Tömeges letartóztatásokba kezdtek a franciák az olimpiai szabotázs ügyében

2024.07.29. 19:07
A párizsi olimpia megnyitójának napján a francia gyorsvasúthálózatot és a távközlési csatornákat is támadás érte. Az események felderítése érdekében becslések szerint 150 embert tartóztattak le a helyi hatóságok. Oroszország eközben tagadja, hogy bármi köze lenne az olimpiával kapcsolatos szabotázshoz.

A párizsi olimpia megnyitója előtt számos összehangolt támadás érte a francia nagy sebességű (TGV) vonatokat. Patrice Vegriete francia közlekedési miniszter beszámolója szerint a támadások egész hétvégére megbénították a vasúti forgalmat. Az elkövetők a sínek közelében futó, a járművezetők számára a biztonsági információk (például piros jelzés) továbbítását biztosító optikai kábeleket elvágták és felgyújtották.

A szabotázs okozta fennakadásokat július 28-án is csak részlegesen tudták helyreállítani. Az atlanti vonalon (Bretagne, nyugati és délnyugati régió) a tízből kilenc nagy sebességű vonat (TGV) aznap déltől már közlekedett is.

Az északi nagy sebességű vonalon azonban a károk mértéke miatt nagyobb javításokra volt szükség, a forgalmat július 28-ig korlátozták, tízből hét vonat közlekedett, egy-két órás késésekkel. A francia nemzeti vasúttársaság (SNCF) igazgatója, Jean-Pierre Farandou vasárnap kijelentette, hogy hétfőre minden helyreáll a hálózaton.

A francia hatóságok nagyobb figyelmet fordítanak a gyorsvasútra

A vasúttársaság ellen elkövetett cselekményekről Patrice Vergriete, francia közlekedési miniszter elmondta, hogy a támadások költsége „nagy valószínűséggel” több millió euró is lehetett. A 8000 kilométeres TGV-hálózat felügyeletének megerősítése érdekében 250 vasúti biztonsági ügynököt valamint 50 drónt vetnek be, továbbá a csendőrség rendszeres helikopteres megfigyeléseket fog végezni – tette hozzá.

A támadásokat egyelőre senki nem vállalta magára, azonban hétfőn letartóztattak egy szélső-baloldali aktivistát az SNCF egyik telephelyén, akinek az autójában hozzáférési kulcsokat, vágóeszközöket és egy univerzális kulcskészletet találtak. 

a távközlési hálózatot is támadták

Hétfőn az is kiderült, hogy a francia távközlési hálózatát is vandálok vették célba, emiatt hat régióban léptek fel zavarok. A támadások során a nagy távolságú optikai kábeleket érte rongálás, ám az olimpiai játékok szolgáltatója, az Orange nem volt érintett.

Marina Ferrari digitális ügyekért felelős miniszter hétfő reggel elmondta: „A leghatározottabban elítélem ezeket a gyáva és felelőtlen tetteket. Köszönöm a ma reggel mozgósított csapatoknak, hogy elvégezték a javításokat, és helyreállították a sérült helyek szolgáltatását.”

150 embert tartóztattak le

Gérald Darmanin francia belügyminiszter nyilatkozata szerint a szélsőbaloldaliakat eddig meg nem nevezett személyek bátoríthatták. Hozzátette, hogy a támadások precízek és jól irányzottak voltak. A belügyminiszter a France 2 televíziós csatornának megerősítette, hogy 

becslések szerint 150 személyt tartóztattak le,

akik vagy szabotázst vagy radikális tüntetéseket akartak végrehajtani Párizsban az olimpiai játékok első eseményei alatt – írta a Guardian.

Oroszország állna a merényletek mögött?

A francia hatóságok hivatalosan nem erősítették meg, hogy a támadások mögött az oroszok állnának, ellenben az orosz állam támogatását élvező hackercsoportoktól kaptak fenyegetéseket. 

További, Oroszországra mutató jelként hozzák fel annak az orosz férfinak a letartóztatását, aki 30 év börtönbüntetésre is számíthat, amiért „idegen hatalommal folytatott hírszerzést azzal a céllal, hogy ellenségeskedést provokáljon Franciaországban” – közölte az NBC.

Oroszország tagad

A Kreml szerint álhír hogy Oroszországnak köze lett volna a francia vasúthálózat ellen elkövetett szabotázsakciókhoz – írja az MTI.

Oroszország visszautasítja és megalapozatlan álhírnek tartja azokat a nyugati sajtóspekulációkat, hogy köze lett volna a francia gyorsvasúthálózat ellen elkövetett szabotázsakciókhoz, amelyek az olimpiai játékok nyitónapján okoztak káoszt a vasúti közlekedésben – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az utóbbi időben sokszor nemcsak a kisebb jelentőségű, hanem időnként tekintélyes nyugati sajtóorgánumok is bármit képesek megtenni Oroszország lejáratásáért, amikor bármilyen történésért őt teszik felelőssé, miközben nincsenek bizonyítékaik

– tette hozzá a szóvivő.

Az olimpia eseményeit az Index percről percre közvetíti, amit ide kattintva követhet.