2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

2024-ben is Bécs lett a világ legélhetőbb városa, a magyar főváros messze van az élmezőnytől

2024.06.27. 07:24
Budapest bekerült a leggyorsabban javuló világvárosok közé.

Idén is Bécs lett a világ legélhetőbb városa – derült ki a Economist Intelligence Unit (EIU) 2024-es Globális Élhetőségi Index kutatásából. Az osztrák főváros már több alkalommal elnyerte az első helyet a 172 nagyvárost tartalmazó listában: 2018-ban, majd 2019-ben, 2022-ben és 2023-ban is első helyen állt a világ nagyvárosainak élhetőségi listáján.

A világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete az egészségügyi ellátások, az oktatási helyzet, a közbiztonság, az infrastruktúra és a környezeti szempontok alapján rangsorolta a városokat. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben.

Az EIU szerint Nyugat-Európa összességében is a világ legélhetőbb térsége.

Az EIU idei globális élhetőségi listáján az osztrák főváros a megszerezhető 100-ból 98,4 pontot érdemelt ki. A legjobb tíz nagyváros közé került még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland.

Budapest az egyik legnagyobb ütemben javuló világváros

A magyar főváros abban a mezőnyben szerepel, amelynek helyezései a listán a legnagyobb mértékben javultak az elmúlt tizenkét hónapban. Budapest a megszerezhető száz pontból 92,0-t gyűjtött, és így hét helyet előrelépve a 32. helyre került.

A legnagyobb mértékben Tel-Aviv esett vissza: az idei EIU-listán az izraeli nagyváros 70,7 ponttal a 112. helyre került, 20 hellyel alacsonyabbra a tavalyi helyezésnél. Az EIU rangsora alapján a visszaesést a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly októberi terrortámadása és az Izrael és a Hamász közötti háború okozta.

Az EIU idei élhetőségi rangsorának alján, a 173. helyen Damaszkusz áll, mindössze 30,7 pontos átfogó életminőségi mutatóval. A szíriai főváros mellett a líbiai Tripoli, valamint Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas szerepel a legrosszabb életminőségű alsó tízes csoportban.