A lengyeleknél kiverte a biztosítékot a tusványosi beszéd, Szijjártó Péternél betelt a pohár

ZS 7006
2024.07.28. 14:14
A lengyel külügyminiszter-helyettes élesen bírálta Orbán Viktor tusványosi beszédét, elmondása szerint a magyar miniszterelnök lengyelellenes, és jobban tenné, ha új szövetséget alapítana Putyinnal. Szijjártó Péter válaszában arról írt, eddig a lengyel-magyar barátságra való tekintettel tűrték Varsó képmutatását és provokációit, de most betelt a pohár.

Orbán Viktor tusványosi beszédére többen reagáltak már, most viszont az előadásban sokat emlegetett lengyelek is csatlakoztak. Wladyslaw Teofil Bartoszewski külügyminiszter-helyettes szerint Orbán beszéde támadás volt Lengyelország, az USA, az Európai Unió és a NATO ellen is.

„Nem üzletelük Oroszországgal, ellentétben Orbán miniszterelnökkel, aki a nemzetközi társadalom peremére szorult, mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban” – mondta Bartoszewski a lengyel Business Insidernek.

A miniszterhelyettes nem érti, hogy Magyarország még miért van a NATO-ban, ha Orbán Viktor szerint ennyire mostohán bánnak vele. Feltette a kérdést, Orbán miért nem alapít egy új szövetséget Putyinnal és a többi tekintélyelvű országgal? „Ha nem akarsz klubtag lenni, kiléphetsz” – fogalmazott.

Blokkolja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyünk uniós visszatérítését, és azt mondja, hogy továbbra is blokkolni fogja. Régen volt egy mondás: „lengyel, magyar, két jó barát”, de itt most veszekedés van a családban

 – zárta Bartoszewski.

Mint az Index is megírta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten azt mondta: az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának mindaddig blokkolni fogja Magyarország, amíg Kijev nem teszi újra lehetővé a Lukoil zavartalan kőolajszállítását Ukrajnán keresztül Magyarországra.

Szijjártó Péter a közösségi médiában reagált lengyel külügyminiszter-helyettes szavaira. Szerinte a lengyel kormány képmutató, ugyanis azért kritizálják a magyar kormányt, mert kőolajat importálnak Oroszországból, miközben ők is ugyanezt teszik: „ha jól megnézzük az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáját, akkor azon bizony ott találjuk a lengyeleket is.”

Ezzel nem is lenne semmi baj, mert az energiaellátásnak végső soron fizikai alapjai vannak, viszont ha ez már így alakult, akkor nem kellene képmutatónak lenni, és nem kellene másokat vádolni

– fogalmazott a külügyminiszter, aki szerint „a lengyel-magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, mostanra azonban betelt a pohár”.

Bukás után visszatérés

Orbán Viktor Tusványoson elmondta, hogy az Egyesült Államok Lengyelországot akarja megtenni Európa amerikai központjává – ez azonban egy hamvába holt terv, hasonlóan az ukrán EU- és NATO-csatlakozáshoz. A miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte a lengyelek tervük bukása után visszatérnek a V4-ekhez.

Emellett azzal vádolta a lengyeleket a Business Insider szerint, hogy meggyengítették a Berlin–Párizs-tengelyt Európában, hogy a London–Varsó–Kijev–Baltikum–Skandinávia vonalt erősítsék.

Helyszíni stábunk a magyar miniszterelnök beszédén kívül a 33. Tusványosról beszámolt:

  • A megnyitóról, ahol Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke letakarta a jobb fülét, így emlékeztetve a Donald Trump elleni támadásra.
  • Később többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke, az MSZP volt vezetője vitázott a magyar külpolitikáról.
  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy kulináris hasonlattal mutatta be a magyar uniós elnökség eddigi tevékenységét.
  • Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő is Tusnádfürdőn van, ahol kezdésként Molnár Attila Károly eszmetörténésszel vitázott.
  • Németh Zsolttal videós interjút is készítettünk.
  • Szerdán pedig kétszer is felhőszakadás volt.
  • Csütörtökön Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával és a magyar stratégiával indítottunk.
  • Megtartották a hagyományos pártpolitikai vitát is ellenzéki és kormánypárti képviselők részvételével.
  • Van olyan téma, amelyben egy ellenzéki képviselő és egy miniszterhelyettes egyetértett.
  • Baloldali politikusokat kérdeztünk a magyarországi baloldal helyzetéről.
  • Pénteken újra a színpadon volt Schiffer András, ezúttal Lánczi Tamással, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjével vitázott.
  • Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az Erasmus- és a Horizon-ügyek hátteréről beszélt.
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével a színpadon ülve többek között Magyar Péterről és az Európai Néppártról is beszélt.

(Borítókép: Orbán Viktor Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)