A Hezbollah megtámadta Izraelt

2024-08-06T110556Z 503080149 RC2BA9AIV689 RTRMADP 3 ISRAEL-PALES
2024.08.06. 12:27 Módosítva: 2024.08.06. 15:48
Kedden délelőtt a libanoni Hezbollah drónokkal támadta meg Izraelt. A szervezet közölte, hogy egy észak-izraeli katonai támaszpontot vettek célba. Izraeli források szerint azonban civilek sérültek meg a támadásban.

A Hezbollah libanoni fegyveres csoport közölte, hogy hétfőn dróntámadást indított Észak-Izrael ellen, amiben az izraeli hadsereg szerint két izraeli katona megsebesült – írja az AP News.

Az Irán által támogatott Hezbollah közölte, hogy egy észak-izraeli katonai támaszpontot vett célba, válaszul az Izrael által több dél-libanoni faluban elkövetett „támadásokra és merényletekre”. 

A The Times of Israel információi szerint két ember megsérült, miután egy Libanonból érkező drón becsapódott. Egyikük egy 30-as éveiben járó férfi, aki kritikus állapotban van, míg a másik ember a jelentések szerint közepesen sérült meg.

A Hezbollah által említett katonai támaszpont egyébként az Akkó városától északra található Shraga laktanya. A közösségi médiában videók jelentek meg arról, hogy e laktanya közelében tűz keletkezett, ezek hitelességét azonban egyelőre nem lehet megerősíteni.

Izrael is akcióban

Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy nemrég légicsapást hajtottak végre a dél-libanoni Maifadounban, amelynek célpontja a Hezbollah által használt épület volt. 

A The Times of Israel azt írta, hogy libanoni biztonsági források szerint a csapásban négy Hezbollah-tag meghalt.

Az IDF szerint az épületet a Hezbollah úgynevezett Déli Front egységének tagjai használták, amely a terrorcsoport dél-libanoni regionális parancsnoksága. Egy másik, a Hezbollah által használt épületre Khiamban mértek csapást.

Ezt lehet tudni a sérültekről 

Utóbb a The Times of Israel azt írta, hogy újabb drónokat észleltek Akkó és a közeli városok térségében. 

Az izraeli mentőszolgálat pedig közölte, hogy a korábban említett sérültek közül a férfi „nagyon súlyos” állapotban van.

Őt ugyanis egy becsapódó drón repeszei a fején találták el, miközben az autójában utazott.

A férfit eszméletlen állapotban találták meg a közlemény szerint. Rajta kívül a másik sérült egy nő, aki könnyebb sérüléseket szenvedett a testrészein, szintén repeszek miatt.

The Times of Israel frissebb beszámolói szerint már hat fő került kórházba: közülük négy embernek repeszek okoztak sérüléseket, ketten pedig pánikrohamot kaptak.

Az izraeli hadsereg közleményt adott ki a Hezbollah támadásáról

Az Izraeli Védelmi Erők kora délután azt közölte, hogy Libanonból több „ismeretlen objektum” (ezzel a drónokra utalhattak) hatolt be az ország légterébe, amelyek közül csak egyet sikerült lelőni a levegőben. 

Közölték azt is, hogy a támadóeszközök ellen elfogórakétákat küldtek, és hogy ezek miatt az eszközök miatt szólaltak meg a veszélyjelző szirénák. Azt viszont megjegyezték, hogy a legutóbbi – helyi idő szerint 12.56-kor megszólaló – riasztások már tévesek voltak, vagyis egyelőre nem történt újabb támadás. 

Irán részvételéről egyelőre nincs hír – de az amerikai tisztviselők egyik nyilatkozata jelzésértékű lehet 

Irán és a vele szövetséges többi szervezet egyelőre nem vett részt az akcióban, holott a külföldi sajtóban megjelent hírek szerint ez is bekövetkezhet a napokban. 

Ugyanakkor az Axios hírportál három amerikai tisztviselőre hivatkozva arról számolt be nemrég, hogy Joe Bidenék hétfői válságtanácskozásán mik hangzottak el Irán és a Hezbollah készülő offenzívájával kapcsolatban. E tisztviselők közül ketten azt mondták, hogy az amerikai hírszerzés két támadási hullámot vár – az egyiket a Hezbollah, a másikat pedig Irán és több másik, Iránhoz köthető milícia részéről. 

Izrael és a Hezbollah a gázai háború elmúlt 10 hónapjában naponta váltott csapásokat. A múlt héten azonban a Hamász politikai vezetője, Iszmail Haníje meggyilkolása Irán fővárosában és a Hezbollah parancsnoka, Fuád Sukr meggyilkolása Bejrútban a tetőfokra emelte a feszültséget a régióban. 

Két helyen is válaszcsapást mért Izrael a Hezbollahra

Nem sokkal a libanoni terrorszervezet támadása után az Izraeli Hadsereg két helyen is reagált. Ciszjordániában egy fegyveres akciót követően nyolc palesztint öltek meg a katonák, akik között négy tinédzser is volt, további hét személyt pedig megsebesítettek. Libanon déli részén egy falut sújtottak rakétatámadással, amely során további négy palesztin vesztette életét.

A térség országai, főként Egyiptom és Törökország arról számoltak be, hogy minden eszközt megragadnak a regionális háború elkerülése érdekében. Benjámin Netanjahu szerint viszont készen állnak, hisz Izrael jelenleg is több frontos háborút vív Iránnal és bábállamaival.

(Borítókép: A rendőrök és a katonák dolgoznak egy lövedék becsapódási helyén Nahariyában, Észak-Izraelben 2024. augusztus 6-án. Fotó: Rami Shlush / Reuters)