Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar is leültetné tárgyalni Izraelt és a Hamászt

2024.08.09. 16:46
Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közös nyilatkozatban szólította fel Izraelt és a Hamászt, hogy folytassák a tárgyalásokat a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról.

A nyilatkozat szerint a három ország „keretmegállapodást” kötött, és „már csak a végrehajtás részletei várnak megoldásra”. Izrael közölte, hogy részt vesz a javasolt tárgyalásokon, amelyeket augusztus 15-re terveznek Dohában vagy Kairóban. A Hamász egyelőre nem reagált.

Az újbóli diplomáciai erőfeszítéseket úgy tekintik, mint kísérletet arra, hogy megállítsák a regionális feszültségek elszabadulását, miután a múlt héten meggyilkolták Ismail Haníje Hamász-vezetőt. Irán, Izraelt hibáztatva, válaszlépéseket ígért – bár Izrael nem kommentálta közvetlenül a történteket.

Közös nyilatkozatban a három nemzet felkérte Izraelt és a Hamászt, hogy augusztus 15-én kezdjék újra a tárgyalásokat

a fennmaradó hiányosságok megszüntetése és a megállapodás végrehajtásának további késedelem nélküli megkezdése érdekében

– írták.

„Közvetítőként, ha szükséges, készek vagyunk egy végső áthidaló javaslatot előterjeszteni, amely a fennmaradó végrehajtási kérdéseket minden fél elvárásainak megfelelő módon oldja meg” – olvasható a közleményben, amelyet Joe Biden amerikai elnök, Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnök és Tamim bin Hamad Al Thani sejk, Katar emírje írt alá.

A számos tárgyalási forduló ellenére a tűzszünet és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás elérése eddig sikertelen volt. A Hamász tűzszünetet sürget, de Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a konfliktus csak akkor szűnhet meg, ha a Hamászt legyőzik – írja a BBC.