Donald Trumpot támogathatja Elon Musk, az érdekek mellett a támadás is döntő lehet

2024.07.16. 17:32
Elon Musk dél-afrikai születésű amerikai milliárdos Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt támogatása mellett dönthetett hétfői sajtóértesülések szerint. Bár az üzletember korábban kijelentette, hogy nem támogat elnökjelöltet, rendkívüli összeget adományozhat a hétvégén megtámadott politikus mögött álló akcióbizottságnak. A Tesla-vezért az együttérzés mellett piaci érdekek is összeköthetik Joe Biden amerikai elnök kihívójával.

Elon Musk amerikai milliárdos – akinek a nevéhez fűződnek többek között az X.com, a PayPal, a SpaceX, a Tesla és a Neuralink vállalkozások – azt tervezi, hogy támogatja a Donald Trump republikánus elnökjelölt mögött álló új politikai szervezetet – számolt be róla hétfőn több hírportál. Az üzletember 252 milliárd dollárra becsült nettó vagyonával a világ egyik leggazdagabb embere.

Donald Trumpnak, az Amerikai Egyesült Államok volt elnökének, jelenleg a Republikánus Párt elnökjelöltjének az America PAC (politikai akcióbizottság) gyűjt adományokat.

A május végén létrejött „szuper-PAC” eddig 8 millió dollárt szedett össze a nagy techcégek vezető személyiségeitől. Az America PAC adományozói között van egymillió dollárral a Lonsdale Enterprises, valamint fejenként 250 ezer dollárral a Facebook létrehozásában egykor közreműködő Cameron és Tyler Winklevoss, és Antonio Gracias is, aki 2007 és 2021 között a Tesla igazgatója volt – írja a The New York Times.

Elon Musk szombaton foglalt állást először nyilvánosan Trump mellett a választási küzdelemben, pár órával a volt elnök ellen egy kampányrendezvényen elkövetett merénylet után.

Értesülések szerint kijelentette, hogy havi 45 millió dollárt tervez adni a jelölt mögött álló Super Pac-nek.

A milliárdos információk szerint már át is adott is egy „tekintélyesnek” nevezett összeget az America Pac-nek – jelentette a Bloomberg. A hírügynökségek beszámolói az adományokról meg nem nevezett, az üzletember terveit ismerő személyek információira támaszkodnak. Ha Musk végigviszi, egy ilyen mértékű adomány rendkívüli összeg lenne – hívta fel a figyelmet a The Wall Street Journal, amely a 2024-es ciklus eddigi legnagyobb ismert adományaként azt az 50 millió dollárt említette, amelyet Thomas Mellon bankár dédunokája nyújtott.

Változást hozhatott a merénylet, de közös érdekek is vannak

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott választási gyűlésen merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje ellen közép-európai idő szerint vasárnap kora hajnalban. Az amerikai politikust bár vérző füllel kísérték le a színpadról, túlélte az ellene irányuló támadást.

Elon Musk Tesla-vezér márciusban azt mondta, hogy nem fog adományozni egyik amerikai elnökjelöltnek sem.

Az amerikai politikust – akit a Republikánus Párt hétfőn választott meg hivatalos elnökjelöltjének – ért hétvégi támadásra adott reakciójában úgy fogalmazott, hogy „teljes mértékben támogatom Trump elnököt, és remélem, hogy mihamarabb felépül!”.

Hozzátette, hogy Amerika utolsó hasonlóan kemény jelöltje Theodore Roosevelt volt.

Musk vélhetően június 30-ig a megjelent hírek ellenére vélhetően nem nyújtott közvetlen támogatást a Super Pac-nek, ugyanis a dél-afrikai születésű milliárdos nem szerepelt a szervezet által hétfőn közzétett támogatói listán.

Donald Trump kampányában – mint írtuk – már korábban kijelentette, hogy megválasztása esetén fellép a keleti elektromosautó-gyártók – mint például a kínai BYD – esetleges amerikai piaca ellen, ahol egyébként az eladásokat tekintve Elon Musk elektromos autói vezetnek.

„Hszi [Csin-ping] elnök úr, ha most hallgat engem: mi ketten barátok vagyunk, de tudja, hogy én mire vagyok képes. Vannak azok a szörnyen nagy autógyárak, amiket most Mexikóban építenek… nem vesznek fel oda amerikaiakat, és nem adják el nekünk az autóikat. Százszázalékos vámot vetünk ki minden egyes autóra, ami átjön a határvonalon, és nem tudják eladni azokat, ha engem megválasztanak” – fogalmazott Donald Trump egyik kampányeseményén.

Az úgynevezett politikai akcióbizottságok nem finanszírozhatják közvetlenül egy-egy jelölt kampányát, de a jelöltet támogató tevékenységeket – például kampányolást, terepmunkát – végezhetnek. Más támogatók esetében is megfigyelhetőek a Trump-kampány üzeneteivel egybevágó célok, például a már említett kriptopénz-vállalkozó Winklevoss ikrek korábban azért támadták Joe Bident, amiért szerintük szabályozásával háborút folytat a digitális fizetőeszközök ellen, ellenben júniusban „bitcoin-, kripto- és üzletbarátként” üdvözölték Donald Trumpot.