Így áll Európa az abortuszhoz: eltérő véleményen az országok

GettyImages-1405140977
2024.08.17. 20:35
Az abortusz joga világszerte különbözik. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság tavalyelőtt szövetségi szinten törölte el, Franciaországban pedig – a világon elsőként – az alaptörvénybe foglalták a nők reproduktív jogát. Az európai gyakorlat országonként változó.

A francia képviselők és szenátorok március elején 16 év elteltével ültek össze újból, hogy 780 szavazattal 72 ellenében megszavazzák az alkotmány módosítását, amely alapján a francia nők a nem kívánt terhességet a 14. hétig megszakíthatják.

„Minden nőnek azt üzenjük: a teste az övé, és senki sem dönthet helyette” – jelezte Gabriel Attal miniszterelnök a szavazás előtt.

Az alkotmánymódosítás „szavatolja” a nők önrendelkezési jogát.

A franciák többsége támogatta a változást.

Azzal is érveltek: jobban védi a nők jogait, mert az alkotmányt bonyolultabb megváltoztatni, mint a törvényt.

Az Eiffel-tornyon az alkotmánymódosítás napján a Mon Corps Mon Choix, azaz Az én testem, az én választásom felirat világított.

Franciaország egyébként 1975-ben legalizálta az abortuszt, tizenhárom évvel később pedig engedélyezte a korai terhesség művi megszakítására alkalmas mifeprisztont.

Az úgynevezett abortusztablettát az Egyesült Államokban tavaly tiltották be.

Szigorú szabályozás

A lengyel alkotmánybíróság 2020-ban hatályon kívül helyezte még a magzati rendellenesség miatti terhességmegszakítást is, így 2021 elejétől gyakorlatilag betiltották az abortuszt. Csak nemi erőszak, vérfertőzés vagy az anya életének veszélye esetén engedélyezett.

A döntés ellen tömegek tüntettek.

Lengyelország a nők jogait sérti, akiknek magzati rendellenesség miatt külföldre kellett utazniuk terhességmegszakításra – mondta ki decemberben az Emberi Jogok Európai Bírósága egy konkrét eset kapcsán.

Donald Tusk új kormánya a 12. hétig engedélyezte volna az abortuszt, a Szejm azonban alig egy hónapja elutasította a kezdeményezést.

Az Egyesült Királyságban az abortusz a terhesség 24. hetéig engedélyezett, ha a nő életét veszélyezteti vagy magzati rendellenességet tapasztalnak. A járvány idején engedélyezték az esemény utáni tabletták használatát – kizárólag a terhesség 10. hetéig.

Nemrégiben Londonban egy díjnyertes színdarabot rövid időre le kellett állítani, miután a közönség több férfi tagja orvosi segítséget kért egy szemléletes abortuszjelenet után.

Málta tavaly enyhítette az abortusz teljes tilalmát kizárólag abban az esetben, ha a nő élete veszélybe kerül. Az előzmény egy életveszélybe került amerikai nő volt, aki 2022-ben, máltai nyaralása során elvetélt, az orvos azonban elutasította a terhességmegszakítást, mert a magzatnak még volt szívhangja.

A nő életét végül egy spanyol klinikán mentették meg.

A tilalom ellenére minden évben máltai nők százain hajtanak végre abortuszt, ha pedig ezt otthon nem tehetik meg, külföldre utaznak.

Szigorúan szabályozzák a terhességmegszakítást Liechtensteinben, Monacóban, Andorrában és a Feröer-szigeteken is.

Engedélyezett, de az orvosok megtagadják a beavatkozást

A katolikus Olaszországban a terhességmegszakítás 1978 óta a fogantatástól számított 90 napon belül engedélyezett, más kérdés azonban az abortuszhoz való hozzáférés. A nőgyógyászok kétharmada ugyanis erkölcsi vagy vallási aggályokra hivatkozva megtagadja a beavatkozást.

A jobboldali miniszterelnök abortuszellenes, de ő maga nem törekszik törvénymódosításra. Giorgia Meloni szerint a döntés a nőket illeti meg. Egyesek szigorítást kezdeményeztek, de erről még nem született döntés.

A spanyol törvényhozás tavaly engedélyezte a kiskorú, 16-17 éves lányok abortuszát – szülői beleegyezés nélkül is. Ezzel egyidejűleg eltörölték a korábban hatályos, három napos „gondolkodási időt” a terhességmegszakítás előtt.

A még 2010-ben jóváhagyott abortuszreform alapján a terhességmegszakítás a 14., magzati rendellenesség esetén a 22. hétig engedélyezett. Spanyolországban azonban – Olaszországhoz hasonlóan – az orvosok zöme megtagadja a beavatkozást.

Az élethez való jog

A szintén katolikus Írország az előző évben megtartott referendum után 2019-ben feloldotta az abortusz szinte teljes tilalmát.

Addig évente nagyjából háromezren utaztak Nagy-Britanniába terhességmegszakításra. Az abortusz 2012-ben került reflektorfénybe, amikor egy elvetélt nő meghalt szepszisben, miután az orvosok megtagadták a terhesség megszakítását.

Németországban az abortusz a 12. hétig engedélyezett, előtte azonban a terhes nőknek tanácsadáson kell részt venniük. A terhességmegszakítás mind a mai napig a helyi Btk. hatálya alá tartozik.

A koalíciós kormány 2021-ben fontolóra vette az abortusz dekriminalizálását, de a törvénymódosítás nem lesz könnyű, mivel az élethez való jogot alkotmányba foglalták.

Magyarországon 1953 óta legális az első 12 hétben végzett abortusz, tavalyelőtt azonban szigorítottak a szabályozáson, és a magzati szívhang meghallgatásához kötik a terhességmegszakítást.

A magzat életének védelmét szavatolja az alaptörvény 2011-es módosítása, de a terhességmegszakítást nem tiltották be.

Az abortusz támogatottsága Európában a legmagasabb. Egy nemzetközi felmérés szerint az élen Svédország áll 87 százalékos támogatottsággal, Franciaország követi 82 százalékkal, de Magyarország is az elsők között szerepel.

A magyarok 72 százaléka támogatja a legális abortuszt.

(Borítókép: Tüntetők 2022. június 25-én Washingtonban. Fotó: Tasos Katopodis / Getty Images)