új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dmitro Lubinec, Ukrajna emberi jogi biztosa sürgős felhívást intézett a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához (ICRC) és az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ), valamint az ukrán bűnüldöző szervekhez az interneten terjedő fényképek fényében, amelyeken egy ukrán fogoly látható, akit az orosz megszállók megkínoztak és megöltek, írta meg az Ukrajinszka Pravda.

    „Egy olyan fotó került fel az internetre, amelyen egy ukrán fogoly holtteste látható, akinek a fejét és végtagjait az oroszok levágták. Ez nemcsak a hadifoglyokkal való bánásmódra vonatkozó genfi egyezmény megsértése, hanem egy szörnyű tett. Szeretném megjegyezni, hogy a nemzetközi humanitárius jog kimondja, hogy a hadifoglyokat nem lehet kínozni, bántalmazni vagy megölni” − közölte az emberi jogi biztos.

    Lubinec sürgősen az ICRC-hez és az ENSZ-hez fordult, hogy dokumentálják az emberi jogok Oroszország általi megsértését. Arra kérte továbbá az ukrán bűnüldöző szerveket, hogy erősítsék meg a megölt férfi személyazonosságát és a vele szemben elkövetett bűncselekmény tényét.

    Hangsúlyozta, hogy amíg a hadifoglyokat ellenséges állam tartja fogva, addig az az állam felelős a velük való bánásmódért. Ezért a kínzásért és a gyilkosságért az Orosz Föderációnak kell viselnie a felelősséget, nem csak az azt elkövető orosz katonáknak.

  • Az elmúlt időszak egyik meghatározó gazdaság- és külpolitikai kérdése volt a Lukoil-ügy, amellyel kapcsolatban többen is megszólaltak. Az Indexnek most Esztergomban, az MCC Feszten volt lehetősége a témában kérdezni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

    „Két és fél éve zajlik a háború, tehát az arra való hivatkozás, hogy a háború vagy az oroszok vagy ukrán nemzetbiztonsági érdekek miatt került volna sor erre az intézkedésre, szerintem ingatag lábakon áll” – fogalmazott az Index kérdésére a Lukoil-üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az esztergomi MCC Feszten.

    A tárcavezető emiatt úgy látja, hogy más ok húzódhat a háttérben, amely ok szerinte az, hogy az elmúlt hónapok, évek nyomásgyakorlása nem ért célt Magyarországgal szemben. Szijjártó Péter hozzátette: folyamatosan keresik az eszközöket Brüsszelből arra, hogy megtörjék a jelenlegi magyar politikát és egyben a békepárti magyar stratégiát.

    A mostani helyzet koordináltnak tűnik, mert szerintem az Európai Unió annyira nem lehetne még gyenge, hogy ha akarná, akkor ne tudná világossá tenni valamelyik tagjelölt ország számára, hogy nem lehet szórakozni más tagjelölt ország energiaellátásának biztonságával

    – jelentette ki Szijjártó Péter.

    Cikkünket részletesen itt olvashatja.

  • A Zapad, azaz Nyugat orosz katonai csoport az ukrán fegyveres erők katonáit és katonai felszereléseit támadta meg – közölte az orosz védelmi minisztérium.

    A Ria Novosztyinak nyilatkozó egyik Grad-járműparancsnok elmondta, hogy a több ukrán katonát likvidáltak, és több lőszerraktárat és páncélozott járművet megsemmisítettek. A lapnak nyilatkozó katona arról is beszélt, hogy ezek többsége leginkább erdős részeken helyezkedik el, és nem befolyásolja a támadás kimenetelét, hogy nappal vagy éjszaka indítják a támadó akciókat.

    Mindig gyorsan és tisztán támadunk. De most inkább éjszaka. A járműveinket elektronikus védelemmel óvjuk, de drónelhárító ágyúkat is használunk. Védőhálót telepítettünk, hogy csökkentsük a károkat

    – fogalmazott az orosz katona.

    Az orosz lap által megosztott információkat független forrásból nem tudtuk ellenőrizni.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború történéseiről. Az előző nap legfontosabb eseményei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!