Az Egyesült Államok bírósága fellépett a Google monopóliuma ellen

2024.08.06. 07:23
Jogellenesnek ítélték a Google keresőmotorjának monopolista törekvéseit az Egyesült Államok egyik bíróságán hétfőn. Az anyavállalat, az Alphabet fellebbezést tervez a döntés ellen, amelyet az ország legfőbb ügyésze „az amerikai nép történelmi győzelmeként” üdvözölt.

Egy Egyesült Államokban hozott hétfői bírósági ítélet szerint a Google jogellenesen járt el, hogy eltiporja a konkurenciát és fenntartsa monopóliumát az online keresés és a kapcsolódó hirdetések terén – írja a BBC.

A mérföldkőnek számító döntés jelentős csapást mér az Alphabetre, a Google anyavállalatára,

és átformálhatja a technológiai óriások üzleti tevékenységét.

Az amerikai igazságügyi minisztérium még 2020-ban perelte be a Google-t, az online keresőpiac mintegy 90 százaléka feletti ellenőrzése miatt. Az eljárás egyike a nagy technológiai cégek ellen indított számos pernek, amelyekkel az amerikai trösztellenes hatóságok megpróbálják erősíteni a versenyt az iparágban.

Az ügyet időnként úgy jellemezték, hogy az egzisztenciális fenyegetést jelenthet a Google-ra és tulajdonosára nézve, tekintettel a keresési és online hirdetési üzletág dominanciájára. Az Egyesült Államok „strukturális enyhítést” kért a bíróságtól, azonban az, hogy a döntés valójában milyen szankciókat jelent a Google-re és az Alphabetre nézve, egyelőre nem világos, ugyanis egy későbbi tárgyaláson határoznak a bírságokról vagy egyéb jogorvoslati lehetőségekről.

A Google monopolista, és úgy is viselkedett, hogy monopolhelyzetét fenntartsa

– írta 277 oldalas véleményében az ügyben döntést hozó amerikai kerületi bíró, hangsúlyozva, hogy a Google milliárdokat fizetett azért, hogy az okostelefonokon és a böngészőkben alapértelmezett keresőmotor legyen. Az ítéletében arra a következtetésre jutott, hogy az alapértelmezett keresőmotor szerepét a Google „rendkívül értékes jószágnak” tekinti. „Még ha egy új belépő minőségi szempontból olyan helyzetben is lenne, hogy egy megállapodás lejártakor az alapértelmezett pozícióra pályázhatna, egy ilyen cég csak akkor tudna versenyezni, ha kész lenne több milliárd dolláros bevételrészesedést fizetni a partnereknek” – fogalmazott a bíró.

Ez a döntés elismeri, hogy a Google kínálja a legjobb keresőmotort, de arra a következtetésre jut, hogy nem szabadna megengedni, hogy könnyen elérhetővé tegyük

– áll az Alphabet közleményében, amely közölte, hogy fellebbezést tervez az ítélet ellen.

Merrick Garland amerikai főügyész, az ország legfőbb ügyésze „az amerikai nép történelmi győzelmeként” üdvözölte a döntést. „Egyetlen vállalat sem áll a törvények felett – függetlenül attól, hogy milyen nagy vagy befolyásos” – mondta hétfői nyilatkozatában. „Az igazságügyi minisztérium továbbra is határozottan érvényre juttatja trösztellenes törvényeinket” – tette hozzá.

Milliárdokat költ a pozícióra, de még így is erős a konkurencia

A hétfői ítéletre egy tízhetes washingtoni tárgyalást követően került sor, amelyben az ügyészek azzal vádolták a Google-t, hogy évente több milliárd dollárt fizetett az Apple-nek, a Samsungnak, a Mozillának és másoknak arra, hogy alapértelmezett keresőmotorként előre telepítve legyen minden platformon.

Az Egyesült Államok szerint a Google évente jellemzően több mint 10 milliárd dollárt fizet ezért a kiváltságért, ezzel biztosítva a hozzáférést a felhasználói adatok folyamatos áramlásához, ami segít fenntartani a piaci pozícióját.

Az ügyészek szerint ez azt jelentette, hogy más vállalatoknak nem volt lehetőségük vagy erőforrásuk arra, hogy érdemben versenyezzenek, miközben a Google keresőmotorja nagy bevételt termel a vállalat számára, több milliárd dollárt hozva, nagyrészt a találati oldalakon megjelenő hirdetéseknek köszönhetően.

A Google ügyvédjei azzal védték a vállalatot, hogy a felhasználók azért vonzódnak a keresőmotorjukhoz, mert hasznosnak találják, a Google pedig azért fektet be, hogy a fogyasztók számára jobbá tegye azt. Úgy érveltek, hogy a Google-nek még mindig erős konkurenciával kell szembenéznie, és nemcsak az általános keresőmotorokat üzemeltető cégek – például a Microsoft Bingje –, hanem a speciálisabb oldalak és alkalmazások miatt is, amelyeket az emberek éttermek, repülőjegyek és egyéb szolgáltatások keresésére használnak.

A vállalat ellen a hirdetési technológiája miatt indított másik per a tervek szerint szeptemberben kerül bíróság elé, miközben Európában a Google-t monopóliumi ügyekben milliárdos bírsággal sújtották. A szövetségi trösztellenes szabályozó hatóságok más folyamatban lévő pereket is indítottak a nagy technológiai vállalatok – köztük a Meta Platforms – ellen, azzal vádolva azokat, hogy jogellenes monopóliumokat működtetnek.