Döntött az Európai Unió legfelsőbb bírósága, veszélybe kerülhet Ursula von der Leyen pozíciója

2024.07.17. 12:03
Ursula von der Leyen elveszítette a vakcinaszerződések átláthatóságával kapcsolatos ügyet az Európai Unió legfelsőbb bíróságán. A döntés egy nappal azelőtt született, hogy az európai parlamenti képviselők Ursula von der Leyenről szavaznak Strasbourgban.

Az Európai Unió Bírósága szerdán úgy döntött, hogy az Európai Bizottság nem biztosított „kellően széles körű hozzáférést” a nyilvánosság számára a Covid–19 vakcinaszerződéseihez, és szabálytalanságokat talált a dokumentumok egyes részeinek szerkesztésére vonatkozó indoklásában − számolt be róla a Politico.

A várva várt ítéletet egy nappal a döntő szavazás előtt hozták meg Ursula von der Leyen számára, akinek csütörtökön 361 európai parlamenti képviselő támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy ismét megerősítsék a végrehajtó testület élén.

Az ügyet a Zöldek európai parlamenti képviselőinek egy csoportja terjesztette elő, akik kérelmezték, hogy hozzáférjenek a vakcinaszerződésekhez és az ahhoz kapcsolódó dokumentumokhoz, hogy megértsék a bizottság és a Covid–19-vakcinagyártók közötti, 2021-re szóló megállapodást.

A bizottság csak részben volt hajlandó betekintést engedni bizonyos szerződésekbe, azzal érvelve, hogy egyes részeket kereskedelmi érdekek védelmében vagy adatvédelmi okokból szerkesztettek. Az EP-képviselők ezután az elutasítás miatt bírósághoz fordultak a bizottság ellen.

Szerdán az Európai Unió legfelsőbb közigazgatási bírósága úgy döntött, hogy a bizottság döntése, miszerint a szerződések egyes szakaszait szerkesztik, „szabálytalanságokat” tartalmaz. Megállapította, hogy a bizottság „nem bizonyította, hogy az említett záradékokhoz való szélesebb körű hozzáférés ténylegesen aláásná az érintett vállalatok kereskedelmi érdekeit”.