Ezért tudott a merénylő a rendőrség épületének tetejéről rálőni Donald Trumpra

GettyImages-2161923146
2024.08.05. 05:54
A The Washington Post vizsgálata szerint a gyűlés napján az akadozó kommunikációs rendszer akadályozta a titkosszolgálatot abban, hogy valós időben észlelje a fenyegetést.

Sürgős üzenet szólt a rádióban a fehér lakókocsiban, amely a helyi rendőrség mobil kommunikációs központja volt, és amely Donald Trump volt elnök július 13-i gyűlésének biztosításában segített a pennsylvaniai Butlerben.

Csak hogy tudjátok, egy fiatalabb, hosszú hajú fehér férfi ólálkodik az AGR épület [a helyi rendőrség – a szerk.] körül

− mondta egy, a helyi védelmi erőkhöz tartozó mesterlövész helyi idő szerint 17 óra 42 perckor a The Washington Post által megszerzett és most publikált titkosított rádióbeszélgetések leirata szerint. „Látták, amint egy távolságmérővel néz a színpad felé [...] Elvesztettük szem elől” – tették hozzá később. 

A Trump védelméért felelős titkosszolgálati szervtől, a Secret Service-től senki sem tartózkodott a fehér lakókocsiban, hogy meghallgassa az üzenetet két rendvédelmi tisztviselő szerint. A szövetségi ügynökségnek saját mobil parancsnoki állomása volt majdnem 300 méterre, és nem volt közvetlen, nyílt kommunikációs vonala a helyi rendőrség központjához. A két tisztviselő szerint a lakókocsiban lévő helyi parancsnoknak a mobiltelefonjával kellett felhívnia egy állami rendőrt, hogy az továbbítsa az üzenetet.

A  The Washington Post megszerezte a helyi rendőrség által aznap a gyűlésen folytatott több mint hétórás titkosított rádiós kommunikáció korábban nem közölt átiratát, és több rendvédelmi tisztviselővel is interjút készített, akik közül néhányan a folyamatban lévő nyomozás miatt névtelenséget kértek.

A helyi rendőrök fél órán keresztül próbálták elérni a titkosszolgálatot

A közvetlen kommunikációs kapcsolat hiánya később akadályozta a Secret Service-t abban, hogy gyorsan érzékeljék a Thomas Matthew Crooks leendő merénylő által jelentett veszélyt.

A helyi rendőrség 29 percig próbálta felvenni a kapcsolatot az ügynökség embereivel.

Ez eredményezte a szövetségi ügynökség évtizedek óta legsúlyosabb biztonsági hibáját, állapította meg a The Washington Post vizsgálata. 18 óra 11 perckor Crooks tüzet nyitott egy háztetőről, nyolc golyót lőtt ki, amelyektől a volt elnök megsebesült, egy tüntető meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült.

A rendőrség tetejéről lőtt a merénylő

Az átirat és a beszámolók az eddigi legtisztább képet adják a Crooks utáni percről percre zajló hajszáról, és megmutatják, hogyan kerülte el a rendőröket, és hogyan mászott fel észrevétlenül egy közeli épület tetejére. A rendőrség 20 percig nem találta Crooksot, miután látták a távolságmérővel, derül ki a jegyzőkönyvből.

Amikor ismét észrevették, épp arra a területre tartott, ahol feljutott volna a helyi rendőrség épületének tetejére. De az egyik rendőr rosszul írta le, merre tart, és a kollégáit az épület rossz oldalára irányította.

The Washington Post  vizsgálata azt is kimutatta, hogy a Secret Service és a helyi rendőrség közötti kommunikáció nem volt egységes és időigényes volt, ami segít megmagyarázni, hogy a titkosszolgálat Trumphoz legközelebb álló ügynökeit miért érte meglepetésként a lövöldözés. Három alkalommal a Butler megyei parancsnokság egy helyi rendőrének kellett mobiltelefonon keresztül továbbítania az információkat Crooksról a Secret Service központjának − egy olyan napon, amikor a tömeg miatt a mobilszolgáltatás akadozott és megbízhatatlan volt.

Ez a módszer túl lassú volt, amikor a másodpercek is számítottak.

Egy helyi rendőr észrevette Crooksot a háztetőn fegyverrel a kezében, és a rádión értesítette a helyi parancsnoki központot,

hogy fegyver van nála, körülbelül 30 másodperccel a lövések eldördülte előtt, a rádiókommunikáció átirata és a Secret Service tisztviselői szerint, de ez az üzenet nem jutott el a titkosszolgálat parancsnoki központjához, mielőtt Crooks elkezdett volna lövöldözni, ismerte el az ügynökség.

(Borítókép: Donald Trump 2024. július 13-án a pennsylvaniai Butlerben. Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images)