Magyar Péter úton van Kijevbe, adományt visz a kijevi gyermekkórház dolgozóinak

2024.07.10. 18:27 Módosítva: 2024.07.10. 19:59
Szerdán Kijevbe érkezik Magyar Péter, ahol adományokat ad át annak a kijevi gyermekkórháznak, amelyet hétfőn egy orosz rakétatámadás ért.

Cikkünk frissült!

Magyar Péter a hétfői orosz légitámadást követően jelentette be, hogy Kijevbe utazik és adományokat is visz magával (követőit is arra biztatta, hogy járuljanak hozzá a gyűjtéshez) . A lépés azért is volt jelentős, mert a Tisza Párt alelnöke eddig kifejezetten kerülte a külpolitikai témákat.

Magyar Péter szerda reggel a Facebookon közölte, hogy elindult Kijevbe, de azután egy ideig nem posztolt. A közösségi médiában viszont már délután megjelentek az első beszámolók arról, hogy az adományokat szállító konvojával együtt megérkezett Ukrajnába.

A hírügynökség arról írt, hogy átadták az adományokat – de ez téves infó lehetett 

A Reuters hírügynökség részletes beszámolója szerint

Magyar Péter nagyjából 15 millió forintnyi nagyságrendben adott át élelmiszert és orvosi készleteket a gyermekkórháznak.

„Ez egy hirtelen döntés volt, miután láttuk a brutális orosz rakétatámadást” – mondta Magyar újságíróknak ezzel kapcsolatban. Hozzátette azt is: „A miniszterelnök utazgathat a világban, és úgy tehet, mintha békét teremtene […] de mi a tettekben hiszünk, ahelyett, hogy háromszor körberepülnénk a világot. Mi mások vagyunk.” Később egy fotó is napvilágot látott arról, állítólagosan arról, hogy átadta az adományokat.

Magyar Péter a Reuters szerint azt is megjegyezte, hogy szerinte Orbánnak már az előző hétnél korábban el kellett volna látogatnia Kijevbe, de a késedelem egyik oka a Kijev és Budapest közötti nézeteltérés volt az ukrajnai magyar kisebbség jogaival kapcsolatban. Azt is közölte:

egyetért a kormánnyal abban, hogy Ukrajnába nem mehetnek fegyverszállítmányok Magyarországon keresztül vagy magyar segítséggel,

mert ez célponttá teheti az ukrajnai magyar közösséget. De más országoknak szuverén joguk fegyvert küldeni Ukrajnába – tette hozzá. 

Tisza Párt: Magyar Péter még nincs Kijevben, de úton van

Frissítés, pontosítás: cikkünk eredeti verziójában pontatlanul írtuk, hogy Magyar Péter Kijevbe érkezett, a tévedésért elnézést kérünk. A Tisza Párt sajtóosztálya arra hívta fel figyelmünket kora este: „Magyar Péter még útban van Kijev felé” (az alelnök egy Facebook-történetben még Ungvárról jelentkezett be pár órája).

The Kyiv Independentazt írta, hogy Magyar Péter várhatóan este ér Kijevbe, és magát a gyermekkórházat már csak csütörtökön fogja meglátogatni. Beszámolójuk szerint Magyar Péter a Kijevbe való indulás előtt azt is elmondta, hogy csak ukrán civilekkel fog találkozni, hivatalos személyekkel nem.

Magyar Péter szerint csak holnap adják át az adományokat, légiriadó volt 

Magyar Péter személyesen, a párt sajtóosztályának címéről írva utóbb azt is cáfolta az Indexnek írt levelében, hogy már átadták volna az adományokat, amint az a Reutersnél szerepelt. 

Jelenleg légiriadó van az egész országban. Holnap adjuk át az adományokat

– írták a Tisza Párt sajtóosztályáról az Indexnek a Magyar Péterrel történt levelezésünk után, miközben azt is jelezték, hogy jelzik a Reuters-nek a hibát. 

Utóbb Magyar Péter a Facebookon is közzétett egy posztot, amelyben azt írta, hogy „egy MiG31-es orosz gép lépett be pár perce az ukrán légtérbe”, de a légiriadót azóta lefújták, így indulnak tovább.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit ma is percről percre követjük ebben a cikkünkben.