III. Károly a brit zavargások közelébe menne

2024.08.10. 09:11
III. Károly, az Egyesült Királyság uralkodója pénteken telefonon egyeztetett Keir Starmer miniszterelnökkel és rendőrfőnökökkel, ahol reagált az országszerte tapasztalt erőszakos rendbontásokra. A brit királyt inspirálta a „közösségi szellem számos példája”, amelyet a zavargások nyomán tapasztalt, és már a tüntetések közelébe merészkedne, ahonnan csak a hatóságok tehermentesítésének szándéka tartja távol.

III. Károly brit király péntek este telefonos audienciát tartott Keir Starmer miniszterelnökkel és a vezető rendőrfőnökökkel, mely során kifejtette véleményét az Egyesült Királyságban kitört zavargási hullámokról – írja a Sky News. Az uralkodói palota még a hét elején erősítette meg, hogy naponta kapnak tájékoztatást a kialakult helyzetről, és bár az év ezen időszakában nincs rendszeres heti audiencia, a telefonbeszélgetésre kifejezetten azért került sor, hogy részletesen megvitathassák a közelmúltbeli eseményeket és az azok által felvetett kérdéseket.

A Buckingham-palota szóvivője közölte, hogy a királyi meghallgatáson a kormányfőn túl részt vett Gavin Stephens rendőrfőnök, az Országos Rendőrfőnöki Tanács elnöke, valamint Ben Harrington parancsnok, Essex rendőrfőnöke is. „A megbeszélésen Őfelsége tájékoztatást kapott a jelenlegi helyzetről, és őszinte köszönetét fejezte ki a rendőrségnek és a sürgősségi szolgálatoknak mindazért, amit a béke helyreállítása érdekében tesznek azokon a területeken, amelyeket az erőszakos rendbontások sújtottak” – fogalmazott a szóvivő.

A király elmondta, hogy nagyon bátorította a közösségi szellem számos példája, amely a kevesek agresszióját és bűnözését a sokak együttérzésével és rugalmasságával ellensúlyozta

– tette hozzá a palota szóvivője, hangsúlyozva, hogy „Őfelsége továbbra is reméli, hogy a kölcsönös tisztelet és megértés közös értékei továbbra is erősíteni és egyesíteni fogják a nemzetet”.

III. Károly örökösként és uralkodóként különös hangsúlyt fektet a közösségi kohézióra és Nagy-Britannia sokszínű közösségeinek támogatására, az információk szerint az aktuális helyzet kedvezőbb körülményei esetén is közvetlenebb módon akarja kifejezni aggodalmát és támogatását. Erre várhatóan valamilyen látogatás formájában kerülne sor, de a királyi család úgy látja, hogy ezzel jelenleg csak további terhet rónának a frontvonalbeli szolgálatokra.

Az országos demonstrációkat erőszakos megmozdulások kísérték

Ahogyan arról az Index is beszámolt, több mint száz szélsőjobboldali tüntetést szerveztek szerda éjjelre Nagy-Britanniában a southporti halálos késelés miatt. A brit rendőrség több ezer speciális rendőrt vezényelt a zavargásokhoz. Mark Roeley, a Metropolitan Police vezetője szerint a rendőri erődemonstrációnak és az ellentüntetők jelenlétének köszönhetően sikerült megfékezniük az erőszakos megmozdulásokat.

A demonstrációk kiindulópontja, hogy – mint írtuk – egy walesi születésű, ruandai bevándorlóktól származó 17 éves fiú ismeretlen okokból megkéselt több gyereket egy táncórán a Liverpoolhoz közeli Southportban. Az áldozatok közül hárman, egy hat-, egy hét- és egy kilencéves kislány életét vesztette.

A tragédiát követően több brit nagyvárosban is tüntetéseket szerveztek. A tüntetők palackokat, italos dobozokat, valamint petárdákat dobáltak a Downing Street kerítéséhez. Liverpoolban pedig kukákat, autókat és még egy könyvtárat is felgyújtottak a zavargók.