Benjamin Netanjahu találkozni akar Donald Trumppal Amerikában

GettyImages-1132775269
2024.07.23. 07:30
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök személyes találkozót kért Donald Trump volt elnökkel, miközben a héten az Egyesült Államokban tartózkodik. Azonban nem egyértelmű, hogy a politikust bíráló Donald Trump beleegyezik-e a találkozóba.

Ahogy korábban beszámoltunk, Benjamin Netanjahu hétfőn Washingtonba érkezett, hogy találkozzon Joe Biden amerikai elnökkel, Kamala Harris alelnökkel és további amerikai képviselőkkel. A tervek szerint szerdán beszédet is tart a kongresszus előtt.

Netanjahu és Trump csapata az elmúlt napokban megvitatta annak lehetőségét, hogy a két vezető személyesen találkozzon egymással, esetlegesen Floridában. Trump még nem egyezett bele a találkozóba, de nem is utasította el egyenesen az ötletet − írta meg a Politico.

Amennyiben találkozóra kerül sor, az valószínűleg a hét második felében lehet, a volt elnök csütörtöki észak-karolinai nagygyűlését követően. A Trump-kampány és Izrael washingtoni nagykövetsége nem válaszolt a kommentárkérésekre.

A beszélgetések Biden történelmi jelentőségű döntésének árnyékában zajlanak, Harris kampányának felfuttatásával egy időben. Az alelnök még mindig csapata összeállításának és külpolitikai álláspontjának kialakításán dolgozik, beleértve a gázai háborút is.

Donald Trump a zsidó állam elkötelezett támogatója, és 2017-ben hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet fővárosának. A következő évben oda költöztette az amerikai nagykövetséget. Azonban az elmúlt években összeveszett az izraeli miniszterelnökkel. Trumpot felbosszantotta Netanjahu gratuláló nyilatkozata Biden 2020-as győzelmét követően. A volt elnök pedig október 7-e körül elítélte Netanjahut az ország hírszerzési kudarca miatt. Azzal is megfenyegette a miniszterelnököt, hogy ha nem tud hamarosan egyezséget kötni a túszok hazahozataláról, azt egy leendő Trump-kormányzat nem nézi majd jó szemmel.

Jobb, ha még hivatalba lépésem előtt hazatérnek, különben nagyon nagy árat fogtok fizetni

− mondta Trump a múlt héten a milwaukee-i republikánus nemzeti konvención tartott beszédében.

Ha Netanjahu a héten találkozik Trumppal, azzal támogatást szerezhet a volt elnöknél és a ciszjordániai és gázai politikájához, valamint a Hezbollah elleni, északi határon folytatott hadjáratához.

A két ország reméli, hogy ezen a héten előrébb tudnak lépni a gázai tűzszünet elérését és a még megmaradt túszok szabadon bocsátását segítő tárgyalásokban. Az Egyesült Államok és Izrael, valamint Egyiptom és Katar titkosszolgálati vezetői a múlt héten találkoztak volna a Közel-Keleten, mielőtt a zsidó állam arról tájékoztatta Washingtont, hogy úgy döntött, mégse vesz részt a tárgyaláson.

(Borítókép: Benjamin Netanjahu és Donald Trump 2019. március 25-én. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)