Új atombunkert alakítottak ki Izraelben, Benjamin Netanjahu is fedezékbe vonul

2024.08.06. 15:05
Az Irán és a Hezbollah közös akciója miatt atombunkert alakítottak ki Jeruzsálemben. A Nemzeti Irányítási Központ szoros kapcsolatban áll Tel-Avivval is.

Egy új atombunkert alakított ki az Izraeli Biztonsági Ügynökség Jeruzsálemben, a föld alatt, Izrael legfelsőbb vezetése számára, amely minden fegyverrendszerrel szemben védve van – írja az ATV az izraeli sajtó alapján. 

A föld alatti objektum célja, hogy szükség esetén akár hosszabb időre is teljes körű védelmet nyújtson a politikai és katonai vezetők számára,

és az ország és a hadsereg irányítása zavartalanul folyhasson.

A bunker megépítéséről 2006-ban, a libanoni háború tapasztalati alapján döntöttek, és hivatalosan Nemzeti Irányítási Központnak nevezik. 

A rakéták és egyéb fegyverek ellen védett objektum pontos helyét és mélységét az izraeliek természetesen nem közölték, azonban azt tudni lehet, hogy az óvóhely több száz ember befogadására alkalmas, lakószobákkal, irodákkal és tárgyalótermekkel van ellátva. A bunkerben található egy parancsnoki központ is, amely szoros kapcsolatban áll a Tel-Avivban található izraeli védelmi minisztériummal.

Szijjártó Péteren keresztül üzente meg Irán, hogy támadni fognak

Nemrég arról írtunk: Irán úgy döntött, hogy megtámadja Izraelt, és ezt Magyarországon keresztül kommunikálta is feléjük – tette közzé a The Jerusalem Post

The Jerusalem Post szerint a hírt hétfőn jelentette be Jiszrael Katz külügyminiszter, miközben intenzív diplomáciai erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy elkerüljenek minden további katonai akciót, amely közvetlen háborút robbanthat ki az iszlám köztársaság és a zsidó állam között.

Az utóbbi napokban a külföldi sajtóban több cikket is lehetett olvasni arról, hogy Irán és a Hezbollah hamarosan támadást indíthat Izrael ellen. Az akciót sokan hétfőre várták, de egyelőre elmaradt. Eközben Izrael egy újabb Hamász-vezető likvidálását jelentette be a minap.