2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Rátaposott a gázpedálra Putyin armadája, kíméletlen tempót diktál

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2024.06.30. 21:55
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket! Tartsanak velünk hétfőn is, már korán reggel indítjuk élő hírfolyamunkat!

  • „Visszafogott” bejegyzést tett közzé Bohdan Krotevics, az Azov-dandár megbízott parancsnoka. 

    Győzelem nélkül nincs béke. Csak egy győzelem van – ha egyetlen orosz katona sem lesz Ukrajna területén. Mi nem hagyjuk ezt a háborút az utódainkra, és ti se hagyjátok rájuk, mert ha megpróbáljátok, az rosszul fog elsülni. Nektek is és nekik is

    – fogalmazott Krotevics.

  • A kijevi régióban orosz rakéták törmelékei hullottak le, sérültekről és épületekben keletkezett károkról számolt be az Ukrajinszka Pravda. A légvédelmi erők munkájának köszönhetően az ellenséges célpontokat megsemmisítették. A keletkezett törmelékek lakóhelyeket vagy kritikus infrastruktúrát nem találtak el.

    Az áldozatokról és az épületekben keletkezett károkról a portál pontosabb információkat nem közölt. A helyszínre érkeztek mentőszolgálatok és mentőautók is.

    Vasárnap este Kijevben és az északi régiókban légiriadót rendeltek el, a jelentések szerint rakétákkal támadták a területet.

  • Szombat este a nyugati Csernyivci régióban két férfi bozótvágó késekkel támadt a határőrökre – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A támadás a román határnál történt. A hatóságok beszámolója szerint az egyik támadót lelőtték, míg társát megsebesítették.

    Az esetet az Állami Határszolgálat is megerősítette, az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás.

    A határőrség elleni támadással kapcsolatos helyzet valóban megtörtént. Ez szombat este 9 óra után történt a Romániával közös határon lévő csernovici határőrőrsnél. Két támadó volt, és bizonyos eszközöket vittek magukkal, amelyeket a határőrök ellen alkalmaztak. A katona kénytelen volt használni a fegyverét, aminek következtében az egyik támadó megsérült, a másik pedig meghalt. A helyszínre mentőket hívtak

    – mondta Andrij Demcsenko ezredes.

  • Tizenhét férfi illegális kiutazását akadályozta meg az ukrán határőrség a magyar határon – írja az MTI.

    A kiveji hatóságok tájékoztatása szerint a szökni készülőket egy kisbusz szállította, amelyet alig kétszáz méterre állítottak meg az egyik határátkelőhelytől.

    A férfiak Ukrajna különböző régióiból származnak, és Magyarországra akartak szökni. A hatóságok szerint 3–12 ezer dollár közötti összeget fizettek embercsempészeknek, hogy kijuthassanak az országból.

  • Irányított légibombát dobtak le az oroszok Harkivra vasárnap – írja az ukrán sajtó. A beszámolók szerint halottak és sebesültek is vannak. Ihor Terehov, a város polgármestere és Oleh Szinyehubov, a harkivi katonai közigazgatás vezetője ellentétes információkat osztottak meg a támadással kapcsolatban.

    Terehov szerint a bomba a város központjába csapódott, ahol egy vállalatot ért találat, a helyszínen pedig tűz keletkezett. A polgármester beszámolója szerint a támadásnak egy halottja és nyolc sebesültje van, köztük egy nyolc hónapos csecsemő.

    Szinyehubov azonban arról ír közösségi oldalán, hogy a csapás egy postát érte, és hét teherautó is kigyulladt a közelben. A helyi ügyészség Szinyehubov állításait erősítette meg, hozzátéve, hogy egy ember meghalt, aki a posta alkalmazottja volt. Hét embert továbbra is keresnek – írja a Sztrana.

  • Az ukrán fegyveres erők legfrissebb beszámolója szerint vasárnap délutánig a nap kezdete óta legalább 90 harci összecsapásra került sor az orosz és az ukrán hadsereg között.

    A megszállók fokozták a támadások számát Harkiv irányában. Öt előrenyomulási kísérletet visszavertünk. Jelenleg nincsenek aktív ellenségeskedések

    – közölték. Hozzátették, hogy nemcsak Harkiv, hanem Kupjanszk irányában is hasonló a helyzet. Liman közelében jelenleg is zajlik két tűzharc, míg Csasziv Jarnál négy orosz támadás van folyamatban.

    A tájékoztatás szerint az oroszok repülőgépeket vetettek be Torecknél, és légvédelmi rendszerekkel támadták a New York-i, a zaliznei és a torecki területet.

    Pokrovszk közelében az oroszok Vozdvizsenka, Novoolekszandrivka, Jevhenyivka és Szokol térségében támadtak, összesen 29 alkalommal, melyből hat még jelenleg is tart. A vremivszki területen, Makarivka térségében is folytatódnak a harcok.

  • A villamosenergia-rendszer elleni orosz bombázások következtében a hőerőművi termelés 80 százaléka, míg a vízerőművi kapacitás 40 százaléka megsemmisült – írja az RBK Ukrajina az IMF adataira hivatkozva.

    Több hő- és vízerőmű teljesen megsemmisült Kijev, Harkiv és Zaporizzsja régiókban, míg más hő- és vízerőművek is különböző mértékű károkat szenvedtek

    – olvasható a jelentésben. Megjegyzik, hogy Ukrajna általánosságban véve a termelőkapacitásának mintegy felét veszítette el.

    Az IMF hangsúlyozta, hogy az energiavállalatok saját költségükön, valamint adományozói támogatással fedezik a támadások következtében keletkezett veszteségeket.

  • Az oroszok azt tervezik, hogy az általuk elfoglalt dél-ukrajnai területeken lefoglalt mezőgazdasági földterületeket eladják – írja az Ukrinform.

    A Herszon régió ideiglenesen megszállt területein a megszállók mintegy 40 lefoglalt mezőgazdasági földterületet terveznek befektetőknek átadni. Olyan parcellákról van szó, amelyek tulajdonosai a régió megszállása miatt kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket. A szándék azonban az, hogy legalizálják a telkek jogosulatlan használatát

    – írja a Nemzeti Ellenállás Központja a Telegram-csatornáján. Hozzáteszik, hogy most „ezek a cégek befektetőkké válnak, és ingyen kapják meg a telkek tulajdonjogát”. Megjegyzik azonban, hogy ez az egész illegális, és amint az ukrán hadsereg visszafoglalja a területet, minden visszakerül a jogos tulajdonoshoz. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Vlagyimir Putyin észak-koreai látogatásának eredményét kommentálva kijelentette, hogy az orosz hadsereg tüzérségi és lövedékhiánya miatt csökkenni fog Putyin vágya arra, hogy hosszú háborút folytasson Ukrajna ellen – írja az Interfax.

    Úgy gondolom, hogy Putyin patthelyzetbe került, mert két dologra van szüksége. Először is, hogy politikailag tegyen valamit, mert a békecsúcson több mint száz országot látott. A békecsúcs arra késztette Putyint, hogy szövetségeseket keressen. És itt vannak, itt látunk egy terrorista országot: Észak-Koreát

    – mondta.

    Az ukrán államfő hangsúlyozta, „Putyin fél Kínától, és kockáztatja a Kínával való kapcsolatokat, mert egyszerűen nincs elég lövedéke, ezért elment Észak-Koreába”.

    Zelenszkij megjegyezte, hogy Putyinnak ez az észak-koreai látogatása jó jel az ukrán harcosok számára.

    Mert Oroszországban nem minden olyan jó a harctéren

    – mondta.

  • Gyásznapot tartanak vasárnap az ukrajnai Zaporizzsja megyében a Vilnyanszk városközpontját ért, előző napi orosz rakétacsapás áldozatainak emlékére – jelentette be közösségimédia-üzenetében a megye állami közigazgatásának vezetője, Ivan Fedorov.

    Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint a Zaporizzsjától 29 kilométerre fekvő délkelet-ukrajnai város egyik lakóházát ért becsapódás következtében hét ember – közöttük három gyermek és egy nő – meghalt, 36-an pedig megsebesültek.

    Az ukrán hatóságok vasárnap közölték, hogy az előző 24 órában a kelet-ukrajnai falvakban nyolcan, a Donyeck megyét ért orosz támadásokban pedig 11-en haltak meg.

    Az ukrán hadsereg vezérkara vasárnap arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták a Toreck város bevételére hetekkel ezelőtt megindított támadást, most a város közelében található egyik faluért folynak különösen heves harcok.

  • Az új mozgósítási törvény értelmében a hadköteles korú, fogyatékkal élő férfiak többsége is köteles katonaorvosi felülvizsgálatra menni Ukrajnában – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó

    A fogyatékkal élő férfiakat – csoporttól függetlenül – nem mobilizálják, de fontos, hogy a katonaorvos is megerősítse a fogyatékosság meglétét. A vizsgálat eredményei alapján halasztás kapható a júliusi mobilizáció alól.

    A lap beszámolója szerint 

    • a 3. csoportú fogyatékkal élők mobilizációja csak önkéntes alapon történhet, amennyiben fogyatékossága ellenére a katonai-egészségügyi bizottság szerint alkalmas a szolgálatra;
    • a 2. csoportú fogyatékkal élők mobilizációja is lehetséges a katonai-egészségügyi bizottság véleménye alapján, és csak akkor, ha az érintett személyek kifejezik ezt a szándékukat. Ezek a személyek komoly krónikus betegségekkel küzdhetnek, ám képesek az önellátásra, és nem igényelnek állandó gondozást;
    • az 1. csoportba tartozó fogyatékkal élők mobilizációja még saját kérésükre is rendkívül ritka, ugyanis ezek az emberek súlyos betegségben szenvednek, és általában nem képesek önellátásra.

    A 2. és 3. csoportba tartozó fogyatékkal élő, 25 és 55 év közötti férfiaknak kötelező újra egészségügyi ellenőrzésen részt venniük, amennyiben fogyatékosságukat 2022. február 24. után állapították meg.

    Mint írtuk, Ukrajnában továbbra is tart a mozgósítás, és egyes ukrán nők is hadkötelesek, így a férfiakhoz hasonlóan nekik is jelentkezniük kell adategyeztetésre.

  • Az amerikai hadsereg Manta Ray nevű óriási haditengerészeti drónja először jelent meg a Google térképén, egy kaliforniai haditengerészeti bázison látták, a Ventura megyei haditengerészeti bázison, Oxnardban, Los Angeles közelében.

    A személyzet nélküli víz alatti járműnek az idei év első negyedévében fejeződött be a teljes körű tesztelése. Hosszú ideig képes működni, és nagy távolságokat tud megtenni különböző mélységekben, ebben a gyártó szerint a drón egyedi formája segíti. A drón le tud horgonyozni a tengerfenékre, és addig „alszik”, ameddig szükséges – összegezte az Unian.

  • Vasárnap reggelig több csapást is mértek az orosz erők a Zaporizzsjai területen fekvő Vilnyánszk városára. A támadásokban összesen harminchat ember sérült meg, és heten vesztették életüket. A rendőrség közleménye szerint az áldozatok között három férfi, három gyermek és egy nő van – számolt be az Ukrajinszka Pravda.

    A 36 sebesült közül kilenc gyermek. Az ukrán hírportál megjegyzi, hogy a rakéták két magas épületben és 12 üzlethelyiségben tettek kárt, míg tovább hét autót megsemmisítettek.

  • „Csak ezen a héten Oroszország több mint 800 irányított légibombát használt Ukrajna ellen, városaink és közösségeink ellen, népünk ellen, minden ellen, ami normálissá teszi az életet” – írja vasárnapi Facebook-bejegyzésében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Ukrajnának szüksége van az eszközökre ahhoz, hogy megsemmisítse ezeknek a bombáknak a hordozóit, beleértve az orosz harci repülőgépeket, bárhol is legyenek. Ez a lépés elengedhetetlen

    – fogalmazott az ukrán elnök.

    „Világos döntésekre van szükség, hogy segítsünk megvédeni népünket. A nagy hatótávolságú csapások és a modern légvédelem az alapja a napi orosz terror megállításának” – zárta posztját az elnök.

  • Június 30-án éjjel ukrán drónok nagyszabású támadást indítottak az oroszországi Novolipeck kohászati üzem ellen – írja az Ukrajinszka Pravda. A védelmi minisztérium közlése szerint az elmúlt éjszaka az orosz légvédelem közel negyven drónt semmisített meg az ország légterében.

    Az üzem elleni támadás állítólag hajnali kettőkor kezdődött, és több mint egy órán át tartott. Ez idő alatt összesen hét drón zuhant le és robbant fel a területen.

    Az előzetes jelentések szerint az egyik lezuhant drón megrongált egy oxigénleválasztó egységet. További négy drón próbálta megtámadni az oxigénállomás épületét. Az egyik drón egy garázst is megrongált, ami kigyulladt, de a tüzet gyorsan eloltották. Információk szerint nem voltak sérültek.

  • Folyamatos ágyúzás alatt áll a herszoni régió, az Unian ukrán hírügynökség szerint az oroszok célzottan civileket támadnak. 

    Herszon területi katonai közigazgatási sajtóirodájának vezetője, Olekszandr Tolokonnikov azt is elmondta, hogy az oroszok gyakran használnak drónokat, ráadásul a hőség és a szél miatt a mentőknek rengeteg munkájuk van.

    Tolokonnikov szerint a civilek ellen célzott népirtás zajlik, hozzátéve, hogy az orosz drónkezelő száz százalékban látja, amikor robbanóanyagot dob le civilekre. Elmondása szerint gyerekek is vannak az áldozatok között.

  • Az Ukrán Védelmi Erők az elmúlt 24 órában 1140 orosz katonát likvidáltak és több tucat ellenséges járművet semmisítettek meg – jelentette a vezérkar. „Az ellenség teljes harci vesztesége előzetes becslések szerint mintegy 542 700 főt tesz ki” – áll a jelentésben.

    Az orosz csapatok veszteségei a háború kezdete óta és zárójelben az elmúlt 24 órában:

    • 8080 (+7) tank,
    • 15 524 (+19) páncélozott harcjármű,
    • 14 533 (+53) tüzérségi rendszer,
    • 1110 (+1) rakétavető,
    • 873 (+2) légvédelmi rendszer,
    • 360 repülőgép,
    • 326 helikopter,
    • 11 584 (+46) operatív-taktikai szintű drón,
    • 233 cirkálórakéta,
    • 28 hajó,
    • 1 tengeralattjáró,
    • 19 643 (+75) katonai gépjárművet és tartálykocsit,
    • valamint 2448 (+12) speciális jármű.

    A Háborús Tanulmányok Intézete – Institute for the Study of War, ISW – szerint az ukrán erők visszaszerezték elvesztett állásaikat Kreminna közelében, míg az orosz megszállók Kupjanszk, Csasziv Jar, Dzserzsinszk és Donyeck város közelében nyomultak előre. Ezenkívül az orosz erők nemrégiben Kupjanszktól kissé délkeletre is előrenyomultak.

  • Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter kritizálta a jobboldali populista, oroszbarát Osztrák Szabadságpárt álláspontját, amely ellenezte Bécs Ukrajnának nyújtott támogatását – írja az Eurointegration.

    Az osztrák külügyminisztérium vezetője ezt az osztrák parlament felsőházában tartott beszédében mondta.

    Schallenberg Markus Leinfelner osztrák szabadságpárti képviselő felszólalására reagált, aki bírálta az osztrák kormányt Ukrajna támogatása miatt, és a semlegesség megsértésével vádolta a hatóságokat.

    A képviselő különösen azzal vádolta a szövetségi kormányt, hogy a háborús fél oldalára állt.

    Szükségünk van-e olyan rendszerre, amelyben az egyik állam azt hiszi, hogy csak azért, mert nagyobb és nukleáris fegyverekkel rendelkezik, bármit elvehet a szomszédjától, amit csak akar? Önök, kedves Osztrák Szabadságpárt, akkor is semlegesek maradnak, ha megtámadnak minket?

    – tette fel a kérdést Alexander Schallenberg.

  • Legkevesebb tizenkét ember halt meg szombaton Ukrajna keleti és déli részén orosz támadásokan – közölték az ukrán hatóságok.

    A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjától nem messze fekvő Vilnyanszkban hét ember halt meg – köztük két gyermek – és legkevesebb tíz másik megsebesült – közölte a Zaporizzsja megyei állami közigazgatás vezetője, Ivan Fedorov a Telegram üzenetküldő portálon közzétett videóban.

    A támadást délben, munkaszüneti napon, a városközpontban hajtották végre, ahová az emberek pihenni mentek, és nem voltak katonai célpontok – mondta a kormányzó. A támadásban infrastrukturális létesítmények, egy bolt és lakóházak is megrongálódtak.

    Dnyipro városában egy ember meghalt, tizenketten megsebesültek, a Donyeck megyei New York (Niu-York) faluban öt ember megsebesült. Zarine faluban az oroszok három embert öltek meg – közölte Vadim Filaskin Donyeck megyei kormányzó az MTI tájékoztatása szerint. 

  • Az oroszok önkénteseket kezdtek toborozni az orosz területet támadó ukrán drónok elleni harcra. A „Tatár Köztársaság egyik stratégiai fontosságú helyszínén” végzett munkáért a jelentkezőknek havi 261 ezer rubelt (több mint 1,1 millió forintot) ajánlanak.

    Az érdeklődőktől elvárás a légvédelmi szolgálatban szerzett tapasztalat, vagy a nagykaliberű géppuskák kezelésének ismerete. A Strana szerint a jelentkezőknek továbbá „hajlandónak kell lenniük teljes munkaidőben és rendszertelen munkaidőben dolgozni”.

  • Az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) határozatot fogadott el, amelyben elismeri, hogy Oroszország cselekedetei az ukrán nép ellen elkövetett népirtás, emellett szükség van Oroszország dekolonizációjára – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az állásfoglalás az alábbi főbb pontokat tartalmazza: 

    • Felszólítják mind az 53 EBESZ-résztvevő államot, hogy a békeformula és a Krími Platform támogatásával tegyenek erőfeszítéseket a Krím és Ukrajna valamennyi megszállt területének megszállásmentesítése érdekében.
    • Szintén felszólítják az EBESZ-államokat, hogy hozzanak létre egy különleges bíróságot az Orosz Föderáció felelősségre vonására az Ukrajna ellen elkövetett bűnök miatt.
    • A dokumentum szerint gyorsan el kell indítani egy mechanizmust a befagyasztott orosz vagyon Ukrajna javára történő felhasználására.
    • A 2024-es elnökválasztást az Orosz Föderációban csalásnak és az Orosz Föderáció teljes választási rendszerének legitimitását aláásó csalásnak ismerték el.
    • Sürgették az ukrán gyermekek hazatérését célzó nemzetközi koalíció létrehozását.
    • Végezetül felhívást tettek közzé az orosz cseppfolyósított földgáz Európai Unióba történő behozatalának, reexportjának és az EU kikötőin keresztül történő tranzitjának betiltására.
  • Magyarország területére 2024. június 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7847 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6554 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – adta hírül az MTI.

  • Az orosz kormány meghosszabbította a benzinexport engedélyét, az erről szóló rendeletet a jogszabályok hivatalos közzétételi portálján tették közzé – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Az exportengedély 2024. július 31-ig érvényes.

    Szergej Civilev energiaügyi miniszter elmondta, hogy az ügynökség naponta figyelemmel kíséri az üzemanyag helyzetét, és a piaci igények függvényében további lépéseket tesznek.

    A hazai piacon elegendő mennyiségű motorüzemanyag-készlet alakult ki, a keresletet teljes mértékben fedezi a kínálat

    – mondta a tárca vezetője.

    A Miniszteri Kabinet május 20-án ideiglenesen feloldotta a benzinexport tilalmát. Ez március 1. óta volt érvényben, és augusztus 31-ig számított. Az intézkedést azért vezették be, hogy a nagy kereslet időszakában stabil maradjon a helyzet az üzemanyagpiacon.

  • A ukrán fegyveres erők célzottan drónokkal támadták a civilek egy csoportját, akik Dzerzsinszkből akartak kimenekülni – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Egy szemtanú szerint az incidens csütörtökön történt.

    Körülbelül 16-18 órára vittek ki minket, mert az ukrán hadsereg rájött, hogy elkezdték evakuálni a civileket, és vadászni kezdtek rájuk. Éppen csak beléptünk az erdősávba, és máris egy csomó felderítő és harci drón lebegett felettünk. Elkezdtek lövöldözni

    – fogalmazott a szemtanú.

    Elmondása szerint az emberek egy ötfős láncban sétáltak, amikor nem messze tőlük felrobbant egy akna, melynek következtében egy férfi karja leszakadt, és azonnal meghalt.

    A menekült hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők lövöldöztek, bár az összes evakuált civil ruhában volt. Hangsúlyozta, hogy ez a drónokról sem maradhatott ki, ami azt jelenti, hogy az ukrán hadsereg szándékosan civileket célzott.

  • Már 30 ezer négyzetkilométernyi területet nyilvánítottak Ukrajna megszállás alól felszabadított területein mentesnek a robbanószerkezetek által okozott szennyezés nyomaitól – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A védelmi minisztérium szerint ez több mint 17 százaléka a korábban becsült szennyezettségnek.

    Mára a közös munkánknak köszönhetően már 30 ezer négyzetkilométerrel csökkent a szennyezett területek területe. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken egyetlen robbanószerkezetet sem találtak vagy hatástalanítottak

    – mondta Ruszlan Berehulya ezredes, a Védelmi Minisztérium aknamentesítési, polgári védelmi és környezetbiztonsági főosztályának vezetője.

  • Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter biztos abban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még elveszítheti a háborút, és abban is, hogy Oroszország nem legyőzhetetlen – írja az RBC.

    Szerinte Putyin „meg fogja nyerni ezt a háborút, ha nem állítjuk meg”. Kifejezte bizalmát azzal kapcsolatban, hogy a Nyugat képes lesz erre.

    Őrült propagandájával ellentétben Oroszország nem legyőzhetetlen. Néhány háborúját már elvesztette. A Kreml megállítható, sőt legyőzhető, csak elfelejtettük. Ronald Reagan azt mondta, hogy a Szovjetunióval szembeni stratégiája egyszerű, ha nem is leegyszerűsítő: Mi nyerünk, ők veszítenek. Nekem tetszik ez a megközelítés

    – mondta Radoslaw Sikorski.

    A lengyel külügyminiszter hozzátette, Putyin sajnálja a Szovjetunió összeomlását, és most visszavágót akar, „kihívást intézve értékeinkhez, biztonságunkhoz és életmódunkhoz”.

    A mi feladatunk egy szélesebb körű konfliktus megakadályozása, de a győzelem is. Együtt, a demokráciák nemzetközi szövetségének részeként képesek vagyunk erre

    – tette hozzá.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!