Iránban végeztek a legfőbb Hamász-vezérrel, egy izraeli rajtaütésben halt meg Iszmail Haníje

GettyImages-2147963661
2024.07.31. 06:16

Megölték a Hamász politikai vezetőjét, Iszmail Haníjét az iráni fővárosban, Teheránban – jelentette szerdán a Press TV iráni állami média az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) hírügynökségre hivatkozva.

A Hamász nem sokkal a bejelentés után közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy HanÍje meghalt a teheráni rezidenciáján végrehajtott izraeli „rajtaütés” során, miután részt vett az új iráni elnök beiktatásán.

A CNN hozzáteszi, egyelőre nem világos, hogy pontosan mikor ölték meg Haníjét. Az új iráni elnököt kedden iktatták be hivatalába.

A Hamász politikai hivatalának helyettes vezetője, Musza Abu Marzuk az MTI szerint kijelentette, hogy

Iszmail Haníje meggyilkolása gyáva tett, amely nem marad válasz nélkül.

Sami Abu Zuhri, a Hamász egyik tisztségviselője szerint „a merénylet súlyos eszkaláció, melynek célja, hogy megtörje a Hamász akaratát”. Hozzátette, ezek a próbálkozások nem fogják elérni a kívánt célokat.

Menekülttáborból az élre

Haníje hosszú ideig a militáns csoport politikai vezetője volt. A 62 éves férfi egy Gáza melletti menekülttáborban született, és az 1980-as évek végén, az első intifáda, azaz felkelés idején csatlakozott a Hamászhoz.

A Hamász hatalmának növekedésével Haníje egyre feljebb lépett a ranglétrán – 2004-ben a titkos „kollektív vezetés” tagjává, majd 2006-ban a Palesztin Hatóság miniszterelnökévé nevezték ki. 2017-re a csoport vezetője lett, nem sokkal később pedig az Egyesült Államok „különlegesen kijelölt globális terroristának” nevezte ki.

Többször próbálták meg likvidálni

Haníje 2003-ban könnyebben megsebesült egy izraeli merényletkísérletben, amikor Jeruzsálem megpróbálta felszámolni a Hamász gázai vezérkarát.

Túlélte a Fatah ellene elkövetett merényletkísérletét 2006-ban, majd 2007-ben a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász úgy döntött, hogy meneszti a miniszterelnöki posztról, de a Hamász nem volt hajlandó elfogadni ezt.

Haníje továbbra is irányította a Gázai övezetet, de Ciszjordániát nem, ahol a Fatah vette át az igazgatást.

Izraeli légicsapásban vesztette el több családtagját

Az évek során részt vett Jimmy Carter volt amerikai elnökkel folytatott béketárgyalásokon, és találkozott más világvezetőkkel, köztük Hamad bin Khalifa al-Thani sejkkel, Katar emírjével és az év elején Vang Kejian kínai diplomatával.

Áprilisban izraeli légicsapásokban Haníje három fia és négy unokája halt meg a Hamász szerint.

Akkor Haníje kijelentette, hogy a családtagjai halála nem befolyásolja a folyamatban lévő tűzszüneti és túsztárgyalásokat. „Aki azt hiszi, hogy azzal, hogy a gyerekeimet célba veszi a megállapodás előtt, arra kényszeríti a Hamászt, hogy engedjen követeléseiből, az téveszméket kerget” – mondta.

(Borítókép: Iszmail Haníje Isztambulban, Törökországban 2024. április 20-án. Fotó: Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu / Getty Images)