2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Év végéig valószínűleg csak húsz pilótát sikerül kiképezni az F–16-os vadászgépek használatára – mondta Alexandra Ustinova, a Verhovna Rada fegyverekkel és lőszerekkel foglalkozó különbizottságának vezetője. 

    Egyelőre kevesebb képzett pilótánk lesz, mint vadászgépünk

    – tette hozzá az Unian ukrán hírügynökség. 

    Mint ismeretes, Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia ígéretet tett arra, hogy több mint hatvan F16-os vadászgépet szállít Ukrajnának. Az első gépek várhatóan 2024 végéig megérkeznek. 

  • Irak és Jordánia után Ruanda is visszavonta aláírását a békecsúcsról szóló közös közleményről – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A svájci külügyminisztérium honlapján június 17-én frissítették az aláírók listáját, de ezt követően az aláírók között már nem szerepelt Ruanda. A lista előző napi verziójában még az afrikai ország is szerepelt az aláírók között.

    A lap ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ezzel egy időben megjelent a listán az Ökumenikus Patriarchátus is.

    Mint ismert, a június 15–16-án Svájcban megrendezett békecsúcs résztvevői közös közleményt adtak ki az ukrajnai béke alapjairól. A békecsúcs zárónyilatkozatát 80 állam és négy szervezet írta alá, azonban Irak és Jordánia visszavonta aláírását, így 80-ról szinte azonnal 78-ra csökkent a dokumentumhoz csatlakozó országok száma.

  • Egy ukrán dróntámadás következtében kőolajtermékeket tartalmazó tartályok gyulladtak ki Oroszország Rosztovi területén található Azov városában – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Azovban kőolajtermékeket tartalmazó tartályok gyulladtak ki egy dróntámadás következtében. Az előzetes adatok szerint nincs áldozat. A rendkívüli helyzetek minisztériumának egysége szervezte meg a nyílt tűz oltását

    – írta a támadás után Vaszilij Golubjev, a terület kormányzója.

    Később a minisztérium arról számolt be, hogy a tűz területe 5000 köbméter.„Tűzoltóautót küldtek a helyszínre. Az oltásban 73 szakember és 21 berendezés vett részt. Személyi sérülés nem történt” – áll a közleményükben.

    Az éjjeli ukrán dróntámadásról egy korábbi videó is napvilágot látott: 

  • Július 16-a után postai úton is kiküldhetőek lesznek a katonai behívók. Ekkor jár le ugyanis a hadkötelesek, sorkatonák és tartalékosok katonai nyilvántartási adatainak tisztázására előírt 60 napos határidő – írta a kiszo.net kárpátaljai hírportál. 

    Dmitro Lazutkin, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője kommentálta az idézések jelenlegi hivatalos kézbesítési módjait, illetve azt, hogy mi változik július 16-a után, mely helyzetben tekintik kézbesítettnek az idézést.

    „Az idézéseket július 16-a után ajánlott levélben küldik majd ki. Jelenleg a behívó akkor minősül kézbesítettnek, ha az illető személyesen írja alá azt” 

    – hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy június 18-tól QR-kód jelenik meg a Rezerv+ alkalmazásban, és ez a dokumentum teljesen megegyezik a papíralapú igazolással. Ugyanakkor az alkalmazásban egyelőre nem várható a behívó kiküldése.

  • 22-re emelkedett a Poltava elleni orosz támadás következtében megsebesültek száma – írja az Interfax.

    A sérültek között három gyermek is van.

    Egy gyermek pedig kórházba került – közölte a Poltavai Regionális Katonai Igazgatóság (OVA) vezetője.

    Úgy tudjuk, hogy 22 ember kért orvosi segítséget. Közülük hárman gyerekek, egy gyermek kórházba került. Nyolc felnőtt szintén fekvőbeteg-ellátásban részesül

    – írta hétfőn a Telegramon.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajnának előnyben kellene lennie a drónok tekintetében, és ez így is lesz – írja az Ukrinform.

    Elmondása szerint hétfőn az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának ülésén külön megbeszélést folytattak a drónokról. Elmondása szerint az ülés résztvevői áttekintették az Ukrán Védelmi Erők minden egyes elemét, valamint beszámoló hangzott el a drónok harci eredményeiről.

    A drónok az a technológiai komponens, amelyben előnyben kell lennünk. És ez így is lesz

    – mondta. Hozzátette, hogy az ukránok már most is világelsőnek számítanak a drónok egyes típusaiban.

    „Ez a partnereinkkel folytatott tárgyalásaink alatt is megmutatkozik. Sokan érdeklődnek a harcosaink már meglévő tapasztalatai és az Ukrajnában gyártott felszerelések iránt. Idővel minden bizonnyal minden partnerünknek segíteni fogunk abban, hogy a drónok fejlesztésével megerősítsék biztonságukat”  mondta.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!