Videón, ahogy több tucat rakétával támadja a Hezbollah Izraelt, durva eszkaláció jöhet

2024.08.04. 09:21
Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Jordánia felszólította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Libanont, Kanada pedig figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak Izraelbe, ugyanis Irán „súlyos” megtorlást ígért Izraelnek a Hamász vezetője, Iszmail Haníje kiiktatása miatt.

Az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége felszólította állampolgárait, hogy a közel-keleti feszültségek fokozódása közepette hagyják el Libanont „bármilyen elérhető repülőgéppel”. David Lammy brit külügyminiszter is hasonló kérést fogalmazott meg a brit állampolgárok számára, akik Libanonban tartózkodnak, szerinte a regionális helyzet „gyorsan romolhat”.

Irán „súlyos” megtorlást ígért Izrael ellen, amelyet a Hamász vezetőjének, Iszmail Haníjének a szerdai teheráni haláláért okol. A merénylet órákkal azután történt, hogy Izrael megölte Fuad Shukr Hezbollah-parancsnokot Bejrútban. Félő, hogy a libanoni székhelyű Hezbollah, egy Irán által támogatott csoport súlyos szerepet játszhat egy ilyen megtorlásban, ami viszont komoly izraeli válaszlépéseket válthat ki.

A Hezbollah helyi idő szerint vasárnap 00:25 körül (magyarországi idő szerint szombat 23:25) több tucat rakétát lőtt ki az észak-izraeli Beit Hillel városára. A közösségi médiában közzétett felvételeken látható, amint az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer elfogja a rakétákat. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

 Az eseményekkel kapcsolatban több ország is óva intette állampolgárait az Izraelbe utazástól:

  • A jordániai külügyminisztérium azt tanácsolta állampolgárainak, hogy azonnal hagyják el Libanont.
  • Kanada arra figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak Izraelbe, a Libanonba való utazástól már korábban is óva intette őket, mivel „a helyzet tovább romolhat” a térségben.
  • Az Egyesült Államok nagykövetsége szombaton közölte, hogy azoknak, akik úgy döntenek, hogy Libanonban maradnak, „készítsenek készenléti terveket”, és készüljenek fel arra, hogy „hosszabb időre a helyükön maradnak”. Közölte, hogy több légitársaság felfüggesztette és törölte járatait, és sok jegy már elkelt, de „a Libanon elhagyására szolgáló kereskedelmi közlekedési lehetőségek továbbra is rendelkezésre állnak”. A Pentagon további hadihajókat és vadászgépeket telepít a térségbe, hogy segítsen megvédeni Izraelt az Irán és megbízottjai esetleges támadásaitól.
  • Az Egyesült Királyság közölte, hogy további katonai személyzetet, konzuli személyzetet és határőröket küld, hogy segítsenek az esetleges evakuálásokban – de felszólította az Egyesült Királyság állampolgárait, hogy hagyják el Libanont, „amíg a kereskedelmi járatok közlekednek”. Két brit katonai hajó már a térségben van, a Királyi Légierő pedig szállítóhelikoptereket helyezett készenlétbe.
  • A magyar kormány 165 Libanonban tartózkodó magyar állampolgárt keresett meg az evakuálással kapcsolatban, a lehetőséggel 18-an éltek.

Gázában legalább 17 ember halt meg egy menedékhelyként működő iskolában egy izraeli csapás következtében – közölték szombaton a Hamász vezette hatóságok. Az izraeli hadsereg szerint a Gáza városában található iskolát a fegyveresek parancsnoki központként használták. A Hamász tagadta, hogy civil létesítményekből működne. Az izraeli minisztereket a hétvégén műholdas telefonokkal küldték haza arra az esetre, ha támadás érné az ország kommunikációs infrastruktúráját.

Pénteken az iráni állami televízió egyik bemondója arra figyelmeztetett, hogy „a világ rendkívüli jeleneteknek lesz tanúja”. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmeztette az izraelieket, hogy „kihívásokkal teli napok állnak előttünk… Minden oldalról hallottunk fenyegetéseket. Felkészültünk minden forgatókönyvre”.

Az Izrael és Irán közötti feszültség kezdetben 12 gyermek és tinédzser megölésével fokozódott az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon végrehajtott támadásban. Izrael a Hezbollahot vádolta meg, és „súlyos” megtorlást ígért, bár a Hezbollah tagadta, hogy köze lenne hozzá. Napokkal később a Hezbollah magas rangú parancsnoka, Fuad Shukr meghalt egy célzott izraeli légicsapásban Bejrútban. Órákkal ezután Iszmail Haníje Hamász-vezért meggyilkolták Iránban, a Hamász fő támogatójában, ahová azért látogatott el, hogy részt vegyen az új iráni elnök, Maszúd Peszeszkian beiktatásán.

A Haníje temetési szertartásán Teheránban csütörtökön Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője vezette az imákat. Korábban megfogadta, hogy Izrael „kemény büntetést” fog szenvedni a gyilkosságért – írja a BBC.