Donald Trump csapata nagyon örülhetne annak, ha Joe Biden maradna a jelölt

GettyImages-2159030839
2024.07.05. 10:05
A befolyásos demokraták is lassan kezdenek visszakozni, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nem Joe Biden lesz a párt jelöltje az idei választáson.

Donald Trump és kampánya abban reménykedik, hogy Biden elnök versenyben marad − állítja négy, a magánbeszélgetéseiket ismerő személy, akik úgy vélik, hogy még Trump bűnügyi elítélése és más vádak ellenére is legyőzheti őt. De Harris alelnök ellen is fokozzák a támadásokat − írja a The Washington Post

Nyilvánosan Trump és szövetségesei elutasították azokat a felvetéseket, hogy Biden visszaléphet a versenytől, és ragaszkodtak ahhoz, hogy a demokratáknak már túl késő lenne irányt változtatniuk. Belső körben azonban elkezdtek felkészülni a különböző lehetőségekre, és úgy érzik, hogy nehezebb lehet egy másik demokratát legyőzni, aki nem Biden vagy Harris.

Meg fogok jelenni, és kampányolni fogok, akár ő lesz az, akár valaki más

− mondta Trump a richmondi John Reid rádiós műsorvezetőnek adott hétfői interjújában, utalva a felmérésekre, amelyek szerint ugyanolyan jól vagy jobban szerepel más demokratákkal szemben is.

Az, hogy Biden áll a figyelem középpontjában, szokatlan Trump számára, aki inkább hozzászokott, hogy ő uralja a címlapokat. A vita óta azonban visszafogottan viselkedett, a héten nem tervezett nyilvános eseményeket. Már a jövő héten várható az alelnökjelölt személyének bejelentése, a republikánus nemzeti konvenció pedig az azt követő héten következik.

A Trump-kampány üzenete a múlt heti vita után az volt, hogy Biden a demokrata jelölt, és a demokraták ragaszkodnak hozzá − mondta egy, a kampányhoz közel álló republikánus, aki a névtelenséget kérve nyilatkozott. Biden szörnyen szerepelt a 90 perces összecsapáson, ami széles körben riadalmat keltett pártjában.

Nagyon úgy tűnik, hogy azt akarják, hogy Biden neve maradjon a szavazólapon. Úgy gondolják, hogy sebezhető, és tetszik nekik, ahol most vannak. Látható, hogy egyáltalán nem izgatja őket, hogy távozhat a versenyből

− mondta David Axelrod, Barack Obama egyik régi vezető stratégája.

Trump tanácsadói belső körben megdöbbentek azon, hogy Biden milyen gyengén teljesített, mivel azt hitték, hogy erősebb vitapartner lesz, mondták az ügyet ismerő források.

Donald Trump videóban mondott véleményt 

Trumpról eközben a Daily Beast megszerzett egy videót, amelyben egy golfkocsiban ülve azt állította, hogy ő kényszerítette Bident a versenyből való kilépésre.

Kilép a versenyből. Én rávettem, hogy kiszálljon. És ez azt jelenti, hogy jön Kamala. Szerintem ő még jobb számunkra. Annyira rossz. Annyira szánalmas. Annyira kib****ttul rossz

− mondta a republikánus elnökjelölt. 

Biden kampánya és a Fehér Ház ragaszkodik ahhoz, hogy az elnök továbbra is elkötelezett a jelöltség mellett, és újabb kampányrendezvényeket és legalább egy televíziós interjút terveznek. A kampány bejelentette, hogy júniusban 127 millió dollárt gyűjtött össze, és a hónapot 240 millió dollár készpénzzel zárta, szemben Trump 111,8 millió dolláros összegyűjtött és 285 millió dolláros bankszámlájával.

A republikánusok jelezték, hogy a demokrata előválasztók és a demokratikus folyamat elleni támadásként értelmeznének minden olyan demokrata erőfeszítést, amely Biden leváltására irányul.

Mi jelentene nagyobb fenyegetést a demokráciára, mint az, hogy előválasztás után, amikor már emberek milliói, demokrata előválasztók szavaztak, előválasztás után fogunk egy jelöltet, és megpróbáljuk egy kongresszuson néhány száz demokrata vezetővel leváltani őt? Ez a legnagyobb fenyegetés a demokráciára nézve, amit az amerikai kormányzatban az elmúlt években fontolgattak

− fogalmazott. J.D. Vance, Ohio állam republikánus szenátora, az egyik lehetséges alelnökjelölt a csütörtöki vita után.

