Újabb orosz megyében van szükségállapot, második hetébe lépett az ukrán ellentámadás

2024-08-12T132320Z 266602705 RC2GD9AVS05I RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2024.08.14. 18:19
Bár próbálkoznak az oroszok, azonban mégsem sikerült megakasztaniuk az ukrán betörést a Kurszki régióban. A már második hetébe lépett váratlan ellentámadásban mintegy 10 ezer jól képzett és felszerelt ukrán katona vesz részt, pontos és folyamatos légvédelmi és tüzérségi támogatással.

A nap híre volt, hogy a kormányzó is szükségállapotot rendelt el a Belgorodi régióban az ukrán villámtámadás miatt. Vlacseszlav Gladkov azzal indokolta döntését, hogy most már folyamatosak az ukrán dróntámadások a Kurszki régióval határos térségében, ahová több mint egy hete törtek be az ukránok. A Kurszki régióban egyébként múlt szombaton hirdettek szükségállapotot, mert a támadás nyomán mintegy 180 ezer embert, a térségben élők hatodát kellett biztonságos helyre vinni buszokkal és vonatokkal.

Napközben jelentett felettesének, Volodimir Zelenszkijnek az elnök Telegram-csatornáján az ukrán haderő parancsnoka, Olekszandr Szirszkij, és ebben azt állítja, hogy ma további 2 kilométerrel nyomultak beljebb orosz területen, amelyből mintegy ezer négyzetkilométernyit tartanak ellenőrzésük alatt, beleértve több mint 70 települést. (Ez utóbbi adatot nyugati elemzők kissé túlzónak tartják.) Viszont leszedtek egy orosz Szu–34-es vadászbombázót is. 

A videóban egyébként az ukrán elnök megerősítette, hogy a kurszki offenzíva ellenére egyetlen percre sem feledkeznek meg az ezer kilométeres keleti frontról köztük és az oroszok között. Egyébként Zelenszkij azt is hozzátette, hogy kabinetje tagjaival egyeztetett a Kurszki régióban legsürgősebb feladatokról, vagyis a biztonság fenntartásáról, a humanitárius segítségről, és ha kell, akkor a katonai adminisztráció felállításáról.

Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közben megerősítette, hogy a most elfoglalt területen létrehoznak egy biztonsági zónát, ahol lesz egy folyosó, amelyet azok evakuálására használják majd, akik vagy Ukrajnába vagy Oroszországba szeretnének átjutni.

A Guardian című brit lap felidézi, hogy az egyik délutáni ukrán hírműsorban már a helyszínről küldött tudósításban mutatták, amint ukrán katonák a részben megszállt Szudzsában éppen letépik az orosz zászlót. 

A legnagyobb ukrán dróntámadást hajtották végre éjjel

A támadás nagyságát jól érzékelteti, hogy az orosz Védelmi Minisztérium reggeli közlése szerint a légvédelmi rendszer éjszaka 117, Ukrajnából indított drónt és rakétát lőtt le az Ukrajnával határos szinte valamennyi térség felett. A dróntámadás érintette a Kurszki, a Brjanszki, a Belgorodi és a Nyizsnyij Novgorod-i régiót, illetve megtámadták az ukrán határtól 700 kilométerre fekvő Kulebakszkij térségét is, ahol egy hatalmas katonai légibázis található. Emellett további reptereket is támadtak az ukránok. 

Az oroszok megszállta Krím félsziget kikötővárosa, Szevasztopol orosz irányítója pedig arról beszélt, hogy a Krímben állomásozó orosz tengerészgyalogos egységeket irányítottak át harcolni a kurszki betörés helyszínéhez.

Azt, hogy a friss orosz haderővel valami gond lehet, az is jól bizonyítja, hogy szerda reggel sugározták először a Védelmi Minisztérium új videóját, amelyben arra buzdítják az oroszokat, hogy minél többen csatlakozzanak a hadsereghez, mert a háború elérte Oroszországot is, és a kurszki térségben tízezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat. A Bloomberg idézi azokat az elemzéseket, amelyek nagyjából 500 ezerre teszik a háborúban megsebesült és elhunyt oroszok számát.

Mire jó ez az ukrán villámtámadás?

A kérdést sok elemző feltette már, és talán az egyik német szakértő megfogalmazása fejezi ki leginkább az akció lényegét:

A harci morálnak jót tesz, de a háború kimenetelét nem befolyásolja.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a lépéssel Ukrajna azt akarja bizonyítani, hogy ha fegyverek mennyiségében vagy emberanyagban nem is tudja felvenni a versenyt Oroszországgal, azért meghökkentő akciókkal bármikor képes kizökkenteni a magabiztosnak látszó orosz politikai és katonai vezetést abbéli meggyőződéséből, hogy a háború kapcsán minden simán megy.

Az Indexnek nyilatkozó biztonságpolitikai szakember, Tálas Péter azt mondta, hogy a villámtámadás – amely egyébként akár hónapokig is eltarthat – elgondolkodtathatja az orosz vezetést, hiszen egy ehhez hasonló, alaposan előkészített támadással akár a Krím félsziget visszafoglalásával is megpróbálkozhatnak majd az ukránok. 

Mindenesetre a nemzetközi sajtóban most az ukránok akciója tematizálja az oroszukrán háború jelenlegi alakulását.

Az orosz–ukrán háború további híreit itt olvashatja el az Indexen.

(Borítókép: Egy férfi nézi a rakétatámadás maradványait az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én. Fotó: Anatolij Zhdanov / Reuters)