2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

A NATO nukleáris fegyverek bevetéséről tárgyalt, a Kreml azonnal reagált

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2024.06.17. 08:02
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem érdekelt és nem is valószínű, hogy a közeljövőben érdekelt lesz a jóhiszemű ukrajnai béketárgyalásokban.

    A június 1516-án Svájcban, az Ukrajna által kezdeményezett globális békecsúcson részt vevő országok és nemzetközi szervezetek túlnyomó többsége közös közleményt írt alá, amelyben megerősítették, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

    Az ISW szerint Putyin valószínűleg nem érdekelt a belátható jövőben a jóhiszemű tárgyalásokban, mivel a közelmúltban felvázolta az ukrajnai orosz győzelem elméletét, amely azon a feltételezésen alapul, hogy az orosz erők képesek egy határozatlan idejű, időigényes harctéri kúszásra, hogy ellenálljanak az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatásnak.

  • Volodimir Zelenszkij F16-os vadászgépek átadásáról tárgyalt a svájci globális békecsúcson Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel – számolt az Ukrajinszka Pravda vasárnap. 

    Hálás vagyok Mette Frederiksennek, hogy részt vett a békecsúcson, és Dánia segítségéért, hogy a déli országokat is bevonja a békemegoldásba. A találkozón megvitattuk a dán F–16-os repülőgépek átadásának előkészületeit, amelyeket hamarosan Ukrajnába szállítanak

    – írta az X-en Volodimir Zelenszkij. 

    A nemrég létrejött úgynevezett „vadászrepülőgép-koalíció” célja, hogy Kijevet modern repülőgépekkel lássa el, valamint támogassa a hozzájuk tartozó pilóták és a személyzet kiképzését. A lap azt írja, a koalíciót Dánia és Hollandia vezeti.

  • Az Orosz Föderáció lipecki régiójának hatóságai dróntámadást jelentettek be, robbanásról és füstről számoltak be egy traktor- és kohászati üzem felett – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A hatóságok tájékoztatása alapján nincs áldozata a támadásnak. Az ukrán portál X-csatornáján egy videót is közzétett az esetről.

  • Őrizetbe vett egy 30 éves férfit a kárpátaljai határőrszolgálat, aki hamis okmányokkal szerette volna elhagyni Ukrajnát – számolt be az Ukrán Állami Határőrszolgálat közleménye alapján a Kárpátalja.ma

    A közlemény szerint a férfi még egy bírósági határozatot is felmutatott, amely szerint kiskorú fiát egyedül neveli, mivel a gyermek édesanyját megfosztották szülői jogaitól.

    Az irat átvizsgálásakor azonban kiderült, hogy hamisított. Ráadásul a határőrség nyilvántartása szerint a gyermek és édesanyja még 2022 áprilisában elhagyta Ukrajnát, és azóta sem tértek vissza az országba. Később kiderült, mindketten Svájcban élnek.

    A férfit a hatóság őrizetbe vette és az államhatár illegális átlépésének kísérlete miatt indítottak eljárást ellene.

  • Nagyjából napi 5-6 órányi áramot használhatnak majd az ukránok az atomerőmű blokkjainak javítása miatt – közölte Volodimir Kudricskij, az Ukrenergo Nemzeti Energetikai Vállalat igazgatótanácsának elnöke.

    Az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint július végéig biztosan akadozni fog az áramszolgáltatás az országban, lehet, hogy az esti órákban is számítani kell sötétségre. A javítások nagy eséllyel eltartanak még a téli időszakban is, ezért augusztusban várható majd újabb tájékoztatás, milyen kimaradásokra számíthatnak a lakosok.

  • „Minden jel arra mutat, hogy Ukrajna helyzete romlott a fronton” – mondta vasárnap Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótitkára az Interfax szerint. 

    A frontokon kialakult helyzet jelenlegi dinamikája egyértelműen azt mutatja, hogy romlott az ukrán hadsereg helyzete 

    – idézi a lap a sajtótitkárt, aki Vlagyimir Putyin nemrég közölt békefeltételeivel kapcsolatban úgy fogalmazott:

    „Zelenszkij azzal a szándékkal került hatalomra, hogy békét teremtsen, hogy megmentse Ukrajnát. Mindig azt mondta, nem ragaszkodik a posztjához és hogy kész bármit megtenni a hazája érdekében. Meglátjuk, készen áll-e mindenre, hogy megállítsa a helyzet romlását.”

    Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin pénteken közölte Oroszország békefeltételeit. A feltételek között szerepel például, hogy az ukrán csapatoknak teljesen ki kell vonulniuk a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságból, valamint a Herszoni és Zaporizzsjai területről. Ugyanakkor feltételként szabta meg, hogy Ukrajnának hivatalosan be kell jelentenie, hogy elutasítja a NATO-csatlakozást. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!