2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Börtönbüntetésre ítélték a francia Nemzeti Filmtanács elnökét szexuális zaklatás miatt

2024.06.28. 17:54
Három év börtönbüntetésre – ebből egy év letöltendő és kettő felfüggesztett – ítélte a bíróság Dominique Boutonnat-t, a Nemzeti Filmtanács elnökét. Boutonnat állítólag szexuálisan zaklatta saját keresztfiát egy görögországi nyaralás alkalmával, ennek ellenére az ország vezetői mégis kiállnak mellette, és posztján tartanák a filmes vezetőt.

Dominique Boutonnat, Franciaország legbefolyásosabb filmes intézményének, a Nemzeti Filmtanácsnak (CNC) az elnöke három év börtönbüntetést kapott, ebből kettőt felfüggesztve, szexuális zaklatás vádja miatt. Boutonnat a június 28-i ítélet nyomán lemondott a CNC éléről, helyére Olivier Henrard került – erősítette meg a Variety. A bíró döntése erősebb lett végül, mint a párizsi ügyész eredeti javaslata, aki június 14-én három év felfüggesztett börtönbüntetést kért. Boutonnat a helyi jelentések szerint várhatóan egy évig házi őrizetben, elektronikus nyomkövetővel élhet majd.

Boutonnat ellen 2021 februárjában emeltek vádat az akkor 19 éves keresztfia ellen 2020 augusztusában, egy görögországi nyaralás során elkövetett állítólagos szexuális zaklatás miatt.

A vádemelés ellenére azonban Boutonnat-t a francia kormány 2022-ben újraválasztotta, és egy második mandátumot is majdnem kitöltött, amely jövőre járt volna le. Így tüntettek az elnök lemondásáért Franciaországban:

Boutonnat, aki korábban minden vádat tagadott, várhatóan fellebbezni fog az ítélet ellen. A portál megkereste Boutonnat ügyvédjét, Emmanuel Marsignyt, hogy nyilatkozzon. A CNC közleményben reagált az ítéletre, amelyben azt írta, hogy

a vádak a magánszférát érintik, és semmi közük a CNC tevékenységéhez, amelynek működését nem érinti a bírósági eljárás lefolytatása.

Mindenhol csak a politika

Az Emmanuel Macron francia elnökkel szoros kapcsolatot ápoló filmügyi vezetőt a Liberation című lapban megjelent oknyomozó cikk és a cannes-i filmfesztivál előestéjén a tisztségéből való eltávolítását célzó petíció is célkeresztbe tette. A petícióhoz több mint 4551 névtelen aláírás gyűlt össze, és azt több orgánum, köztük a Collectif 50/50, a MeTooMédia és a CGT Spectacle szakszervezet, valamint Judith Godreche színész-rendező is támogatja.

Utóbbi katalizálta a #MeToo mozgalmat Franciaországban, miután azzal vádolta meg Benoit Jacquot és Jacques Doillon filmrendezőket, hogy tinédzserkorában szexuálisan zaklatták.

Amíg Boutonnat maradhatott a Nemzeti Filmbizottság élén, a filmes testület számos olyan szabályt hozott létre, többek között a filmes szakemberek számára szervezett workshopokat, amelyek célja a szexuális erőszak elleni küzdelem volt. A hét elején a szenátusban tartott meghallgatásán Godreche azt mondta, hogy a CNC-nél kialakult helyzet azt jelképezi, hogy az ország vonakodik a metoo-mozgalom felkarolásától.

Rachida Dati francia kulturális miniszter azonban azzal érvelt, hogy Boutonnat-nak a posztján kellene maradnia, mert az ártatlanság vélelmének előnyeit élvezi.

Még ha nem is ítélték volna börtönbüntetésre, Boutonnat második mandátuma a CNC-nél valószínűleg rövid lett volna – az országban zajló politikai zavargások miatt.  Az ítélet akkor született ugyanis, amikor Macron kormányát radikális kihívás elé állítja a Rassemblement National szélsőjobboldali párt egekbe szökő népszerűsége.

Van segítség

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon