Andrew Tate elhagyhatja Romániát, de az Európai Uniót nem

2024.07.05. 21:54
Andrew Tate brit–amerikai influenszer emberkereskedelem, nemi erőszak és nők szexuális kizsákmányolására irányuló bűnbanda létrehozásának vádjával áll bíróság elé, de ő tagadja a vádakat. A korábbi profi kick-boxolót eredetileg 2022 decemberében tartóztatták le testvérével és két román nővel együtt Bukarest közelében.

Egy bukaresti bíróság pénteken úgy döntött, hogy Andrew Tate brit–amerikai influenszer elhagyhatja Romániát, de az Európai Unión belül kell maradnia, mivel emberkereskedelem, nemi erőszak és nők szexuális kizsákmányolására irányuló bűnbanda létrehozásának vádjával bíróság elé kell állnia – írja az ABC News.

Mateea Petrescu, az influenszer szóvívője a bukaresti törvényszék döntését „jelentős győzelemként és az ügyben tett nagy előrelépésként” üdvözölte. Nem világos azonban, hogy az ügyészek fellebbezhetnek-e vagy fellebbeznek-e a bíróság döntése ellen.

Tate-et, a korábbi profi kick-boxolót eredetileg 2022 decemberében tartóztatták le testvérével és két román nővel együtt Bukarest közelében. A román ügyészek hivatalosan tavaly júniusban emeltek vádat ellenük, ugyanakkor mind a négyen tagadták a vádakat.

A pénteki döntés után Tate az X-en reagált a bíróság döntésére.

Szabad vagyok. Három év után először hagyhatom el Romániát. A látszatügy szétesőben van

– osztotta meg gondolatait.

„Elfogadjuk és megtapsoljuk a bíróság mai döntését, úgy vélem, hogy ez az ügyfeleim példamutató magatartását és segítségét tükrözi” – mondta Eugen Vidineac, Tate egyik ügyvédje, hozzátéve, hogy Tate-ék „továbbra is eltökéltek abban, hogy tisztázzák a nevüket”.

Április 26-án a Bukaresti Törvényszék úgy döntött, hogy a Tate elleni ügyészi dosszié megfelel a jogi kritériumoknak, és megkezdődhet a tárgyalás, de nem tűzte ki annak időpontját. Ez a döntés azt követően született, hogy az előzetes kamarai szakaszokban hónapokig tárgyalták a jogi ügyet egy olyan eljárásban, amelyben a vádlottak megtámadhatják az ügyészek bizonyítékait és az ügyiratot.

A Tate testvérek letartóztatását követően három hónapig tartották őket rendőrségi fogdában, majd házi őrizetbe kerültek. Később Bukarestre és a közeli Ilfov megyére, majd Romániára korlátozták a mozgásukat.

Vidineac szerint az, hogy a 27 országot magában foglaló uniós tömbben utazhatnak, lehetővé teszi Tate-ék számára, hogy „korlátozások nélkül élhessenek szakmai lehetőségeikkel”.

A 9,5 millió X-követővel rendelkező influenszer többször is azt állította, hogy az ügyészeknek nincs ellene bizonyítékuk, és politikai összeesküvés folyik az elhallgattatására. Tate-et korábban több közösségi médiaplatformról is kitiltották, mert állítólag nőgyűlölő nézeteket hangoztatott és gyűlöletbeszédet használt.

Egy másik ügyben romániai otthonában kézbesítették Andrew Tate-nek azt a polgári pert, amelyet négy brit nő nyújtott be, miután a londoni legfelsőbb bíróság keresetlevelet adott ki – derül ki a négy nőt képviselő McCue Jury & Partners ügyvédi iroda májusban kiadott közleményéből. A négy nő azt állítja, hogy Tate szexuálisan és fizikailag is bántalmazta őket, így 2014-ben és 2015-ben feljelentették őt a brit hatóságoknál. Négyéves nyomozás után az ügyészség 2019-ben úgy döntött, hogy nem emel vádat.

Egy különálló harmadik ügyben a Tate testvérek márciusban is megjelentek a bukaresti fellebbviteli bíróságon, miután a brit hatóságok szexuális agresszió vádjával elfogatóparancsot adtak ki ellenük egy 2012–2015-re visszanyúló brit ügyben. A fellebbviteli bíróság helyt adott a brit kérésnek, hogy a Tate fivéreket kiadhassák az Egyesült Királyságnak, de csak a romániai jogi eljárások lezárása után.