Megváltozott, hogyan beszélnek a demokraták Biden visszaléptetéséről

Egyetlen megválasztott demokrata sem akar − Lloyd Doggett texasi képviselőn kívül − az lenni, aki megmondja Biden elnöknek, hogy a csütörtöki vita után félre kellene állnia. Biden kampánya ragaszkodik ahhoz, hogy ez még csak szóba sem kerül.

Ezt a saját szájából hallhatták. Nem fontolgatja a visszalépést

− mondta Adrienne Elrod szóvivő szerda reggel az MSNBC műsorában. De egyre inkább úgy tűnik, hogy a vezető demokraták szerint meg kellene tennie.

A hangnemváltás finom, de sokatmondó. Ezek a demokraták egyre inkább valós lehetőségként kezelik ezt az ügyet, ráadásul olyan módon, amit az ember kerül, ha hírzárlat van, és ki kell állni a jelölt mellett. És mindez nem a szakértőktől, szerkesztőségektől vagy háttéremberektől jön, hanem a párt szürkeállományától és potenciális vezetőitől.

Biden csütörtöki vitán nyújtott teljesítményét követően Nancy Pelosi volt képviselőházi elnök megvédte őt.

Tudjuk, hogy az elnök mennyire ráérzett a problémákra, mennyire tájékozott. Ez egy rossz este volt. Lépjünk túl rajta

− mondta vasárnap a CNN-en.

Kedden azonban már Pelosi jogos kérdésnek nevezte, hogy Biden vitateljesítménye csak egy epizód, vagy ez egy állapot − ugyanezt mondta Donald Trumpról is −, és azt javasolta, hogy a demokraták beszéljenek a kérdésről.

Ez nem egy átlagos választás, ahol az ember nyerni akar − ha pedig ez nem sikerül, akkor együttműködik ellenfelével, a lehető legtöbbet teszi az országért, és reméli, hogy legközelebb nyerhet. Most a kérdés a demokráciánk aláásása. Trumpot meg kell állítani. Ő nem lehet elnök. Ezért az emberek nagyon aggódnak

− mondta Pelosi az MSNBC műsorában.

Kentucky állam demokrata kormányzója, Andy Beshear, aki egyike azoknak, akiket lehetséges utódként emlegetnek, kedd este a CNN műsorában szintén nyitott kérdésként kezelte ezt az ügyet.

Nos, Joe Biden a mi jelöltünk, és végső soron a döntés, hogy folytatja-e vagy sem, rá és a családjára fog hárulni. De nem hiszem, hogy bármi rossz lenne abban, ha megkérnénk az elnököt, hogy beszéljen egy kicsit többet az amerikai népnek az egészségi állapotáról vagy a vitán nyújtott teljesítményéről

− mondta Beshear.

Ezek a demokraták óvatosak abban, hogy Trumpra hivatkozva fenntartásokkal éljenek, és azt mondják, hogy Biden mellett állnak és támogatják, ha marad. De ők tapasztalt politikusok. Tudják, hogy ezek a megjegyzések egyre táplálják a kérdéseket arról, hogy Biden folytathatja-e. Nem foglalkoznának ezekkel a kérdésekkel, ha nem gondolnák, hogy ez egy létfontosságú téma − mert már maga ez a visszafogott retorika árthat Bidennek azzal, hogy felveti ezeket az aggályokat.

Mint megírtuk, a The New York Times szerkesztősége arra kérte az elnököt nemrég, hogy lépjen vissza jelöltségtől. Friss hír, hogy újabb befolyásos amerikai médium, a The Economist is felszólította Joe Bident a visszalépésre egy szerkesztőségi állásfoglalásban csütörtökön. 

A lap azt írta, „nézni is fájdalmas volt egy öreg embert, aki küszködik a szavakkal és tényekkel”, valamint, hogy Joe Biden „képtelen volt érvelni egy gyenge ellenféllel szemben, ami lehangoló volt”. A The Economist szerkesztői éles bírálatot fogalmaztak meg Joe Biden kampányirányítóival kapcsolatban is.

(Borítókép: Joe Biden. Fotó: Allison Joyce / Getty Images)