kiemelni a romok alól. Gáza várostól nyugatra, az al-Shati menekülttáborban is meghalt egy palesztin civil. 

Gáza középső és északi részén is összecsapások zajlottak, ahova korábban több százezer palesztin menekült át. Izrael a Rafahból jelentett haláleseteket nem kommentálta. Izrael annak ellenére folytatta a Rafah elleni támadásokat, hogy a Nemzetközi Bíróság, az ENSZ legfelsőbb bírósága felszólította a támadások leállítására.

Mint írtuk, hétfő éjjel és kedd hajnalban legalább 37 ember halálát okozták az izraeli bombázások és légicsapások Rafah városánál. Az izraeli hadsereg tagadta, hogy lecsapott volna az al-Mawasi humanitárius területén. Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke pedig kijelentette, hogy Rafahban folytatja a nyomást. Szerinte a csapataiknak be kell vonulniuk a városba, hogy szétverjék a Hamászt és visszaadják a háborút kiváltó október 7-i támadásban ejtett túszokat.